URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Mai 2019, 19:20

Pozele cu dezastrul de la Psihiatrie, făcute de Ivanov sunt cât se poate de reale. Prima măsură: i s-a luat telefonul! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Imaginile difuzate de Daniel Ivanov, un orădean internat forţat la secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal din Oradea după ce duminică a mânjit cu fecale uşa sediului PNL Bihor, iar pe 20 aprilie aruncase o pungă cu manifeste în timpul festivităţilor ocazionate de Centenarul eliberării oraşului de sub bolşevismul maghiar, au avut un impact mediatic puternic, la care managerul unităţii, Dacian Foncea, a reacţionat cu un gest de transparenţă faţă de presă.

Acesta a confirmat că situaţia descrisă de imagini şi de comentariile lui Ivanov în filmuleţele pe care le-a difuzat pe reţeaua de socializare reflectă întocmai realitatea şi a anunţat că deschide uşile spitalului pentru jurnalişti, iniţial miercuri dimineaţă, însă a devansat "evenimentul" pentru după-amiaza de marţi.

"Nu sunt photoshopate"

La faţa locului, presa orădeană a putut vizita pavilionul 3, unde e internat Ivanov, şi apoi a primit explicaţii de la dr. Adrian Bumbu (foto), medic coordonator secţie. "Am luat act de înregistrarea transmisă de pacient, Spitalul Municipal rămâne o instituţie deschisă către comunitate, da, confirmăm, imaginile sunt reale, nu sunt photoshopate", a spus dr. Bumbu.

Medicul a precizat că bărbatul are regim de pacient periculos, iar clădirea pavilionului a fost reabilitată în 2007, dar la standarde de calitate scăzute (fapt care explică scorojirea pereţilor şi plăcile de faianţă lipsă din baie), şi pe de altă parte a suferit şi degradări produse chiar de pacienţi, care au distrus dotări ale grupului sanitar, în speţă cabina de duş şi chiuveta.

"Nu vin firmele"

Medicul a confirmat, de asemenea, că Spitalul Municipal are proiecte de modernizare a clădirilor cu fonduri europene, dar şi venituri proprii pentru lucrări de igienizare, adică înlocuirea tâmplăriei, a obiectelor sanitare şi caloriferelor, plus zugrăvire, dar firmele, care altădată se "băteau" pentru contracte, nu se mai prezintă la licitaţii, chiar dacă sumele oferite sunt generoase.

"S-au realizat două licitaţii, fără niciun participant, deşi suma alocată este de 145.000 lei, ceea ce recomanda concurenţa mai multor firme", a arătat dr. Bumbu, vorbind despre două licitaţii anulate doar în ultimele două luni, pe 12 aprilie şi pe 10 mai, oferind în acest sens presei documente doveditoare.

Altfel spus, nici delăsarea, nici lipsa banilor nu ar fi cauzele situaţiei reclamate de pacient, ci lipsa firmelor care să lucreze pentru reabilitarea pavilionului, deşi unele achiziţii şi reparaţii ţin de minima întreţinere care trebuie asigurată, chiar şi prin propriul personal, unui asemenea stabiliment. Totuşi, în timpul vizitei jurnaliştii au putut vedea că, în ciuda stricăciunilor, spaţiile erau curate.

Medicul a mai arătat că la pavilionul 4, unde sunt internate femei, tot în regim de pacienţi periculoşi, se desfăşoară lucrări de igienizare, dar şi pentru acestea executantul a fost desemnat după mai multe încercări.

Forţat să fie tratat

Cert este că, după ce s-a plâns pe Facebook de condiţiile din pavilionul 3, prima măsură a fost că lui Daniel Ivanov i-a fost luat telefonul cu care a filmat şi prin intermediul căruia comunica cu ziariştii. Faptul a fost reclamat de pacient BIHOREANULUI, care a spus că medicii i-au reproşat că prin distribuirea imaginilor despre starea spitalului le-a "creat probleme". "Mi s-a confiscat telefonul că de ce v-am trimis dvs. filmările. Au întrebat de ce am trimis, că cine mă cred eu", a susţinut Ivanov.

BIHOREANUL l-a întrebat pe medicul coordonator de secţie cine şi de ce a hotărât acest lucru care la prima vedere ar putea fi considerat abuziv. "Acest pacient este sub incidenţa Cod penal 109. Nimeni nu îşi ia răspunderea să pună pe cineva sub acest articol dacă nu are ceva fapte la activ", a spus dr Bumbu. Practic, el a explicat în acest fel că pacientul are antecedente psihiatrice, fiind considerat, printr-o sentinţă judecătorească, că prezintă pericol social şi că a fost obligat să urmeze un tratament, chiar cu forţa.

Despre "reţinerea" telefonului, dr. Bumbu a spus că inclusiv pentru asemenea decizii "există proceduri, în funcţie de patologie", pe care le ia medicul curant, care, aşadar, nu poate fi acuzat de luarea unei măsuri abuzive...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
sincer!
și au l-aș fi internat,și încă o bătaie bună cu țivlituri i-aș mai fi dat
Postat 29 Mai 2019, 22:08 de crisan
Fake news
Pozele or fi adevarate dar s-a gresit orasul.Nu poate fi vorba de un spital din oradea,oras intrat in fibrilatia dezvoltarii fortate...
Postat 28 Mai 2019, 22:16 de excalibur
Zbor deasupra unui cuib de cuci??????
Sper ca editia oradeana sa nu se termine tragic.
Postat 28 Mai 2019, 22:10 de iahim
Fuge Foncea de inregistrari ca si dracul de tamaie :))))
Foncea, eu zic sa il dai afara si pe Ivanov si sa pui interimar fara concurs un prieten apropiat de-al tau pe "postul" de pacient in locul lui! Deja stii procedura cum sa iti pui prietenii in functii fara concurs la Gavril Curteanu, o aplici in mod repetat de cand esti manager.
Postat 28 Mai 2019, 20:25 de RootOfEvil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON