URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2018, 16:52

Localnicii din Toboliu și Cheresig au protestat din nou împotriva prospecţiunilor făcute de NIS Petrol pe pământurile lor (FOTO/VIDEO)

Localnicii din Toboliu și Cheresig au protestat din nou împotriva prospecţiunilor făcute de NIS Petrol pe pământurile lor (FOTO/VIDEO) (foto: Facebook, pagina Pentru Apa Curata si Contra Fracturare Hidraulica)
Localnicii din Toboliu și Cheresig au protestat din nou împotriva prospecţiunilor făcute de NIS Petrol pe pământurile lor (FOTO/VIDEO) (foto: Facebook, pagina Pentru Apa Curata si Contra Fracturare Hidraulica)
Localnicii din Toboliu și Cheresig au protestat din nou împotriva prospecţiunilor făcute de NIS Petrol pe pământurile lor (FOTO/VIDEO) (foto: Facebook, pagina Pentru Apa Curata si Contra Fracturare Hidraulica)

Mai mulţi localnici din satele Cheresig şi Toboliu au ieşit, duminică, la ora 13, să protesteze împotriva prospecţiunilor făcute de compania NIS Petrol pe pământurile lor.

Supăraţi, oamenii au mers pe câmpuri în zonele în care cu ajutorul unor utilaje speciale se fac prospecţiuni seismice şi au cerut ca musafirii nepoftiţi să plece de pe pământurile lor, protestul desfăşurându-se în prezenţa unor echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei.

Şi după ora 16, protestatarii se aflau tot în câmp. "Utilajele sunt aici. Au intrat în culturi, nu mai rămâne nimic din ele. Dar nu pentru culturi protestăm, ci pentru ce se poate întâmpla cu pământurile noastre din cauza prospecţiunilor. Când se face fracturarea hidraulică se întâmplă nenorociri", a declarat pentru BIHOREANUL Alexandru Abrudan, unul dintre liderii protestului.

Acelaşi localnic susţine că reprezentanţii NIS Petrol au intrat pe mai multe terenuri având doar acordul arendaşilor şi nu al proprietarilor. "Or, arendaşii nu au dreptul să angajeze pământul proprietarilor în astfel de prospecţiuni", a precizat bărbatul.

Compania petrolieră NIS face aceste operaţiuni în baza licenţei deţinute de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, pentru depistarea eventualelor zăcăminte de petrol şi gaze naturale.

Perimetrul EX-3, pentru care NIS a obţinut licenţa, are o suprafaţă de 234 km2 şi se întinde pe teritoriul comunelor Toboliu, Girişul de Criş, Sântandrei, Sânnicolau Român, Gepiu şi Nojorid. 

Localnicii cred însă, în ciuda asigurărilor date de reprezentanţii companiei petroliere, că aceştia caută gaze de şist.

UPDATE:  NIS Petrol susţine că i-au fost distruse şi sustrase utilaje

Printr-un comunicat transmis luni, NIS Petrol întăreşte faptul că acţionează legal, că nu a căutat şi nu caută gaze de şist, subliniind că a încheiat acorduri cu utilizatorii de terenuri din zonă pentru prospecţiuni.

"Această operaţiune este tranzitorie, de scurtă durată, şi nu presupune deposedarea proprietarului de folosinţa terenului. Conform Legii petrolului, titularul de acord petrolier este obligat să plătească despăgubiri proprietarului culturilor afectate. NIS Petrol a încheiat acorduri cu utilizatorii de terenuri din zonă. În baza acestor acorduri, orice posibilă afectare a culturilor agricole este compensată, printr-un mecanism simplu şi eficient, agreat deja cu fiecare fermier în parte", arată comunicatul.

În document, "compania respinge ferm, încă o dată, speculaţiile din spaţiul public legate de evaluarea prin operaţiunile desfăşurate a resurselor de gaze de şist". "NIS Petrol subliniază că explorarea gazelor de şist nu face obiectul activităţii noastre şi nu intră în planurile de dezvoltare ale companiei. NIS are obiectivul de a identifica strict eventualele zăcăminte de resurse tradiţionale, respectiv de petrol şi gaze naturale", mai arată informarea.

Pe de altă parte, NIS susţine şi că mai multe utilaje au fost fie distruse fie furate cu ocazia acestor manifestări de protest: "Compania NIS Petrol respectă dreptul oricărui cetăţean de a protesta paşnic, în mod organizat, exercitându-şi astfel dreptul legitim la libertatea de exprimare. În acelaşi timp, NIS Petrol dezaprobă cu desăvârşire manifestările de distrugere şi furtul echipamentelor folosite în operaţiunile din teren, care s-au soldat cu prejudicii serioase pentru companie".

Citeşte pe aceeaşi temă: 

Scandal la Toboliu: Localnicii sunt nemulţumiţi pentru că utilajele NIS Petrol le-au distrus culturile (FOTO)

La loc comanda! Consiliul Local din Toboliu nu interzice accesul utilajelor NIS, dar va pregăti un regulament de acces pe drumurile comunei

Varză contra petrol: Localnicii vor demisia primarului de Toboliu din cauza scandalului cu NIS

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Traiasca varza... ca primarul e varza!
Eu îs Pavel din Toboliu/ Pavele, Pavele/ Fac ce vreau c-așa mi-i soiul/Pavele, Pavele / Eu așa le-am randuit/ Pavele,Pavele/W. Președinte mi-o iesit/ Și toate le trec ca CEO/Pavele,Pavele/ Ca doar mă ajută Teo/Pavele,Pavele/Cu oleacă de smantana/Pavele,Pavele/ Iacă ne ținlem de mână/Pavele,Pavele/Ca asa-i in peneleu/Pavele, Pavele/Toți is5 buni precum îs ei/Pavele, Pavele...
Postat 25 Iunie 2018, 16:37 de cainerau
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON