URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2018, 16:34

Hepatita face ravagii în coloniile de romi din Bihor: S-a dublat numărul bolnavilor faţă de 2017, cel mai mare focar rămâne în zona Aleşd

Hepatita face ravagii în coloniile de romi din Bihor: S-a dublat numărul bolnavilor faţă de 2017, cel mai mare focar rămâne în zona Aleşd foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numărul îmbolnăvirilor cu hepatită virală A în judeţul Bihor a ajuns la 547 până în 26 septembrie, aproape dublu faţă de întreg anul 2017, când au fost înregistrate 284 de cazuri, iar cei mai expuşi la infecţie sunt copiii, care reprezintă peste 75% din numărul celor îmbolnăviţi.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Dorel Ţîrţ, dintre cele 547 de cazuri de hepatită, 280 cazuri au fost în mediul urban, iar în mediul rural 267 cazuri.

Copiii expuşi

Pe localităţi, cele mai multe îmbolnăviri s-au semnalat în Aleşd (144) urmat de Săcueni (86 cazuri), Ortiteag (36 cazuri), Oradea (34 cazuri), Tinca (31 cazuri), Lăzăreni (22 cazuri), Tămaşda (18 cazuri), Tinăud (15 cazuri), Parhida (11 cazuri).

„Primele trei grupe de vârstă cele mai frecvent afectate sunt grupa de vârstă 5-9 ani: 265 cazuri; grupa de vârstă 0-4 ani: 105 cazuri; grupa de vârstă 10-14 ani: 73 cazuri”, se precizează în comunicatul DSP Bihor.

În prezent, în Bihor sunt active un număr de 12 focare de hepatită: Aleşd, cu 201 cazuri, Tinca, cu 28 cazuri, Lăzăreni, cu 25 cazuri, Tămaşda cu 12 cazuri, Tăşad şi cartierul Voltaire din Oradea cu câte 11 cazuri, dar şi Sântelec, cu 8 cazuri, Suplacu de Barcău, cu 7 cazuri,  Fonău, 7 cazuri respectiv Ineu şi Ghiorac cu câte 5 cazuri.

Focare în atenţie

Pentru a opri răspândirea infecţiei, DSP Bihor a dispus efectuarea unor dezinfecţii, supravegherea persoanele cu care bolnavii au intrat în contact pe perioada de incubaţie maximă, triajul epidemiologic zilnic în colectivitățile de copii, curăţenia și dezinfecția zilnică cu substanțe clorigene, dotarea unităţii scolare cu materiale de curăţenie şi dezinfectante.

„După caz, în funcţie de situaţia fiecărei colectivităţi cu focare, pot fi dispuse asigurarea aprovizionării continue cu apă potabilă, colectarea și îndepărtarea rezidurilor şi dotarea cu eurocontainere suficiente, vidanjarea latrinelor unde este posibil, încheierea unui contract cu o firmă de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare (DDD) autorizată şi efectuarea acțiunilor DDD ori de câte ori este nevoie, recoltarea de probe de apă pentru examen microbiologic”, se arată în comunicatul DSP.

Atenţie la simptome!

Hepatita virală A este o boală infecto-contagioasă acută produsă de virusul hepatitic A. Boala apare în focare epidemice sau epidemii, mai frecvent în rândul copiilor și tinerilor şi poate fi transmisă direct, prin intermediul mâini murdare, iar indirect, prin obiecte contaminate de către persoane infectate, prin consumul alimentelor și a apei contaminate.

Perioada de incubație a virusului variază, de regulă, între două și şase săptămâni, timp în care boala poate rămâne asimptomatică. Ulterior, semnele clinice nu apar întotdeauna, dar când există, acestea pot fi similare cu ale unei gripe obișnuite, incluzând, printre altele, stare generală alterată, oboseală, indispoziție, dureri de cap, pierderea poftei de mâncare, grețuri, vărsături, dureri abdominale, colorația galbenă a pielii și mucoaselor, urină de culoare închisă.

Spălaţi-vă pe mâini!

Hepatita A poate fi prevenită prin respectarea regulilor de igienă personală şi colectivă, prin asigurarea și respectarea curățeniei, precum şi prin vaccinare.

Igiena personală riguroasă, în special spălatul corect al mâinilor şi un stil de viaţă sănătos constituie modalități eficiente de prevenire și limitare a apariției de noi cazuri. Curățarea și dezinfectarea frecventă a grupurilor sanitare, consumul de apă numai din surse sigure, spălarea fructelor și legumelor înainte de consum în formă crudă, utilizarea veselei şi tacâmurilor indivuduale şi utilizarea prosoapelor de hârtie sunt măsuri elementare de protecție împotriva hepatitei A.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON