URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2018, 15:00

Anatolian Food Festival: Orădenii, chemaţi să guste mâncăruri tradiţionale din Turcia, dar şi băutura preferată a lui Suleyman (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Turcii au revenit în Cetatea Oradea, dar numai cu gânduri bune! Baclavale şi specialităţi cu rahat, pide şi kebapuri, cafea orientală, dar şi şerbetul Hurrem, adică o băutură aromată, făcută din fructe şi scorţişoară, care era preferata sultanului Suleyman - din toate pot gusta orădenii, la Anatolian Food Festival, un eveniment cu specific turcesc organizat în premieră în oraşul de pe Crişul Repede.

În organizarea Fundaţiei Tuna (care în turceşte înseamnă Dunăre), festivalul reuneşte 19 standuri unde sunt expuse preparate orientale, obiceiuri şi meşteşuguri otomane, dar şi arta specifică acestor zone. Toţi cei care vând produsele sunt voluntari ai ONG-ului, născuţi în Turcia, dar care în prezent locuiesc în România.

Înşirate în curtea Cetăţii, standurile i-au ademenit pe orădeni, în ciuda temperaturilor ridicate. Fie pentru că deja cunosc mâncărurile otomane, din concediile all-inclusive făcute în Turcia, fie pentru că doar au auzit despre ele, orădenii au gustat din tot ce era la tarabe. Mai cu seamă că preţurile sunt chiar acceptabile. De pildă, pidele, adică lipiile aromate cu legume, costă 10 lei bucata, o plăcintă gözleme costă 8 lei, 100 grame de baclava se vând cu 5 lei, o cafea turcească la acelaşi preţ, iar un şerbet Hurrem cu doar 3 lei.

Festivalul ţine până duminică, iar în fiecare seară vor avea loc demonstraţii de dans al dervişilor, care se rotesc ameţitor, aşa cum strămoşii lor o făceau şi în urmă cu 800 de ani. De asemenea, orădenii vor putea urmări dansuri tradiţionale anatoliene, adică specifice zonei de est a Turciei.

Intrarea la festival este liberă, iar organizatorii au anunţat că banii strânşi la standuri vor fi donaţi persoanelor nevoiaşe.

O premieră la Oradea, Anatolian Food Festival este deja un eveniment cu tradiţie în Bucureşti, Constanţa şi Cluj, oraşe în care se organizează de mai mulţi ani.

Mădălina Sim
studentă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Dragnea
Noroc, că nu-i din porc. Profitul lui Dragnea acuma vine.
Postat 05 August 2018, 22:17 de Sandu1206
Soricel
Nu am treabă cu studenta. REDACTIA trebuia să știe
Postat 04 August 2018, 22:56 de Sandu1206
?
@Sandu1206:Da, eu știu exact despre ce este vorba! Kun Budapesta Mardarescu .... sau îi transmiți studentei?
Postat 04 August 2018, 20:24 de soricel
Soricel
Azi e 4 August
Postat 04 August 2018, 16:32 de Sandu1206
?
MS, tu ești studentă la ce facultate?
Postat 04 August 2018, 15:14 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON