URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2023, 16:31

Totul pentru dezvoltatori! Primăria Oradea, acuzată de PSD că vinde ieftin teren, în loc să facă parcări

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierul local Adrian Madar (PSD) acuză Primăria Oradea că a vândut un teren din strada Constantin Brâncoveanu, în zona magazinului Lidl, în loc să construiască acolo o parcare publică. 

Ba mai mult, după ce în martie 2022 a scos la vânzare terenul cu 290 euro metrul pătrat (adjudecat până la urmă cu 340 euro / mp), în mai 2023 municipalitatea a cumpărat în aceeaşi zonă un teren cu 398 euro metrul pătrat, prețul fiind stabilit de același evaluator.

„Acel teren era bun pentru locuri de parcare”

Consilierul PSD a vorbit concret despre un amplasament de 6.833 metri pătraţi situat în strada Constantin Brâncoveanu, pe care Primăria l-a obținut în urma unui schimb făcut cu Lidl România. Firma a primit în urma tranzacţiei un alt teren, pe care a construit magazinul lângă Cimitirul Municipal.

Adrian Madar s-a declarat nemulţumit că municipalitatea a vândut anul acesta amplasamentul preluat de la Lidl, în loc să amenajeze pe el un parc sau o parcare pentru locuitorii zecilor de blocuri din zonă.

„Toată lumea cunoaşte strada Oneştilor. Este clar pentru oricine că este (n.r. o stradă) cu trafic intens, care face portanţa cu cartierul Rogerius, cu ieşire din oraş la marile magazine şi aeroport. Acel teren era bun pentru locuri de parcare amenajate în interesul comunitar al locuitorilor din zonă", a spus Madar marţi, într-o conferinţă de presă organizată la sediul PSD Bihor, alături de alți consilieri locali şi colegi judeţeni.

Criză de terenuri

Madar a spus că această atitudine este "strigătoare la cer" în condiţiile în care într-un cartier la fel de aglomerat, Nufărul, Primăria încearcă să găsească teren pentru o parcare. „Se va face o parcare subterană de mari dimensiuni în zona Onisifor Ghibu. Ca să faci asta, eşti nevoit să faci exproprieri, pentru că nu ai teren şi îl iei de la oameni, iar când ai 7.000 metri pătraţi (n.r. de teren disponibil), în loc să faci parcări, îl vinzi", a protestat consilierul.

Pesedistul s-a declarat convins că amplasamentul din strada Oneştilor, vândut unui dezvoltator imobiliar, va fi folosit pentru construirea unor blocuri. Cumpărătorul este firma Scala 5 din Cluj-Napoca.

Teren similar, preţuri diferite!

În aceeași conferință de presă, Adrian Madar a acuzat Primăria, pe deasupra, că vinde ieftin terenurile din proprietatea orașului și cumpără altele scump, cu concursul unicei firme de evaluare cu care are contract, Evalmob SRL, care ar stabili preţuri diferite pe amplasamente similare.

„În 2019 administraţia preia acel teren (n.r. - de la Lidl), de 6.833 metri pătraţi, şi ne spune un evaluator, acelaşi cu care Primăria lucrează de mulţi ani, că preţul este de 119 euro pe metrul pătrat. Peste un an, aceeaşi firmă de evaluare, pentru acelaşi teren, dă un preţ de 290 euro pe metrul pătrat, la care Primăria l-a și scos la licitaţie. Peste încă un an, în mai 2023, acel teren se vinde, din declaraţia domnului primar, cu 340 euro pe metrul pătrat", a prezentat Madar variaţia în timp a preţului terenului. 

În schimb, el a exemplificat că, zilele trecute, municipalitatea a aprobat cumpărarea unui teren la preț mai mare în aceeași zonă, pe strada Tudor Vladimirescu nr. 84-85. „Interesant este că, în şedinţa de Consiliu Local de joia trecută, Primăria a cumpărat în vecinătate un teren cu 400 euro pe metru pătrat”, a adăugat Madar.

Pesedistul a calculat diferența dintre prețul la care a fost evaluat în 2022 terenul ex-Lidl și cel la care a fost evaluat în 2023 terenul din strada Tudor Vladimirescu: „La tranzacţia respectivă, dacă evaluatorul ar fi avut în urmă cu un an mintea sau raţionamentul pe care îl are acum, Primăria ar fi avut cu 737.000 euro mai mulţi bani pentru oraş".

L-a făcut construibil

Consilierul local a arătat că, dincolo de influența inflaţiei, preţul terenului primit de la Lidl a fost crescut de Primărie prin transformarea statutului acestuia din teren neconstruibil, bun pentru parcare sau parc, în teren construibil, care poate fi folosit pentru edificarea de magazine sau blocuri.

Madar a mai spus că măsura a fost luată de Primărie „din proprie iniţiativă, fără să îi ceară nimeni”. Acesta ar fi cea mai bună dovadă, a afirmat el, că intenționa de la bun început să vândă terenul dezvoltatorilor imobiliari şi nu să ameneze acolo un parc sau o parcare, cum şi-ar fi dorit locuitorii zonei. 

Cum a scris BIHOREANUL

Social-democratul a amintit și de alte tranzacții dubioase ale Primăriei, făcând trimitere la un articol publicat de BIHOREANUL. „Vă aduc aminte de un articol pe care dumneavoastră, presa, l-aţi prezentat publicului, legat de achiziţiile de terenuri din Parcul Salca. Acolo, în acelaşi loc există terenuri cumpărate cu 60 euro pe metrul pătrat şi terenuri cumpărate cu 130 euro pe metrul pătrat", a spus Madar.

Conform consilierului, în parcul Salca municipalitatea a plătit deja pe terenuri 2,3 milioane euro, în condiţiile în care a cumpărat doar o treime din suprafața necesară. „Nu este totuna dacă o să cumpărăm teren cu 60 euro metrul pătrat sau cu 130 euro metrul pătrat. Nu e totuna dacă din bugetul local se cheltuie mai mult cu 2-3 milioane euro”, a spus pesedistul.

Conform estimărilor acestuia, municipalitatea ar mai avea de achiziţionat în zonă teren în valoare de circa 5 milioane euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Lidl a dat terenul pentru parc
In combinatia initiala,Ared trebuia sa "preia" acest teren de la Lidl,mai apoi primaria Oradea a spus ca face un parc.Se vede clar,care interes primeaza in acest oras art nouveau: banu!Aici cumperi orice!Vezi Pri-ma...cel mai bun exemplu..Daca viseaza noaptea sa isi faca Pri-ma peste terenul tau,un complex,aia face...Unde este sufletul,interesul comun,binele "oradenilor"in aceasta Primarie Oradea,exista onoare la cei care o conduc?
Postat 06 Iulie 2023, 18:40 de Geo2244
da, sa se faca beneficii ptr dezvoltatorii de blocuri de locuinte! pesedistii iar rateaza critica. iar jumatatea de adevar e o minciuna intreaga
ai de ales, fie franezi densificarea, nu lasi sa construiasca blocuri, nu prea inalte, nu aici, si atunci ai preturi la imobiliare ca la cluj (si te prefaci ca nu e o problema ca familiile tinere nu isi permit un aprtament nici in 30 de ani de rate), fie le zici la oameni sa se mute in comunele din suburbii, si faci drumuri noi si multe (dar aceeasi socialisti se opun si la centuri ba la Cheriu, ba la Sanmartin), dar atunci o sa ai nevoie de parcari multe si o sa ai un oras al masinilor, aglomerat, cu trafic intens. Nu imi place nici una din alternativele propuse de socialisti, asa ca prefer sa is permita si fiica-mea un apartament dupa nunta, imobiliare "affordable", prefer blocuri mai multe, autobuze mai dese, chiar daca sunt parcari limitate si nu gasesti un loc liber in fata usii. Asta inseamna ca incurajezi mai multe apartamente pe metru patrat, blocuri in loc de case, mai putine investitii in parcari si mutat investitiile in transportul public. Zona aia in general oricum nu duce lipsa de parcari, ca se aglomereaza la un meci, un concert, e una, dar blocurile ARED s-au construit cu o parcare ptr fiecare apartament, spatiile comerciale au parcari ptr clienti (nu ptr locatarii care au refuzat sa isi cumpere loc de parcare cand au avut ocazia), ai parcari pe marginea strazii onestilor, si in curtile interioare intre blocuri pe Cazaban, ai la Arena Antonio Alexe. Sau poate reprezinti populatia aia care vrea sa intre cu BMW-ul in ABC, chiar daca ABC-ul e pe pietonala pe republicii. Parcuri verzi si 4-5 in 5minute/500 de metri de umblat, Splaiul Crisanei pe malul Crisului, parcul Iosia, Barcaului si altele intre blocuri... deci, ca utilitate publica, terenul e bine sa fie construibil. Singura alternativa de utilitate publica (ca cei de stanga vor cresele de stat, nu private) era spatiu ptr cresa, scoala, etc, daca e nevoie in zona? Cat despre fantezia de argument ca s-a prejudiciat bugetul local, e o aberatie totala. Adica, ai cumparat imobiliare la 120eur/mp in 2021, si le-ai vandut peste 1 an la 300 eur/mp. Nu e atat inflatie cat cerere, cat e dezvoltarea locala si oameni care se bat pe teren, nevoie de spatiu construit in oras. Dar in loc sa lauzi primaria ca a facut o afacere buna, o acuzi de furt, ca peste un alt an, inca mai cresc preturile la imobiliare. Pe alta strada mai principala, in acelasi cartier, au crescut mai incet, nu de 2,5-3 ori, ci doar cu o treime 1/3...
Postat 04 Iulie 2023, 20:28 de unu
Corb la corb nu-şi scoate ochii
Vorba lui pinonel, ceva plângere penală?că de teatru suntem sătui!
Postat 04 Iulie 2023, 17:27 de Maikeltroll
Si?!
As ruga psd si/sau pe dl Madar sa ne spune data in care a depus la parchet plangerea penala impotriva primarului&primariei&consiliului local Oradea!
Postat 04 Iulie 2023, 17:10 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON