URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2016, 11:21

Percheziţii DNA la Episcopia Ortodoxă Oradea şi la Mănăstirea Izbuc! Vizaţi: episcopul Sofronie şi stareţul Mihail

Percheziţii DNA la Episcopia Ortodoxă Oradea şi la Mănăstirea Izbuc! Vizaţi: episcopul Sofronie şi stareţul Mihail sursa foto: oradeaindirect.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Descinderi, joi dimineaţă, la Episcopia Ortodoxă a Oradiei, dar şi la Mănăstirea Izbuc. Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA fac percheziţii într-un dosar în care vizaţi ar fi episcopul Sofronie Drincec, dar şi stareţul Mihail Tărău, pentru fapte de corupţie.

De altfel, apropierea dintre cei doi este bine cunoscută în mediul bisericesc.

De precizat că Mihail Tărău este fratele psihologei Camelia Dindelegan, de la Universitatea din Oradea, trimisă în judecată de DNA pentru cumpărare de influență și dare de mită (două infracțiuni), ambele în formă continuată, în dosarul în care este judecat şi rectorul Constantin Bungău.

Parohii pe şpăgi

Episcopia Ortodoxă a Oradiei face de mai multă vreme obiectul suspiciunilor de corupţie. În urmă cu un an, de pildă, BIHOREANUL relata cum mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, i-a parvenit o anonimă în care erau imputate nereguli grave în sarcina instituţiei.

Ţinută la sertar pentru a nu provoca tulburare, sesizarea dezvăluia, cu exemple concrete, toate zvonurile despre neregulile din Episcopie, de la tolerarea în slujbe a unor preoţi divorţaţi până la atribuirea parohiilor şi posturilor pe bază de pile, concursuri aranjate şi şpăgi.

Cel mai înfierat era chiar arhimandritul Mihail Tărău, exarhul mănăstirilor din Bihor, văzut în Eparhie ca mâna dreaptă a episcopului Sofronie.

Stareţul Mănăstirii Izbuc, despre care se spune că ar acţiona ca un intermediar al episcopului, era acuzat că vinde parohiile pe bani celor care dau mai mult, printr-un sistem complicat care implică intermediari şi donaţii mascate.

Se caută "turnătorul"

În loc ca acuzele să fie verificate şi eventualii vinovaţi sancţionaţi, capii Episcopiei au înercat să afle cine se află în spatele dezvăluirilor.

De altfel, vânarea persoanei care a trimis jalba pe adresa mitropolitului a început încă a doua zi după ce Streza i-a trimis-o lui Sofronie.

Potrivit surselor citate, informaţiile făcute publice în trecut de BIHOREANUL ar sta la originea anchetei procurorilor anticorupţie.

DNA: "Suspiciuni de corupţie"

Potrivit unui comunicat transmis joi după-amiază de DNA la solicitarea BIHOREANULUI, ancheta procurorilor din cadrul Serviciului Teritorial Oradea vizează "suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, comise în perioada 2014 - 2016". DNA refuză, însă, să ofere informaţii suplimentare în această fază a anchetei.

"În cursul zilei de 15 septembrie 2016, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 2 locații situate în județul Bihor. Alte informaţii, inclusiv locaţiile unde se desfăşoară aceste activităţi, nu pot fi precizate, în conformitate cu art. 12 alin 1 lit. e) din Legea 544/2001. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare", se precizează în informare.

Percheziţii încheiate

Percheziţiile la Episcopia Ortodoxă a Oradiei şi la Mănăstirea Izbuc s-au încheiat, joi, în jurul orei 17.30, fără ca vreo persoană să fie condusă la sediul DNA Oradea, pentru audieri. Procurorii au ridicat mai multe documente de la cele două sedii.

Nici Episcopia, nici Patriarhia Română nu au avut vreo reacţie oficială pe marginea anchetei DNA.

Citiţi pe aceeaşi temă şi: "Păcatele" lui Sofronie: Reclamaţia unui preot scoate la iveală abuzurile din Episcopia Ortodoxă a Oradiei

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON