URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2018, 20:09

Comisia de educaţie a PNL s-a reunit la Oradea: "În fiecare an pierdem 80.000 -100.000 de tineri" (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisia naţională de educaţie a PNL s-a întrunit, sâmbătă, la Oradea, unde profesori, directori de şcoli şi inspectori şcolari din 10 judeţe, între care Bihor, Arad, Timiş, Cluj, Satu Mare, Sălaj, Maramureş, au dezbătut problemele cu care se confruntă învăţământul actual din România.

Concluziile dezbaterii au fost prezentate într-o conferinţă susţinută joi, la sediul PNL Bihor, de către deputatul Marilen Pirtea, preşedintele Comisiei şi totodată rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, deputatul Florica Cherecheş, vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din cadrul Camerei Deputaţilor, şi de preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Sistem "cârpit", cu risc de abandon

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara"Sistemul educaţional din România este un sistem care cuantifică rezultate, nu e un sistem care cuantifică progresul, cum se întâmplă la nivel european. Avem un sistem educaţional care nu e incluziv, ci unul care nu dă a doua şansă, care are grad de abandon foarte mare", a declarat Marilen Pirtea (foto), adâugând că sistemul românesc este plin de "mici plombe, cârpeli şi cosmetizări" care "fac exprimente" pe viitorii absolvenţi.

Acesta a exemplificat, spunând că elevii cu notele scăzute la bacalaureat şi la evaluarea naţională, în loc să aleagă învăţământul dual, respectiv şcolile profesionale, unde să înveţe o meserie, merg la liceu sau în facultăţi în care nu fac performanţă. Inclusiv profesorii ajung să fie mai slab pregătiţi, astfel că avem tot mai multe "cadre didactice necalificate". În plus, "Învăţământul profesional este doar la nivel de acte", a spus Pirtea.

Dispar tinerii

Florica Chrecheș, deputat PNLMult mai aplicată a fost Florica Cherecheş (foto), care a arătat că, potrivit statisticilor, 30.000 de elevi care au terminat clasa a opta anul acesta nu s-au prezentat la examenul de Evaluare Națională. "Nu ştim ce se întâmplă cu ei, câţi au fost, câţi au abandonat pe parcurs. Avem un sistem şi nişte constrângeri care ne fac să cosmetizăm cifrele. L-am întrebat inclusiv pe şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor ce se întâmplă cu cei 554 de elevi care nu s-au prezentat la evaluare, cu toate că, indiferent ce notă iei, ajungi undeva, la un liceu sa la o şcoală profesională", a spus Cherecheş.

Aşa cum a mai făcut-o şi în alte rânduri, liberala a spus că există "nevoia de a promova intensiv şi masiv învăţământul profesional", pentru a răspunde nu doar cerinţei pieţei muncii, ci şi pentru a le oferi un viitor mai bun elevilor care au înclinaţii spre diverse meserii, dar care acum ajung, împinşi de sistem, la licee în care nu fac faţă şi abandonează înainte să dea bacalaureatul, sau pur şi simplu nu sunt în stare să promoveze.

"În fiecare an pierdem între 80.000 şi 100.000 de tineri între 15 şi 19 ani, în sensul că foarte, foarte mulţi dintre aceştia nu se regăsesc nici într-o formă de învăţământ, dar nici pe piaţa muncii. Şi nu ştim exact ce se întâmplă cu ei. În acest an, pe lângă cei 30.000 care nu s-au prezentat la evaluarea naţională, 13.000 nu s-au prezentat la bacalaureat, iar 30.000 nu au luat examenul de bacalaureat", a spus Cherecheş.

Dacă educaţie nu e…

Pentru aceasta, a arătat ea, învăţământul profesional, respectiv cel dual, ar trebui să funcţioneze cu adevărat şi să existe pârghii care să-i ajute pe cei care abandonează şcoala să poată fi "recuperaţi" mai simplu.

Parlamentarul a subliniat că ar fi nevoie şi de o descentralizare, în sensul că autorităţile locale, împreună cu inspectoratele şcolare şi cu agenţii economici, să gândească un sistem care să îi încurajeze pe elevi, oferindu-le inclusiv locuri gratuite în internate.

"Aici, Oradea este un exemplu de bună practică, pentru că în această primăvară a adoptat o hotărâre de Consiliu Local prin care elevii din învăţământul dual vor beneficia de cazare şi masă în internatul şcolar de la Colegiul Tehnic Traian Vuia, astfel încât toţi să poată să vină să înveţe în condiţii foarte bune, să vină să facă practică la agenţii economici", a spus Cherecheş.

Ludovic Orban, președintele PNLDeşi sunt în opoziţie, parlamentarii liberali spun că vor face tot posibilul să contribuie, prin comisiile de specialitate, la îmbunătăţirea acestui cadru legislativ. "Dacă educaţie nu e aproape nimic nu e", a închis subiectul preşedintele PNL, Ludovic Orban (foto).

Iniţiative liberale

De altfel, tocmai pentru a arăta că parlamentarii PNL se implică activ, Orban a ţinut să enumere câteva iniţiative legislative iniţiate sau susţinute de liberali. Una dintre ele este modificarea Legii 416, a ajutorului social, care s-a schimbat în bine ca urmare a unei modificări iniţiate de deputatul PNL Alba Florin Roman, introducându-se prevederea conform căreia dacă o persoană care beneficiază de ajutor social refuză un loc de muncă sau refuză să participe la un curs organizat de AJOFM i se sistează plata.

O altă reuşită este modificarea Legii energiei electrice şi gazelor, potrivit căreia autorităţile locale vor putea să înfiinţeze servicii locale de distribuţii gaz. Astfel, românii se vor putea racorda mai uşor de gaz. "În acest moment, sunt racordaţi la gax maxim 40% dintre români, într-o ţară care are printre cele mai bogate reţele de gaz din UE", a spus Orban.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
!!!
Dracu va mai voteaza...eu unul..nu,,ce-ai zis Bolobane...oras curat...........jeg ordinar...probleme cu apa ..niciodata...norocul meu ca am fost harnic si,imi pot permite apa calda...daca era dupa tine...PUTEAM..IMPZITE nu mai vorbesc,,,,,,,ptuce???platesc mai mult?? PT drumurile tale in Moldova// BUCURESTI..sau salariile pe care ti le-ai dat..acum te-ai gandit,,,ce-ar fi sa ma fac europarelamentar...hahaha oare-iti iese?? nu mai cred..
Postat 08 Iulie 2018, 23:44 de Tinas
LILI MARLENE
Nu mă mai pot abține! Să fii bărbat de dreapta și să te cheme Marilen....
Postat 08 Iulie 2018, 20:07 de pisicarosievargata
Iniţiative liberale
Acordarea ajutorului social contra munca fortata este o idee foarte buna, in statul cu una dintre cele mai reduse asistente sociala din UE (14.2% din PIB fata de 20-30% restul tarilor civilizate).Desigur ca pensiile speciale si megasalariile bugetare nu se considera asistenta sociala si sunt de sorginte psd-sta.
Postat 08 Iulie 2018, 19:07 de excalibur
.......
Cand il injurati pe trubadur nu uitati ca mana lui dreapta (aia cu care se...) e primarul nostru! S au nu stiati ca indirect il injurati si pe birtinez?! N am zis ca gresiti, fereasca Sfantul!
Postat 08 Iulie 2018, 18:42 de ili3
Dezamagitor!
Din păcate,acest om,a dezamăgit enorm în ultima perioadă și și-a arătat mediocritatea în decursul a doar câteva luni ,de când conduce acest partid,cât na făcut-o idiotul de Crin,alias “Porumbacu” în câțiva ani.Pacat,mai era o speranța,dar acum s-a dus dracu și aia,....e clar,suntem pierduți. Priveam stupefiat acum ~2 săptămâni la A3,cum un păcălici de parlamentar PNL (extrem de slab pregătit sub toate aspectele)era oferit pe tava mercenarilor din studio,sa fie umilit și el și întreg PNL-ul spre satisfacția politrucilor prezenți,care-și etalau satisfăcuți ritusul grețos (aveau și motive). Să desemnezi și sa promovezi ca purtători de mesaj al propriului partid ,astfel de caricaturi umane,trebuie sa fii nu masochist, ci de-a dreptul cretin. PS. #Rezist ✌????...abandonați orice speranța in astfel de inși..strada e singura și unica opțiune rămasă deocamdată.
Postat 08 Iulie 2018, 14:47 de altoradean
!!!
@pinonel: Bine punctat! Scurt și la obiect! PS: parcă unele persoane din fotografie s-au îngrășat excesiv? De bine ce le e?
Postat 08 Iulie 2018, 09:09 de pisicarosievargata
?!
Ce au in comun cherechesoaia si cu mandolina cu invatamantul romanesc?! Nimic! Hai sa zicem ca Marinel sau Marilen(!!!) treaca-mearga, e rector, dar cariera lui e liniara, ca a unui militar/militist, avansezi la termen daca nu ai abateri, nu a ,,explodat"! Nu stiu daca vreunul dintre ei a auzit de Spiru Haret, savantul, nu fabrica de diplome! Este autorul celor mai mari si BENEFICE prefaceri ale invatamantului romanesc. Nu dezvolt, spun doar ca a fost un stralucit elev/student, cu doctorat la Sorbona. A-l compara pe marele inaintas cu astia e o impietate! Ce poate iesi bun din mainile acestei adunaturi?! Exact! Nimic! A ajuns si pnl-ul un psd, dar unul mai mic. Au si liberalii un ciordache, un serban nicolae, un nicolicea, s.a.m.d.
Postat 08 Iulie 2018, 08:49 de pinonel
ce urmeaza pentru Oradea
Cel mai mare catalizator al Clujului este UBB. Timisoara de asemenea beneficiaza de universitate puternica si de o pozitionare strategica deosebita. Oradea, are ape termale si cam atat. Nu universitate de renume. Are pozitie buna, la granita de vest, dar inferioara pozitie fata de TM. Nu iese cu nimic in evidenta. In ultimii ani, s-au schimbat foarte multe. Si trendul pozitiv merge. Daca se reuseste castigarea unei universitati puternicebla OR, plus invatamant dual, infrastructura feroviara si rutiera prin autostrazi, Oradea cred ca va deveni un pol destul de important. Pana la urma, cred ca-si va depasi cu mult conditia de oras mediocru intr-o tara cel mult mediocra economic si politic.
Postat 08 Iulie 2018, 01:07 de cetateanbihorean
electoratul PNL
Cei plecati voteaza cu Basescu si cu iohanis, stim cu totii. Intrebarea se pune: doreste PNL cresterea sau scaderea electoratului?
Postat 08 Iulie 2018, 00:47 de testtest
pisicarosievarga
Da pleacă tinerii. DRACU O SA VA MAI PLĂTEASCĂ PENSIE. SI APOI IL PUTEȚI ȚUCA IN CUR PE ILIESCU.
Postat 07 Iulie 2018, 23:52 de Sandu1201
Domnilor penelisti....
..sunteți naivi tare: tinerii care acum sunt pe băncile școlii sau carr urmează să termine o forma de învățământ, oricare ar fi aia, nu vor mai alege să muncească pe bani putini, ci vor alege străinătatea, educați sau needucați, cu experiență sau fără experiență. Până acum motivul salariilor mici a fost lipsa de experiență, competitivitate, bla bla.. pai decât salahori in parcul industrial din Oradea mai bine salahori in Germania. Trist și dureros pentru părinți dar asta e realitatea. Și mai țineți cont că până va dezmeticiți voi ce și cum cu învățământul profesional, o grămadă de joburi pentru care acum nu se găsesc meseriași, vor dispărea în anii următori datorita automatizării și inteligenței artificiale. Și încă ceva: chestia cu gazul sa o spună cineva și nebunului din primărie. Știu că e greu de cap dar repetatii la nesfârșit pana înțelege că nu poate să țină captiv un oraș întreg într-un sistem de termoficare centralizat, doar pentru că POATE!
Postat 07 Iulie 2018, 23:47 de User anonimizat
?
Da COANĂ , "pă" ai tăi de ce nu i-ai oprit? Că să dusără în State...mă rog ...pofteau la dejunuri! PS: R.A., Camera Deputației ? Mai dă-mă....
Postat 07 Iulie 2018, 21:15 de pisicarosievargata
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON