URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2013, 09:13

Cseke, dat pe mâna DNA, pentru un prejudiciu de 68,7 milioane de lei la Ministerul Sănătăţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul UDMR de Bihor Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii, este acuzat voalat de către Corpul de Control al premierului Victor Ponta pentru faptul că, împreună cu fostul preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Lucian Duţă, ar fi produs un prejudiciu de 68,7 milioane lei prin încasarea cu întârziere a aşa numitei taxe de clawback de la comercianţii de medicamente. Prejudiciul reprezintă, practic, contribuţii trimestriale neîncasate din cauza "modului defectuos" în care reprezentanţii Ministerului şi-au îndeplinit obligaţiile, după cum arată documentul publicat de presa centrală.

Acuze grave

Potrivit Corpului de Control, pentru contribuţiile trimestriale (taxa clawback) aferente perioadei trimestrul IV 2009-trimestrul III 2011, ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din 2010 a fost emis cu întârziere de aproximativ 8 luni faţă de termenul legal, având drept consecinţă necalcularea şi neîncasarea în termenul legal a contribuţiei datorate.

Ordinul a fost emis şi cu încălcarea altor dispoziţiilor din Legea Sănătăţii, deoarece ministrul şi preşedintele CNAS nu au prevăzut obligaţia depunerii de către plătitori a declaraţiilor aferente trimestrului IV 2009, deşi contribuţia trimestrială era datorată începând cu începând cu trimestrul IV 2009.

Corpul de Control precizează că fapta reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii de a îndeplini în mod defectuos obligaţiile privind urmărirea încasării acestor contribuţii trimestriale, datorate de 23 de plătitori, selectaţi prin sondaj, poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, conform Codului Penal. Ca urmare, constatările au fost transmise inclusiv Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Agenţiei Naţionale de Integritate şi Curţii de Conturi.

"Nu cunosc legile"

Interpelat pe această temă, fostul minstru al Sănătăţii, Cseke Attila a replicat dur, afirmând că membrii Corpului de Control al premierului Victor "nu cunosc Constituţia şi legile ţării". "Ştirea aceasta este răsuflată, a mai fost şi în noiembrie, în timpul campaniei electorale, iar faptul că acum este din nou adusă în actualitate pe mine mă face să cred că se doreşte un atac politic", a spus Cseke.

UDMR-istul a respins şi acuzaţiile conform cărora ar fi emis cu întârziere Ordinul comun pentru stabilirea şi încasarea contribuţiilor respective, arătând că acestea nu se susţin întrucât taxele şi impozitele nu se stabilesc prin ordine de miniştri, ci prin lege. "Conform Constituţiei, impozitele şi taxele nu se stabilesc prin ordine de ministru, ci prin lege, deci taxarea şi impozitarea unor agenţi economici nu depinde de un ordin de ministru. Trebuia ca oamenii din Corpul de Control al premierului să citească Constituţia şi legile", a spus Cseke.

De altfel, UDMR-istul a subliniat că inclusiv acum se pot colecta sumele despre care Corpul de Control susţine că nu au fost colectate din cauza sa. "Din câte ştiu eu, termenul de prescriere a impozitelor şi taxelor este de 5 ani, deci mai este încă un an şi jumătate de acum încolo în care statul, Ministerul, dacă nu a încasat banii până acum, poate să-i încaseze", a spus fostul ministru, adăugând: "Deci, după părerea mea, nu există niciun prejudiciu".

Deocamdată niciuna dintre instituţiile sesizate, DNA, ANI sau la Curtea de Conturi, nu l-a audiat pe Cseke.

Pe de altă parte, pe lângă taxa clawback, Corpul de Control al premierului a mai reţinut, între altele, şi alte nereguli la serviciul de contabilitate, dar şi la Direcţia Juridică şi Contencios a Ministerului Sănătăţii, unde de exemplu nu au fost puse în executare hotărâri judecătoreşti, cu titluri executorii, prejudiciul fiind estimat la "cel puţin 74,6.6 milioane lei".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
clar
clar. cseke face lobby pt bihor. iar usl cauta orice cu disperare. sictir!
Postat 27 Ianuarie 2013, 20:32 de clar
ioane
UDMR=partidul escrocilor
Postat 27 Ianuarie 2013, 05:16 de ioane
e foarte bine
sa-i ia dreaqu de hoti, legati de ghirila, alt escroc !
Postat 26 Ianuarie 2013, 21:40 de main facility
Jos udmr !
asta e poezia escrocilor. cum sunt luati la inrebari, vin cu lalaiala ca e "un atac politic". din cauza asta toti vor imunitate parlamentara. o vor incurca pana la urma. inclusiv biro.
Postat 26 Ianuarie 2013, 21:32 de Gyorgy
ceke, caratorul de valiza a lui chis
E FOARTE BINE ! ESCROCUL, TREBUIE SA MEARGA ACOLO UNDE II ESTE LOCUL ! LA PARNAIE ! BUFONULUI SEPARATIST I S-A INFUNDAT ! NUMAI LA INSELACIUNI SE GANDESC INDIVIZII ASTIA. LEPRE UDEMERSITE, TOT CU OCHII DUPA FURAT.
Postat 26 Ianuarie 2013, 21:26 de roujii cu gasca
Escroc calificat
Odon Szabo mina dreapta depanatorului Alex Kiss cind va ajunge la puscarie? JOS CU UDMR!
Postat 26 Ianuarie 2013, 20:36 de Sanyi Kiss
puscarie
La puscarie cu escrocul asta si cu partidul lui udemere la parnaie!
Postat 26 Ianuarie 2013, 20:34 de io
tinerica
PLAYBOY UL ASTA CONDUCEA SANATATEA SI SE VREA LA TRANSPORTURI?ROZI SA STII CA TE INSEALA SI IN AJUNUL ALEGERILOR LOCALE ERA CU O TINERICA.DECI ITI DAI SEAMA CA TE FUTEA DOAR PENTRU AVANTAJE.PROSTOVANE ACUM CA STIE ROZI CA AI INSELAT O NU MAI AI LA CINE ALERGA SA IMPLORI AJUTOR
Postat 26 Ianuarie 2013, 13:47 de alin
az a szep...
@w: vezi sa nu! imi este greu sa cred ca Guvernul se lanseaza asa din senin cu niste acuze! dar sigur, sa asteptam! as a szep, az a szep...!
Postat 26 Ianuarie 2013, 12:06 de TDS
...
Ohhh daaa...Sa inchidem Antena3,sa inchidem pe Voiculescu,pe toti cei care au votat impotriva guvernatorului lui Merkel de care nu se atinge nimeni pentru ca are Justitia subordonata si joaca cum cinta Fuhrerul si Licuriciul mic adica ambasadorul... Cseke face mult tamtam pe zona noastra ca UDMR sa obtina regiunea lor,autonoma maghiara...
Postat 26 Ianuarie 2013, 11:40 de cln tdr
atac tintit
desigur, atacul asta vine pe filiera dan voiculescu - victor ponta, in contextul ascensiunii spectaculoase a lui cseke in sondaje pe un anumit segment de populatie (intre noi fie vorba, de ex. in marghita, unde populatia maghiara e sub 50%, cseke e investit cu incredere de aproximativ 65%-70% dintre cetateni). interesele ca imaginea lui cseke sa fie patata, vin pe fondul chestiunii noii impartiri teritoriale. sunt desigur interese uriase ca "centrul" sa ramana la cluj si se zvoneste ca celebra aripa "reformatoare" de prin zona a comandat acest atac, in momentul in care reprezentantii sai au fost avertizati ca sunt sanse destul de mari ca proiectul lui cseke cu oradea ca si centru regional, ar avea o sustinere populara uriasa. oricum, artizanul acestor chestiuni, micul felix, nu scapa deoare termenul dosarului sau a fost devansat pentru saptamana viitoare, fiind judecat de completul care l-a trimis pe nastase la puscarie. asa ca, fie vom vedea o noua demisie a acestuia din functia de senator (desigur, pe fondul problemelor de sanatate), fie merge la puscarie. jocuri si jocuri politice, pe undeva e si firesc. personal, sper doar ca antena 3 sa dispara din peisaji si toti sfertodoct
Postat 26 Ianuarie 2013, 10:03 de w
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON