URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2020, 13:51

Otrava UDMR

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Simpla schimbare a unui şef de instituţie din judeţ cu subordonare guvernamentală a arătat săptămâna trecută, din nou, chipul întunecat al UDMR. Demiterea lui Szarka Árpád de la şefia Casei Judeţene de Pensii Bihor l-a scos din pepeni pe preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ődőn, care a ameninţat cu represalii PNL, partidul din care face parte „vinovatul”, şi anume preşedintele Casei Naţionale de Pensii, orădeanul Laurenţiu Ţenţ.

„Ori Ţenţ, ori noi!”, a dat ultimatum şeful UDMR Bihor, care şi-a sesizat şeful de partid, pe Kelemen Hunor, pentru ca acesta să-l tragă de mânecă pe premierul Ludovic Orban, iar acesta, la rându-i, să-l pună pe Ţenţ să-şi înghită ordinul de schimbare a lui Szarka cu o funcţionară apolitică, dar „vinovată” că-i româncă. Sau, mă rog, că nu-i de aceeaşi etnie ca Szarka şi Szabó.

Preşedintele executiv al UDMR Bihor nici n-a catadicsit să nege, nici măcar din politeţe ori din diplomaţie, presiunile cu iz de şantaj făcute în apărarea lui Szarka, în schimb a făcut publică pretenţia că UDMR ar avea dreptul, în numele reprezentării maghiare, să-şi pună şi să-şi păstreze propriii membri la conducerea instituţiilor publice, fără ca aceştia să poată fi clintiţi din motive profesionale, simpla apartenenţă la partidul maghiar oferindu-le, aşadar, o imunitate la care nu mai visează nimeni altcineva.

Tupeul liderilor UDMR, totuşi, ştim bine, nu e deloc nou. Partid-balama, care s-a obişnuit să-şi ofere „serviciile” când PNŢCD şi PNL, când PD-PDL, când PSD, Uniunea nu trăieşte decât din parazitarea partidelor întemeiate sau măcar justificate ideologic, oferindu-le în Parlament, în Consiliile Judeţene şi în Consiliile Locale voturile pentru încropirea unor majorităţi, în schimbul atât al discriminărilor pozitive oferite minorităţii, cât mai ales al privilegiilor pentru liderii acesteia.

Aşa a obţinut, de-a lungul anilor, oficializarea în administraţie, în justiţie, în sănătate, a unei alte limbi decât cea din Constituţie. Aşa şi-a plantat mii de clienţi în scaune din care nu mai pot fi deşurubaţi. Aşa a provocat reorganizări administrativ-teritoriale pe criterii nu funcţionale, ci lingvistice, pentru a înmulţi numărul oraşelor şi comunelor conduse de edili UDMR. Ba, mai mult, când Poliţia şi Procuratura au mai îndrăznit să pună mâna pe câte un politruc maghiar care a furat vârtos din banii publici, adică de la contribuabilii de toate etniile, UDMR a ţipat că un Kiss Alexandru sau un Marko Attila, ca să dau doar două exemple, ar fi fost persecutaţi etnic.

În 30 de ani, UDMR n-a făcut altceva decât să lucreze la slăbirea partidelor „ideologice” din România, pentru ca nu cumva vreunul să se consolideze atât de mult încât să nu mai aibă nevoie de „parteneriatul” cu politicienii maghiari, singurul care îi poate propulsa ori menţine la putere. Un cost pe care, mă tem, atât PNL, cât şi PSD, sunt dispuse să-l plătească şi anul acesta, la locale şi la parlamentare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
30 Comentarii
Comportament tipic UDMR
Hotie, minciuna, santaj.
Postat 26 Ianuarie 2020, 08:13 de TKO
Tactica extremistilor separtisti, iredentisti, revizonsiti
Daca ii combati, extremisti ca individul "sandu1260" te acuza ca bagi "ura intre romani si unguri"! Ca sa vezi nemernici perversi. La fel fac si politicienii udemeristii cand sunt prinsi la furat (poate e si el unul din ei). Urla ca sunt persecutati etnic! Ca nu au drepturi in Romania si bla-bla-bla. Da, nu au dreptul sa fure. Dreptul asta nu il are nimeni. In rest au mai multe drepturi decat msjoritarii romani. Raportat la nuamrul de etnici, au mai multi parlamentari decat romanii (discriminare pozitiva), dar nu-i auzi sa se planga de asta.
Postat 24 Ianuarie 2020, 20:02 de 1234
@sandu1260
Ba, extremistule, eu generalizez injurand si insultand romanii funcrie de zona unde traiesc ori sau nascut ? Eu cer separatism, izolationism si alte aberatii ale revizionismului unguresc ? Tu si ceilalti extremistii, tovarasii tai, faceti asta. Va aparati unii pe altii la comentarii. Voi extremistii separatisti, izolationisti, iredentisti, revizionisti instigati si la alungarea din Ardeal a celor care nu sunt de acord cu ineptiile voastre. La punerea de vize pt ceilalti romani ca sa nu poata intra in Ardeal. Daca eu, s-au altii, va spun sa incetati cu hate speech-urile ii injurati si alungati din Transilvania. Mai scriu si impotriva furturilor, a actiunilor anti romanesti, dezbinatorii, separatisme teritoriale, izolatinonisme instigate de udmr, si ppmt si de extremisti de soiul vostru. La fel scriu si impotriva coruptilor din partidele romanesti. Aici e durerea voastra (coalitia extremistilor de pe forum), ca scriu impotriva voastra. Ati vazut ca vi se permite sa postati mesaje ale urii fara sa fiti avertizati. si ati prins curaj. extremistilor.
Postat 24 Ianuarie 2020, 19:51 de 1234
1011010=234=ALCOOR=1234
Că sa înțelegi și tu. Sunt mai Român decât mulți Români, îmi cunosc rădăcinile cu 400 de.ani în urmă. Iar extremist ești tu . Tu vii pe aici sa bagi ură între români și unguri, la.fel face și PSD-UDMR. Si o altă părere fata de a ta e că " noi Românii suntem DACI"
Postat 24 Ianuarie 2020, 16:24 de sandu1260
Moderatorule
Ce faci cu extremistii separtistii, izolationisti, instigatori care vor sa-i alunge din Transilvania pe cei care au alta parere in comparatie cu ineptiile lor ? Ce faci cu utilizatorul "sandu1260" ? Cat il mai lasi sa posteze hate speech, moderatorule ? Nemernicul a vazut ca poate sa posteze astfel de mesaje, a prins curaj, iar acum, care cum nu-i convine lui ceva, "afara cu el/ea din Transilvania.
Postat 24 Ianuarie 2020, 12:37 de 1234
sandu1260
Extremistule, tu esti unul din cei care posteaza constant mesaje ale urii in care vrei sa-i alungi din Transilvania pe cei care au alte parei in comparatie cu a ta. Insuti romanii in functie de zona in care s-au nascut sau traiesc. De ce faci asta extremistule ? Pt ca ai vazut ca ti se permite. Ai prins curaj iar in momentul de fata, care cum nu-ti convine ce scrie, afara cu el din Transilvania. Ceilalti extremisti, atunci cand nu posteaza si ei acelasi tip de maseje, iti sar in aparare. Moderatorule, daca nu le-ai permite nu ar face asta.
Postat 24 Ianuarie 2020, 12:23 de 1234
232, alcoor, 100110 , 1234 sau care mai esti
Uită-te în oglindă, înainte să pronunți, EXTREMIST, IREDENTIST.
Postat 24 Ianuarie 2020, 12:10 de sandu1260
Moderatorule
Pe extremistii separatisti, izolationisti, revizionisti insigatori care vor sa-i alunge din Transilvania pe cei care nu sunt de acord cu ei nu-i vezi ? Eu cu ei am treaba. Daca le-ai sterge conturile cand posteaza hate speech-urile caracteristice nu ar fi scandal. Nu o faci, iar ei prind curaj si posteaza incontinuare acelasi tip de mesaje, instigand si alti nemernici de seama lor sa posteze hate speech. De la un caz anume, ei ajung intodeauna sa generalizeze si sa insulte romanii din Ardeal sau in functie de zona in care traiesc ori s-au nascut, (depinde de articol). Nu putine sunt mesajele in care extremistii instiga ca, cei care au alta parere in comparatie cu a lor, sa fie alungati din Ardeal.
Postat 24 Ianuarie 2020, 12:04 de 1234
@kid
Tu te stii pe tine extremistule. Ai sarit in apararea celuilat extremist instigator sandu1260. Crezi ca hate speech-ul, mesajele urii pe care le postai de zor, si in care inurai romanii functie de zona in care s-au nascut si/sau traiesc au disparut? Nu extremistule. Toate sunt selectate.
Postat 24 Ianuarie 2020, 11:45 de 1234
Bei ALCOOL!
Sa stii ca cei care intreaba si tot ei raspund au nevoie de tratament! Medicamente tari pt cap! Voiam doar sa fac un test sa vad daca intradevar esti ALCOOL. Ai muscat ca un guvide!
Postat 24 Ianuarie 2020, 08:27 de Kid
UDMR
Pentru o formațiune pe criterii etnice, că partid nu prea îs, au moștenit diplomația/șantaju specific maghiarilor de-alungul istoriei. Fac ce fac dar participă sub o formă sau alta la conducere, excepțional pentru o grupare de 5%. Cum nu am expectative de la politică nu mă miră și nici nu-mi fură Ardealu de pe masă, mă refer la pateu desigur.
Postat 24 Ianuarie 2020, 07:47 de oradeaveche
Tusea si junghiu
Hop si kidu', pensionar lunatic, sur, ratat care se alinta singur, pustiu' :)) Ce om si asta... A intrat sa-l sustina pe sandu1260, dementul care numai stie nici el cu cine se cearta. Individul e de cap cu toti.
Postat 24 Ianuarie 2020, 07:28 de 232
@kid
Normal ca esti si tu unul cu musca pe caciula ca si extremistul asta sandu1260. Mai sunteti cativa. Sunteti sub lupa, luzari frustrati.
Postat 24 Ianuarie 2020, 07:02 de 1234
@1234
Incearca sa mentii un anumit nivel moral al comentariilor, indiferent de cat de tare te enerveaza altii. Dupa ce vede nenea Moderatoru comentariul tau plin de injuraturi o sa-ti dea liber ceva vreme si nu o sa-i mai poti raspunde lui Sandu. :)
Postat 24 Ianuarie 2020, 06:49 de Kid
RE: @1234
Așa e, suntem cu ochii pe el. Nu e cazul să vă inflamați așa, nu rezolvăm aici probleme vechi de sute de ani :)
Postat 24 Ianuarie 2020, 11:38 de Moderator
@sandu1260
Te asteapta un proces penal, exttremistule instigator. Sa te inveti minte sa mai alungi pe unii si pe altii din Ardeal. Comentariile tale sunt la dosar. Vei avea o surpriza total neplacuta cu avocatul respectiv. Nu e prima data extremistule. Ai mai facut-o si cu altii.
Postat 24 Ianuarie 2020, 06:26 de 1234
1011010=234=ALCOOR=1234
Nu-ți dai seama că ești iredentist, separatist, șovin??
Postat 24 Ianuarie 2020, 00:23 de sandu1260
Colonia Romania
Ne-au dat 2 optiuni: un presedinte neamt si un prim-ministru ungur.Chiar daca are nume romanesc.Despre ce vorbim???Imperiul austro-ungar extended
Postat 23 Ianuarie 2020, 23:01 de excalibur
Latraii separatisti si gargara specifica
Cei care latra acum de zor ca Bucurestiul e in urma Oradiei, latra la fel, cand vine vorba de Oradea si debretin, urland sus si tare ca Oradea e in urma debretinului, ceea ce e o mare minciuna. Niste latrai perversi, propagandisti separatisti.
Postat 23 Ianuarie 2020, 22:53 de 232
Educatie si civilizatie
Votul de trib tribal practicat de minoritarii unguri vs votul mileniului trei practicat de romani. Romanii, si-au ales pt al doilea mandat un Presedinte de origine germana. Ar putea lucrurile sa mearga mai bine ? Normal daca udemeristii nu ar incerca sa incurce lucrurile cat pot mai mult, santajand cand pe unii cand pe altii.
Postat 23 Ianuarie 2020, 22:42 de 232
5%
Pina sa scoli citeva milioane de cercopiteci romani sa voteze un urangutan, problema s-ar putea rezolva daca citeva zeci de mii de unguri destepti,descuiati la minte, ar vota ALTCEVA ,asa ,la deruta,de sanchi, sa le foot-a cei 5% definitiv.Din pacate,nu e cazul.E prea mult,valsam etern in asimptota lu' 5%...
Postat 23 Ianuarie 2020, 22:41 de excalibur
Lamentarea, forma supremă de a freca menta
Nu vă mai plângeti atâta, mergeți toți românii la vot și rezolvați problema în Anno Domini MMXX sau XXXX, cum ar fi zis Dăncila. Altfel, vom vorbi și în viitor de această problemă XXX.
Postat 23 Ianuarie 2020, 22:29 de FaBULA
La votare
Cum merg ei,imbracati de biserica,sa voteze 99% udmr, cu catel,cu purcel, cu mamaia de 110 ani...de frica sa nu fie mincati de romani.Ei,da asta nu-i nimic,naspa e cind fac marsuri paramilitare prin secuime,cu drapele unguresti de 1 decembrie...ce mai sri,academii de informatii,politii,armate,interesul national...toti pensionari de profesie
Postat 23 Ianuarie 2020, 20:53 de excalibur
Votul pe criteriu etnic
Cati ungurii vor binele acestei tari, tara in care au vazut lumina zilei si in care isi traiesc existenta ? Rezutatul il vedem la alegeri si la scorul udmr. Nostalgiile dupa privilegiile ungurilor dintr-o vreme de trista amintire pt restul natiunilor din Ardeal (ocupatia ungureasca), isi spun cuvantul. Intodeauna se vor gasi niste "jmecheri" ca astia care sa-i agite sub presiune, traind bine merci pe spinarea lor, dupa ce le iau votul. Alegatorii udemeristilor ar trebui sa se priveasca de doua ori in oglinda, macar inainte sa mearga la vot. Otrava functioneaza foarte bine.
Postat 23 Ianuarie 2020, 20:34 de 1234
@sandu1260
Tu esti bine extremistule ? Hai alunga-ne din Transilvania pe toti care nu suntem de parerea ta.
Postat 23 Ianuarie 2020, 20:11 de 1234
Ria-ria-hungaria
Ciudata specie si ungurii astia.Asa,ca oameni,aproape acceptabili.In tehnica,meticulosi,disciplinati.La bucatarie,cu aptitudini.Femeile...cica bune la asternut.Li s-a urcat la cap atunci cind i-au lasat habsburgii sa umble fara chiloti prin transilvania.Au dus iobagia pe nebanuite culmi,pina i-a mai ogoit imparatu' dupa horea,closca si crisan.Au tot lalait-o pina la trianon,s-au dat pe art nouveau,pentru ca au putut.Comunismu' i-a lovit in adincul fiintei lor,de cuceritori.Dupa revolutie,de-a dreptul gretosi cum isi voteaza orbeste liderii,niste trepadusi,niste oportunisti, cu accentul lor de imigranti in Romania.Cum nu moare nostalgia in ei de a mai foot-e,acuma la batrinete,intr-o europa fara granite..Te lipsesti si de gulas,si de mustatile lor de huszari,si de bogracsi si de pi(l)da ungureasca...de greata.RMDSZ macht frei
Postat 23 Ianuarie 2020, 20:07 de excalibur
Asta e un partid etno businnes
Ce sa comentezi asta e de treizeci de ani fac asta fac ce fac și iar ajung la ciolan dar sa știi ca la vot ei au o prezenta măre și votează UDMR în mare masura și foarte puțin ppmt noi romani o lăsăm mai moale și apoi ne miram.
Postat 23 Ianuarie 2020, 18:48 de sss
1011010=234=ALCOOR
Ești bine????
Postat 23 Ianuarie 2020, 17:53 de sandu1260
Nesimtire udemerista crasa, tipica
Hoti de hoti, hoti intre hoti, sau hoti cu simt de raspundere. Fura astia cat pot mai mult. Or fi ungurii prosti dar nici chiar asa incat de 30 de ani sa nu-si dea seama ce fac udemeristi. Romanii mai dau de pamant cu unii, ii aleg pe altii si incearca sa faca pasul inainte. Nu insa si ungurii. Unitate in "cuget si simtiri", marca hungarian mode.
Postat 23 Ianuarie 2020, 17:46 de 232
Iredentisti-revizionisti ...
Daca ar fi dupa astia, praful s-ar alege iar de toata Transilvania...
Postat 23 Ianuarie 2020, 17:08 de 1011010
Foarte bun articol!
Nimieni la comentarii. Ati inteles cam cine injura toata ziua buna ziua pe aici partidele romanesti si politicienii romani, indiferent de spectrul politic, indiferent cat de competenti sau nu sunt...
Postat 23 Ianuarie 2020, 16:55 de 1011010
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON