URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2018, 15:15

De ce Oradea? Chef Adrian Hădean mărturiseşte că oraşul se potriveşte cu gusturile sale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orașele au un fel al lor de-a fi, care vine nu atât de mult din clădiri, localuri și atmosferă, cât din felul în care înțeleg oamenii din oraș să-și trăiască viața, să-și consume timpul sau să-și măsoare bucuriile. Dacă se grăbesc prea tare, se vor grăbi și când se trezesc dimineața, și când beau un pahar de vin cu prietenii și când iau masa la restaurant. Dacă-s prea înceți, o parte din viață va trece pe lângă ei. Am fost mereu adeptul echilibrului și simt că și orădenii sunt la fel. Știu când e vremea vitezei și când să economisească timp.

Felul în care oamenii simt viața și își trăiesc orașul dictează și felul în care stau la restaurant, și mai ales felul în care aleg să înțeleagă și să savureze mâncarea. Echilibrul de zi cu zi aduce echilibru la masă și înseamnă că îți dai timp să guști în tihnă și aperitivul, nu-l devorezi în primele 5 secunde, înfometat, ca apoi să te întrebi ce gust avea de fapt.

Pentru mine, ca bucătar, asta înseamnă că oamenii care îmi trec pragul restaurantului înțeleg diferența dintre o pâine pe care o facem în casă, cu maia și cu timp de odihnire de cel puțin 24 de ore, și una cumpărată din comerț, industrială, făcută fără prea mare grijă la gust. Mai înseamnă că oaspeții mei înțeleg că o carne slow cooked mai are nevoie de 10 minute până să ajungă la ei la masă, chiar dacă a stat în afumătoare 20 de ore, sau tocmai pentru că a făcut asta, și ar fi păcat să o ducem la masă pe o farfurie finalizată în grabă. Înseamnă că oamenii înțeleg că la restaurant e timp de petrecut încet, cu un pahar de vin în față, cu oamenii tăi buni lângă tine. E timp de restart, nu de mâncat pe repede-înainte și mers mai departe.  

Restaurantul MEATic este în Oradea pentru că orașul se potrivește cu felul în care simt eu că trebuie tratată mâncarea, cu ritmul în care îmi place să o fac și să o știu savurată. MEATic este despre mâncare pregătită de la zero, despre ingrediente românești cât de mult se poate, despre gastronomie artizanală, despre felul în care gustul te poate conecta la trecutul tău, dintr-o îmbucătură.

La fel ca Oradea, este despre încăpățânarea de a nu înlocui sensul cu viteza, chiar dacă timpurile par să o favorizeze pe cea din urmă.

Adrian Hădean
Bucătar profesionist

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON