URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2014, 17:39

Mihai Viteazul sau nimic! Consiliul Local a respins reamplasarea statuii Regelui Ferdinand în Piaţa Unirii

Regele Ferdinand va trebui să aştepte cel puţin până anul viitor reîntoarcerea în Piaţa Unirii. Întrunit în şedinţăă ordinară, Consiliul Local a respins joi proiectul de hotărâre privind reamplasarea statuii în cadrul ansamblului Duiliu Marcu din piaţa centrală a oraşului.

Proiectul primarului Ilie Bolojan, înaintat spre aprobare de Instituţia Arhitectului Şef, a căzut pentru numai două voturi lipsă, întrunind doar 16 voturi "pentru" faţă de minimum de 18, după ce consilierii locali ai PSD şi UDMR s-au abţinut de la vot.

Poziţie comună, motive diferite...

Opoziţia a acţionat unitar din raţiuni cât se poate de diferite. "Statuia voievodului Mihai Viteazul să rămână unde este. În Piaţa Unirii există cele trei biserici - ortodoxă, greco-catolică şi romano-catolică - iar Mihai Viteazul, ca simbol al unirii, nu îşi găseşte nicăieri locul mai bine", a spus în numele grupului PSD, consilierul Doina Bunea.

De altfel, Bunea a şi fost singurul consilier care a votat împotriva proiectului de hotărâre, spre deosebire de colegii din PSD şi UDMR care s-au ascuns în spatele dreptului la abţinere.

La rândul lor, reprezentanţii Uniunii au refuzat să aprobe proiectul de hotărâre, pe considerentul că dacă în piaţă există o statuie a unei personalităţi româneşti se impune, în contrapartidă, amplasarea unui monument al unui reprezentat al comunităţii maghiare.

"Ar fi frumos ca în centrul oraşului să fie amplasată şi o statuie a comunităţii maghiare. Propun introducerea în proiectul de hotărâre a unui articol privind reamplasarea tot în Piaţa Unirii a unei statuii a Regelui Ladislau cel Sfânt, fondatorul oraşului", a spus Ritli Ladislau Csongor.

Respins!

Reprezentanţii UDMR nu s-au lăsat convinşi de liberalii Daniel Vulcu şi Mircea Mălan, care au cerut amânarea unei astfel de hotărâri pentru o şedinţă ulterioară, după ce va fi identificat un amplasament potrivit pentru statuia lui Ladislau.

"Avem un proiect de reamenajare a Pieţei Unirii deja aprobat, constructorul a fost deja desemnat şi urmează să înceapă lucrările. Ca urmare, fără să ştim locaţia unei astfel de statui şi în ce măsură va afecta proiectul derulat pe fonduri europene, nu putem lua o astfel de hotărâre", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

În replică, udemeristul Ritli Ladislau Csongor a spus că proiectul de reamenajare a pieţei a fost modificat de atâtea ori încât nimeni nu mai cunoaşte varianta finală şi a propus o modificare suplimentară, care să permită amplasarea statuii Regelui Ladislau în faţa Palatului Vulturul Negru.

Ca urmare a refuzului liberalilor de a da curs acestei propuneri, consilierii UDMR s-au abţinut de la vot alături de grupul PSD, iar proiectul de hotărâre a fost respins. Propunerea liberalilor ar putea fi repusă în discuţie în una dintre şedinţele de anul viitor.

Vezi, în galeria de documente, proiectul privind reamplasarea statuii Regelui Ferdinand în Piaţa Unirii!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Articol despre statuia lui Mihai Viteazu
Statuia lui Mihai Viteazul, o rusine pentru oradeni
Postat 29 Martie 2015, 19:59 de Adevar
Nu este nevoie de intemeietor?
Ziceti ca nu este nevoie de statuia lui Sf Ladislau intemeietorul orasului Oradea. Atunci nici italienii nu ar trebui sa aiba in centrul Romei pe Romulus si Remus. Nu inteleg de ce sta toata spuma politicii Oradiei intr-o cladire construita de unguri? Folositi blocul de langa malul Crisului, sau va este frica ca se darama cu voi de rai ce sunteti? Cititi acest articol si veti vedea ce parere au si romanii de statuia lui Mihai Viteazu,( ) cel care nici n-a fost la Oradea. Sau regele Ferdinand?, nici n-a fost roman. Asa ca dormiti linistit, deoarece cea ce doriti sa faceti nu are nici o legatura cu Oradenii.
Postat 29 Martie 2015, 19:57 de Adevar
As vrea o statuie cu Bolojan calare pe un magar ...
Poate fi amplasata chiar in fata parcarii etajate din spatele Palatului Justitiei, dar pe care sa scrie ca este singura primata care a ajuns la Oradea calare pe animalul preferat al birtenilor ... !!! Dimensiunea sa fie nici mare nici mica, ca sa poata fiecare caine scapat de eutanasiere sa se usureze pana la bracinar macar !!!
Postat 19 Decembrie 2014, 19:15 de WinDos
Asa este...
Romani, maghiari, oameni simpli, politicieni, nu mai putem de grija statuilor din Oradea. Orasul e varza, Arad, Sibiu - orase mai slab dezvoltate decat Oradea inainte, ne-au luat-o cu mult inainte. UDMR-ul nu mai stie cum sa plaseze o statuie sa mai ridice un steag al Ungariei, noi ne pierdem timpul sa le daramam, sa le dam jos. Romani, maghiari vedeti-va de propriile interese, de viata voastra, de joburile voastre, Oradea nu o sa apartina in veci de Ungaria, nu va mai pierdeti timpul cu tampaniile. Va pleaca copii, fratii aiurea in lume la lucru pe bani de nimic, cu o viata chinuita, voi traiti aici cu bani de nimic, cu o viata chinuita - asta e problema voastra.
Postat 19 Decembrie 2014, 08:08 de vasyion
Sedinta ordinara
Singura care a dat dovada de creier si de bun simt a fost doamna Doina Bunea de la PSD. In rest, doar balast.
Postat 19 Decembrie 2014, 04:54 de Control_Room
Statui
Din pacate, acum vedem pe mainile cui a ajuns soarta oradenilor. Fiecare partid incearca sa-si impuna propriile statui! Liberalii, tampiti monarhisti, vor sa impanzeasca orasul cu statuile lor. udemeristii, la fel. Asta cu Ladislau intemeietorul orasului, este CEA MAI GOGONATA! In fond, tipul nici macar nu a avut idee ca aici a existat o localitate. Asta e (inca) o poveste de-a ungurilor, cum ca ei au fost primii in zona. Adevarul este ca pe actualul amplasament al Oradiei, a existat o localitatea dacica, atestata documentar!!! Acesta este adevarul!!! Daca s-ar respecta adevarul istoric, aici am avea in centru statuia lui Burebista, conducatorul dacilor care i-a unit prima data pe strabunii romanilor de azi. A doua personalitatea care a realizat Unirea (este dovedit istoric acest lucru), este Mihai Viteazul, deasemenea un simbol al unitatii romanilor. Fostul rege Ferdinand a avut si el o contributie, importanta, insa este al treilea in ordine cronologica si deja, avem o zona importanta din oras, zona tearului de stat, care poarta azi numele fostei regine Maria. Liberalior, daca tot vreti un bust al lui Ferdinand, de ce nu il amplasati acolo, langa fosta regina Maria ?!?
Postat 19 Decembrie 2014, 01:50 de Valhalla-Asgard
Pacaliciul
@platona: a vorbit Manastire despre Bolojan? AM RATAT! Trebuie sa gasesc inregistrarea! In rest sunt de acord cu tine(atentie totusi, oamenii lui BOLOJAN au inceput sa-i ameninte pe cei care scriu impotriva lui! Am patit-o!)! Opinia mea ar fi ca BOLOJAN este chiar mai rau decat FILIP! Pe FILIP "l-am ginit" din prima, asta insa a reusit sa pacaleasca mult mai bine!
Postat 19 Decembrie 2014, 01:17 de TDS
Hot.Consiliului local 161/2011 - dezbatere publica
Bulibasa de Oradea (Bolojan),acum e bine ?Era greu sa pui de o dezbatere publica ? ; hot. de consiliu 161/2011 era in vigoare.Putin iti pasa insa de oradeni,de opinia lor,esti bolnav de PARANOIA atotstiutorului .Fara consilieri cu coloana vertebrala,cum ar veni pupincuristi,nu mai ai simtul realitatii.Rares Bogdan in emisiunea de ieri 17.12.2014 se intreba : v-ati pierdut capul ? DA !
Postat 19 Decembrie 2014, 00:50 de platona
amandoua
@no_name: sa spunem ca Mihai Viteazul n-a avut o legatura directa cu Oradea! Dar a avut cu poporul roman! De unit a unit tarile romanesti(de ce si-a dorit acest lucru, este alta discutie!)! Am mai spus-o, eu as amplasa ambele statui in (oroarea care se anunta a fi)P-ta Unirii! Si Mihai Viteazul, si Ferdinand!
Postat 19 Decembrie 2014, 00:36 de TDS
vulcu si statuia
Cine sa ii convinga? Vulcu? Seralistul de la Teatru? Sa fim seriosi! Asta nici nu stie, de fapt, cine a fost cu adevarat Regele Ferdinand. Asta e lautar, frate, lautar! Nu a mai citit o carte din facultate!
Postat 18 Decembrie 2014, 23:19 de andreimagheru
ce legatura are Mihai Viteazul cu Oradea?
Stimabili, ce legatura are Mihai Viteazul cu Oradea? Se spune ca el a unit pentru prima data tarile romane, daca se cerceteaza un pic problema, putem ajunge la o alta concluzie! Si trebuie sa recunoastem, statuia nu este o realizare de exceptie! In schimb, regele Ferdinand intr-adevar a realizat Marea Unire!
Postat 18 Decembrie 2014, 22:55 de no_name
Mihai Viteazu a fost ungur de-al lui Ponta !!!
Foarte bine, să lase statuia acolo unde e şi să nu mai umble haita lui Bolojan cu cioara vopsită, că în P-ţa Unirii e locul lui Mihai Viteazu, nu în cimitirul Olosig unde, în doi timpi şi trei mişcări, ar fi vopsit maron cu galben de maghiarii care zac la doi metri dedesubt şi nu dorm de grija statuilor din Oradea !!!
Postat 18 Decembrie 2014, 21:16 de WinDos
.......
Poate ai vrut sa spui ca UDMR vrea.Eu sunt Maghiar si crede-ma ca nu am nopti nedormite de grija statuilor :)))) Ceea ce se intampla e o sicanare clasica si eterna intre politicieni, nimic mai mult.
Postat 18 Decembrie 2014, 19:36 de Robert
80%
80% din oradeni sunt romani, 20% unguri. Pe baza reprezentativitatii, trebuie sa fie 4 statui romanesti pana sa aiba ungurii dreptul sa puna una si din cate stiu este o statuie langa biserica reformata, spre Cris. Ungurii in mod clar nu sunt un partener de dialog, sunt minoritari dar vor intotdeuna mai mult de jumatate din orice, daca se poate tot.
Postat 18 Decembrie 2014, 17:50 de vasyion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON