URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Ianuarie 2020, 19:31

Bicicleta a fost de vină (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nişa lăsată goală de moartea lui Vadim şi plecarea în turneu permanent cu sorcova a lui Gheorghe Funar nu a rămas fără pretendenţi la fotoliul de lider. Cum politicienii se cam feresc să se ia la trântă cu Vestul şi cu celelalte puncte cardinale, stindardele luptei în zadar pentru gloria mondială a unei naţiuni mici şi neimportante au început să fie purtate de diverşi artişti, care, teoretic, n-ar avea ce să caute cu vorba prin bălăriile naţionaliste. Dar discursul naţionalist umflă inimi, excită pipote şi vinde bilete, iar pericolul de a pierde capital electoral nu există.

Numele lor nu sunt importante aici, îi ştiţi bine. Dar apariţia acestor cavaleri ai românismului nu pare să fie accidentală. Discursurile lor împotriva străinătăţii, tot un fel de "Alege cu inima, Doamne fereşte să gândeşti cu creierul!", deviază atenţia de la un adevăr mult mai crud şi mai greu de acceptat – nicio naţiune străină nu ne-a făcut mai mult rău după '89 decât ne-am făcut noi înşine, prin toţi aleşii şi, mai ales, prin nealeşii care au inspirat aer românesc în ultimii 30 de ani.

În documentarul Recorder "30 de ani de democraţie", un film de 3 de ore, care trece în revistă istoria ultimelor trei decenii, apare un personaj trist, grobian şi disperat – personajul colectiv Poporul Român. Popor care din 1989 încoace nu a ratat aproape nicio ocazie de a fi neinspirat. Începând cu "Iliescu te votăm, te votăm cu neamu', ca să moară de necaz Raţiu şi Câmpeanu!", continuând cu "Nu ne vindem ţara!" şi terminând cu scandarea fără sfârşit "Hoţii! Hoţii!", poporul nostru drag a pierdut cam toate trenurile care îl puteau duce într-o lume mai bună.

Acum, după toate şansele ratate, la fel cum un copil se întoarce în braţele mamei ca să-şi aline durerea după ce a căzut cu bicicleta (bicicleta a fost de vină, nicidecum el!), şi poporul se întoarce cu inima la ţara sa unde, oricât de gri şi greu ar fi, se simte acasă. Alegerea cu inima are câştig de cauză şi aici în faţa alegerii raţionale. La fel cum a ajuns să nu mai creadă în Moş Crăciun, românul de rând începe să nu mai creadă nici în UE, deşi profită de ea cum poate. Iar ceea ce se arată la orizont în 2020 s-ar putea să-i alimenteze şi mai mult neîncrederea.

Poate ar fi mai bine pentru noi să stabilim odată şi odată încotro vrem să mergem, să nu mai fim captivi între două lumi şi împărţiţi în două direcţii. Dar pentru asta va trebui să avem curaj şi să ne privim sinceri în oglindă, să încetăm să ne mai minţim şi să ne dăm cu prafuri pe la nas. La noi, "Let's make Romania great again!" nu funcţionează nici măcar ca slogan. De unii singuri am demonstrat de atâtea ori că nu ne descurcăm. Ne mai rămâne să alegem cu cine ne mai jucăm în faţa casei şi cu cine împărţim jucăriile – cu ăia sau cu ceilalţi? Poate că aşa, documentarul despre următorii 30 de ani va spune o altă poveste.

Vezi mai jos documentarul Recorder!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
vadim
vadim - un personaj foarte toxic in societete..... a stiut sa exploateze toata imbecilitatea neamului si sa si faca cariera pe ea..... complet inutil.... gargara, spume, crize de nervi ... atit!!!
Postat 09 Ianuarie 2020, 21:45 de TanarSiNelinistit
Contraziceti-l!!
Contraziceti-l daca aveti argumente credibile!! https://www.youtube.com/watch?v=y6mSD1t_uHM
Postat 09 Ianuarie 2020, 17:23 de AnaConda
Vadim
Corneliu Vadim Tudor a spus multor lucruri pe nume, multe se adeveresc acuma si moartea lui nu a fost intamplatoare!! Cata nevoie ar fi acuma de vocea lui!!
Postat 09 Ianuarie 2020, 15:14 de AnaConda
Romania
O natiune mica in aparenta dar mare in spirit. Pe locul in care traieste acum Natiunea Romana, s-a formar vatra Europei. Noi am creat cea mai veche civilizatie si cea mai veche scriere cel putin din Europa, "Tablitele de la Tartaria". Tablitele de la Tartaria sunt trei obiecte mici si stravechi de lut. In localitatea Tartaria din judetul Alba, intre Alba Iulia si Orastie, echipa cercetatorului clujean Nicolae Vlasa a descoperit, in anul 1961, aceste tablie. Tablitele, cu o vechime de aprox 7300 de ani, vechime datata de catre cercetatorul german Harald Haarmann, au simboluri similare culturii Vinca, fiind subiectul a numeroase si controversate polemici printre arheologii de pretutindeni, intrucat (in opinia unora) tablitele ar prezenta cea mai veche forma de scriere din lume.
Postat 08 Ianuarie 2020, 16:05 de 1234
...
Romania, sufera mai mult in plan economic si politic, in comparatie cu alte tari, in ultimii 30 de ani, datorita in primul rand faptului ca in Romania s-a facut o revolutie sangeroasa. Transformarea revolutiei pasnice in revolutie sangeroasa, prin manipularile cunoscute, securisti-teroristii, etc a dat nastere la violenta. Violenta atrage violenta. Urmarile diversiunii sovieto-maghiara sustinuta si de FSN se resimt si in prezent. Inca se mai striga moarte lui X, moarte lui Y, si asa mai departe.
Postat 07 Ianuarie 2020, 22:45 de 232
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON