URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul trecut, Zilele întemeietorului oraşului Oradea au fost un succes nesperat. Cifrele privind audienţa au fost ameţitoare, organizatorii estimând chiar 60.000 de participanţi la manifestări. Din start, anul acesta organizatorii au anunţat că ar dori ca sărbătoarea să nu fie una a comunităţii maghiare, ci a tuturor orădenilor. Uşor de zis, dar greu de digerat pentru unii.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, şeful Poliţiei de Frontieră Române, orădeanul Ioan Buda, a dat o veste mare: după o întâlnire cu omologul de la Budapesta, a decis deschiderea "ocazională" a unui nou punct de trecere a frontierei în Bihor, la Santăul Mare, exclusiv pentru "efectuarea unor transporturi de materiale de construcţii" necesare construirii autostrăzii din Ungaria. Nimic rău până aici, dar asta numai dacă avem memorie de efemeridă şi nu ne amintim câteva detalii poate, totuşi, relevante...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Un video care a circulat agresiv pe internet, în special pe reţelele de socializare, arată cum un chinez modelează plastic cald într-un vas cu apă, îl amestecă cu vopsea verde deschis şi, după câteva secunde, creează... o varză! O finisează, îi dă forma naturală şi apoi o taie în două. Varza arată 100% real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 7 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind modificarea Codului de procedură civilă, care a fost trimis Preşedintelui României în vederea promulgării. În condiţiile în care unul dintre principalele subiecte actuale din mass media este reprezentat de modificarea codurilor penale, adoptarea acestei legi, mult mai importante pentru cetăţeanul de rând, a trecut aproape neobservată. Sunt modificate aproximativ 100 de articole din Codul de procedură civilă!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.
18 Martie 2018, 15:15

De ce Oradea? Chef Adrian Hădean mărturiseşte că oraşul se potriveşte cu gusturile sale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orașele au un fel al lor de-a fi, care vine nu atât de mult din clădiri, localuri și atmosferă, cât din felul în care înțeleg oamenii din oraș să-și trăiască viața, să-și consume timpul sau să-și măsoare bucuriile. Dacă se grăbesc prea tare, se vor grăbi și când se trezesc dimineața, și când beau un pahar de vin cu prietenii și când iau masa la restaurant. Dacă-s prea înceți, o parte din viață va trece pe lângă ei. Am fost mereu adeptul echilibrului și simt că și orădenii sunt la fel. Știu când e vremea vitezei și când să economisească timp.

Felul în care oamenii simt viața și își trăiesc orașul dictează și felul în care stau la restaurant, și mai ales felul în care aleg să înțeleagă și să savureze mâncarea. Echilibrul de zi cu zi aduce echilibru la masă și înseamnă că îți dai timp să guști în tihnă și aperitivul, nu-l devorezi în primele 5 secunde, înfometat, ca apoi să te întrebi ce gust avea de fapt.

Pentru mine, ca bucătar, asta înseamnă că oamenii care îmi trec pragul restaurantului înțeleg diferența dintre o pâine pe care o facem în casă, cu maia și cu timp de odihnire de cel puțin 24 de ore, și una cumpărată din comerț, industrială, făcută fără prea mare grijă la gust. Mai înseamnă că oaspeții mei înțeleg că o carne slow cooked mai are nevoie de 10 minute până să ajungă la ei la masă, chiar dacă a stat în afumătoare 20 de ore, sau tocmai pentru că a făcut asta, și ar fi păcat să o ducem la masă pe o farfurie finalizată în grabă. Înseamnă că oamenii înțeleg că la restaurant e timp de petrecut încet, cu un pahar de vin în față, cu oamenii tăi buni lângă tine. E timp de restart, nu de mâncat pe repede-înainte și mers mai departe.  

Restaurantul MEATic este în Oradea pentru că orașul se potrivește cu felul în care simt eu că trebuie tratată mâncarea, cu ritmul în care îmi place să o fac și să o știu savurată. MEATic este despre mâncare pregătită de la zero, despre ingrediente românești cât de mult se poate, despre gastronomie artizanală, despre felul în care gustul te poate conecta la trecutul tău, dintr-o îmbucătură.

La fel ca Oradea, este despre încăpățânarea de a nu înlocui sensul cu viteza, chiar dacă timpurile par să o favorizeze pe cea din urmă.

Adrian Hădean
Bucătar profesionist

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

  • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
  • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
  • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
  • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)
  • Furtună peste Oradea: Ploaia şi vijelia au inundat străzi şi au doborât copaci cu nemiluita (FOTO/VIDEO)
  • Bucurie în Piața Unirii! CSM Oradea este din nou campioana României la baschet! (FOTO / VIDEO)
  • Maşină făcută scrum, pe strada Transilvaniei (FOTO)
  • Sfinţire cu ştaif a Bisericii Sfântul Apostol Andrei (FOTO)
  • Bucuria lucrurilor mărunte: Mii de licăriri în Parcul Cetăţii, la Festivalul Luminii (FOTO/VIDEO)
  • Palatul Vulturul Negru, 'ecran' pentru o proiecţie impresionantă, de Zilele Art Nouveau (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 3.8697 RON
  • 1 EUR = 4.5959 RON
  • 1 HUF = 0.015 RON