URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2023, 18:06

Tratamentul anticoagulant: Ce sunt medicamentele AVK și cum se administrează

Tratamentul anticoagulant: Ce sunt medicamentele AVK și cum se administrează foto: arhivă / generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele mai frecvente anticoagulante orale sunt anti-vitaminele K (AVK). Acestea blochează parțial activitatea vitaminei K, indispensabilă în procesul de coagulare a sângelui. AVK sunt utilizate în tratamentul și prevenția accidentelor trombo-embolice, fiind utilizate pentru lungi perioade de timp, de multe ori pentru toată viața.

REȚINEȚI!

Medicamentele AVK actuale sunt: warfarina, acenocumarolul și fluindiona. Efectele lor apar după câteva zile de tratament și persistă mai multe zile după oprirea tratamentului.

AVK sunt contraindicate în alergiile la anticoagulante în general, în insuficiența hepatică și cea renală gravă și nu se asociază cu aspirina în doze mari și cu fenilbutazonă, din cauza riscului mare de hemoragii.

Nu se administrează la gravide și lăuze. De asemenea există interacțiuni cu unele alimente bogate în vitamina K, de exemplu broccoli, morcov, varză, varza murată, conopida, spanacul, roșiile, salata verde, soia, năut, ceai verde, ficatul și măruntaiele etc., dar și alcoolul în exces. Despre noile anticoagulante orale în episodul următor.

ATENȚIE!

Tratamentul cu AVK este recomandat, aplicat și controlat de către medic, eficacitatea tratamentului fiind determinată de o analiză medicală numită INR (International Normalized Ratio), bazată pe calculul rezultatelor timpului de protrombină, adică timpul de coagulare a sângelui (în mod normal între 10 și 14 secunde).

Valorile normale ale INR sunt în general între 2 și 3 pentru bolnavii cu fibrilație atrială sau embolie cu diverse localizări și până la 3,5 la cei cu implant de valve cardiace. Testul trebuie făcut periodic, de obicei la intervale de 3-4 săptămâni și dacă e posibil la același laborator.

Un test INR prea mic (coagulare prea rapidă) poate fi provocat de un consum mare de alimente care conțin vitamina K, de medicamente care conțin estrogeni (anticoncepționalele) sau un tratament cu AVK subdozat.

În acest caz, riscul de tromboză este crescut. Un test prea mare (coagulare prea lentă) poate fi cauzat de medicația anticoagulantă în exces, de unele afecțiuni hepatice sau de carență a vitaminei K. La persoanele sănătoase și la cele care nu iau AVK, valorile INR sunt între 0,9 și 1,1.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON