Ecologiştii din Oradea acuză Primăria că profită de restricţiile de circulaţie impuse cetăţenilor şi taie copaci din centrul oraşului, mai precis pe malul stâng al Crişului Repede, în zona străzii Principatelor Unite.
O fotografie cu muncitori care doboară arborii a fost postată vineri, pe Facebook, de arhitectul Cristian Puşcaş. "#Staţiîncasă. Ţeapă... pe malul Crişului", a scris acesta. Imaginea a fost distribuită de mai mulţi orădeni, care au criticat tăierile. "Să crăpaţi, precum tăiaţi", "Ei ar trebui tăiaţi, nu copacii" ori "masacru în vreme de izolare", sunt câteva din replicile scrise de cetăţeni.
Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Florin Birta a confirmat că se fac tăieri pe malul Crişului Repede. "În cadrul proiectului de amenajare a malului Crişului, Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională a obţinut aprobare de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor şi în comisia consultativă a Primăriei. Se taie 11 arbori oţetari, un corcoduş şi trei plopi bolnavi", a declarat edilul.
În locul acestora, a mai spus Birta, Primăria va sădi 50 de platani.
Refăcut din temelii
Primăria Oradea a demarat, în aprilie 2019, proiectul de reabilitare a malului stâng al Crişului Repede, între podurile Sf. Ladislau şi Centenarului. Lucrările, în valoare totală de 13,3 milioane lei, din care 13 milioane lei din fonduri europene nerambursabile, presupun amenajarea zonei de promenadă aproape de cursul apei, prin înlăturarea şi refacerea carosabilului uzat, turnarea de şapă armată, fixarea bordurilor de granit, montarea corpurilor de iluminat restaurate şi consolidarea scărilor care coboară către mal.
La cota râului se reconstruieşte taluzul şi se montează jardiniere şi corpuri de iluminat placate cu granit. La fel, pe porţiunea dinspre rampă şi Podul Centenarului se montează trepte din blocuri de granit, material cu care vor fi placate şi zidurile de sprijin.
Lucrările sunt efectuate de asocierea firmelor Gavella, Porfido ed Arte Consorzio Stabile, Proconsolution şi Iriconstruct.
UPDATE: Pentru o pistă de biciclete
Ulterior publicării acestui articol, Primăria Oradea a anunţat, printr-un comunicat de presă, că tăierile de arbori sunt prevăzute într-un proiect de amenajare a unei piste de biciclete.
"Municipiul Oradea derulează în prezent proiectul "Creşterea mobilităţii pietonale şi ciclistice pe malul stâng al Crişului Repede în municipiul Oradea". Acest proiect este finanţat din fonduri europene şi prevede amenajarea malului stâng al Crişului Repede, în zona dintre Podul Sf. Ldislau şi Podul Centenarului. Proiectul include şi plantarea a 50 de arbori (platanus acerifolia) pe aliniamentul malului stâng al Crişului Repede, de-a lungul porţiunii de promenadă, între Podul Ladislau şi Podul Centenarului", se arată în comunicat.
Municipalitatea a mai precizat că pe acest amplasament sunt 51 de arbori, din care 11 oţetari, un corcoduş, 19 ulmi, 5 arţari, un celtis şi 14 plopi. "Agenţia pentru Protecţia Mediului – Bihor, prin avizul nr. 4659/BCFM/18.03.2020, a avizat favorabil tăierea a 15 arbori (11 arbori din specia oţetar, 1 corcoduş şi 3 arbori din specia plop), în locul cărora se vor planta 50 de platani, cu înălţimi cuprinse între 3 metri şi jumătate şi 4 metri", se mai arată în comunicatul Primăriei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.