URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2023, 08:03

Voi face denunț! Ce spune Florin Birta despre afacerile Primăriei cu terenuri și la cine duc drumurile samsarilor imobiliari

Voi face denunț! Ce spune Florin Birta despre afacerile Primăriei cu terenuri și la cine duc drumurile samsarilor imobiliari LA CUMPĂRĂTURI. După ce fostul primar Ilie Bolojan (prezentând în 2014 Parcul Salca) a eșuat în tentativa de a securiza terenurile de lângă Lotus, actualul edil, Florin Birta (inaugurând ca viceprimar terenurile de sport din zonă, în 2018), a ajuns să le răscumpere de la samsarii imobiliari, prin tranzacții negociate în spatele ușilor închise. „Dacă am dovezi că în Primărie vreun funcţionar protejează alte interese decât pe cele ale oraşului, voi face personal denunţ”, promite primarul
Voi face denunț! Ce spune Florin Birta despre afacerile Primăriei cu terenuri și la cine duc drumurile samsarilor imobiliari PENTRU UNII MUMĂ... Terenurile dintre Lotus Center şi Parcul Salca au adus câştiguri diferite proprietarilor. În timp ce oamenii simpli au încasat doar 60 euro/mp, samsarii imobiliari, care le cumpăraseră la sume derizorii, cu 10-15 euro/mp, le revând orașului cu 130 euro/mp. „Evaluatorul a stabilit preţurile”, se justifică Lucian Popa, șeful Direcţiei Patrimoniului Imobiliar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca să atragă finanţarea europeană de 26,5 milioane euro pentru amenajarea Grădinii Urbane Nufărul, Primăria trebuie să cumpere 7 hectare de teren aflat în proprietate privată, o mană cerească pentru speculanţii ce obţin profituri fabuloase de pe urma tranzacţiilor. 

Peste 2,3 milioane euro au fost plătiţi până acum din banii orădenilor pentru o treime din suprafeţele care, după cum deja a arătat BIHOREANUL, au aparţinut în trecut oraşului, dar au fost pierdute din "greşeala" unor funcţionari.

Neregulile nu se opresc, însă, aici! Contractele încheiate de administraţia locală dezvăluie că lipsa unor proceduri clare în domeniul achiziţiilor imobiliare a lăsat loc favoritismelor. "Vom introduce reguli clare", promite primarul Florin Birta...

Parcul nesătuilor 

Săptămâna trecută, BIHOREANUL a dezvăluit cum pârloaga dintre Parcul Salca şi Trade Center, care printr-un proiect de 26,5 milioane euro urmează să fie transformată în cea mai întinsă zonă verde a oraşului, a devenit o afacere de milioane de euro din banii orădenilor, în beneficiul unor speculanţi imobiliari. 

Terenul, râvnit şi de dezvoltatori, a ajuns în mâinile unor samsari dintr-o eroare a funcţionarilor care la începutul anilor 2000 l-au trecut din proprietatea statului în cea a oraşului. Primăria a intenţionat să intre cu el într-o asociere pentru construirea unui aquapark, dar afacerea a căzut şi nu a mai fost repus în patrimoniul public, care legal nu poate fi înstrăinat şi nici nu face obiectul retrocedărilor. Ca atare, putea fi solicitat prin legile fondului funciar, ca o compensare, de foşti proprietari care nu puteau fi împroprietăriţi pe vechile amplasamente.

Aşa se face că, din 2008, când a început să dezvolte proiectele din Salca, administraţia Bolojan s-a trezit cu zeci de procese pentru atribuirea de terenuri pe respectivul amplasament. Samsarii primiseră ponturile de la funcţionari ai Primăriei ori de la angajaţi ai Oficiului de Cadastru, declara atunci primarul Bolojan şi la fel spune, acum, şi succesorul său, Florin Birta.

Bătaia pe Salca

Nici unul, nici celălalt nu a reuşit să identifice "cârtiţele", iar procesele au fost pierdute. Cele mai multe, însă, nu în favoarea foştilor proprietari, ci a speculanţilor şi a dezvoltatorilor imobiliari. Printre ei se numărau personaje cunoscute, cum ar fi Petru Popa, proprietarul Nufărul Plaza, Florian Jurcuţ, unul dintre cei mai activi samsari de terenuri din Oradea, confratele său Mihail Pater, acesta şi ca mandatar pentru Kubon Bernhard, un alt "rechin", aterizat tocmai din Germania, ori avocaţi ca Augustin Man şi Ionel Măduţa, soţul judecătoarei Doina Măduţa de la Curtea de Apel Oradea.

În 2011, când Primăria a câştigat o finanţare pentru realizarea primului parc, proprietarii au primit terenuri la schimb, iar ca să securizeze restul suprafeţei a inclus-o în cadastrul verde, cu interdicţia de construire. Urmarea? Proprietarii au pornit noi acţiuni, pretinzând despăgubiri pentru că nu puteau folosi proprietăţile. 

Apoi, în 2020, când s-a anunţat proiectul Grădinii Publice, care a şi fost notat în cărţile funciare sub forma unei "declaraţii de utilitate publică de interes local", samsarii au deschis alte acţiuni, până când, în final, Primăria a fost adusă unde voiau ei: obligată să răscumpere suprafaţa de care avea nevoie. Şi nu era puţin, căci din totalul de 7,6 hectare 68.542 mp erau în proprietate privată, ca efect al proceselor deja câştigate. Din această suprafaţă, Primăria a cumpărat în ultimii doi ani o treime, adică 20.282 mp, pentru care a achitat peste 2,3 milioane euro! 

Evaluatorul casei 

Lucian PopaBIHOREANUL a studiat contractele de vânzare-cumpărare şi forma publică a rapoartelor de evaluare, descoperind că acestea sunt realizate de o firmă "de casă" a Primăriei, Evalmob SRL. Firma a devenit evaluatorul "oficial" al administraţiei locale în 2017, printr-o achiziţie directă, iar de atunci contractul a fost înnoit anual, pentru "servicii de evaluare a activelor". Motivul? "Colaborăm bine", zice directorul executiv al Direcţiei Patrimoniului Imobiliar (DPI), Lucian Popa (foto).

Prin contract, Evalmob e chemată să se pronunţe asupra tuturor achiziţiilor de imobile ale Primăriei, iar potrivit rapoartelor toate preţurile au fost stabilite ţinând cont de "grilele notariale" pentru perioada 2021-2022. Însă, în mod curios, preţurile oferite vânzătorilor diferă, deşi în acest răstimp, inclusiv în cazul suprafeţelor în discuţie, grilele au suferit modificări nesemnificative, cu o creştere de 50 lei/mp. 

Concret, Evalmob a evaluat în 2021 primele două suprafeţe, iar Primăria le-a cumpărat la 60 euro/mp. Alte patru au fost cumpărate anul trecut la preţ dublu şi chiar mai mare, municipalitatea plătind 120 euro/mp pentru un teren de 5.682 mp şi 130 euro/mp pentru altele trei, de 2.000 mp, 4.150 mp şi 5.337 mp. Cine a încasat sumele? Pe cele mici, urmaşii foştilor proprietari, iar pe cele "umflate", speculanţi imobiliari versaţi. 

Teren Parcul Salca
PENTRU UNII MUMĂ... Terenurile dintre Lotus Center şi Parcul Salca au adus câştiguri diferite proprietarilor. În timp ce oamenii simpli au încasat doar 60 euro/mp, samsarii imobiliari, care le cumpăraseră la sume derizorii, cu 10-15 euro/mp, le revând oraşului cu 130 euro/mp. "Evaluatorul a stabilit preţurile", se justifică Lucian Popa, şeful Direcţiei Patrimoniului Imobiliar

Favoritisme

Nici modul în care s-au derulat tranzacţiile nu a fost acelaşi. În cazul primelor două terenuri, deţinute de urmaşii vechilor proprietari, aceştia au încasat banii abia după ce Hotărârile de Consiliu Local prin care s-au aprobat achiziţiile au primit aviz de legalitate din partea Prefecturii. 

Unii speculanţi, însă, au fost plătiţi în timp record, decontându-li-se banii în câteva zile de la adoptarea HCL. Cel mai flagrant caz e cel al samsarului german Kubon Bernhard. Consiliul Local a aprobat achiziţia pe 27 octombrie 2022, însă reprezentanţii Primăriei n-au mai avut răbdare să aştepte redactarea HCL: a doua zi deja, secretarul municipiului Eugenia Borbei, directorul adjunct al DPI, Cristian Popescu, directorul economic Sorin Iacob şi directorul juridic Oltea Marc au şi semnat contractul pentru achiziţia suprafeţei de 5.682 mp, la preţul de 681.840 euro "care se va achita, în lei, în termen de 5 zile de la data autentificării prezentului contract", autentificare făcută în aceeaşi zi de 28 octombrie 2022. 

BIHOREANUL a descoperit că tranzacţia Primăriei cu samsarul Bernhard Kubon vizează un teren care e disputat şi de alţi doi samsari, iar litigiul se duce atât în procese civile, cât şi prin denunţuri la DNA, detaliile scoţând la lumină câteva dintre "tehnicile" folosite în spatele uşilor închise. 

Război şi între samsari

Petru Popa, proprietarul Nufărul Plaza, îl acuză pe fostul său partener de afaceri, Mihail Pater, fost consilier juridic, acum "mogul" imobiliar, că i-ar fi "suflat" de sub nas terenul şi asta, culmea, cu banii pe care i-ar fi dat chiar el, de faţă cu martori, ca să-l cumpere în numele lui de la moştenitor. Era vorba de o sumă de 50.000 euro. Intuind că Pater vrea să vândă terenul la Primărie, fiindcă nu a mai dat niciun semn, Popa a încercat să-i blocheze cartea funciară până la lămurirea cazului.

Doar că, înainte să i se judece solicitarea, în februarie 2022 Pater l-a şi "pasat" gaj lui Kubon, pentru un pretins împrumut de 200.000 euro. În iulie 2022, germanul s-a întăbulat, iar în octombrie l-a şi vândut Primăriei, care i-a plătit aproape 700.000 euro, în condiţiile privilegiate descrise mai sus. Aşadar, un câştig de peste o jumătate de milion de euro, în câteva luni, despre care Popa e convins că a fost obţinut cu complicitatea funcţionarilor care au iniţiat achiziţia şi au plătit banii pe repede-înainte. 

Eugenia BorbeiInteresant e că, încercând să-şi dovedească spusele, Popa a apelat şi la detectivi particulari, puşi să îşi urmărească "subiecţii" cu zilele, inclusiv pe holurile Primăriei, pentru a-i dovedi că joacă "necurat", având relaţii cu funcţionari.

Aşa a aflat că Pater avea "potecă" bătută zilnic spre biroul Eugeniei Borbei (foto), secretar al Consiliului Local, care a semnat pactul cu afaceristul german. Chestionată de ziar, Borbei pretinde, însă, că s-a intersectat cu samsarul doar "pe coridoare", negând că l-ar fi avantajat în vreun fel, iar legat de tranzacţia cu Kubon că "nu a fost nimic ilegal".

La fel spune şi Pater, care susţine că nu şi-a înşelat fostul partener şi nici nu a avut "pile" în Primărie. "Nu am nicio relaţie şi nici nu am fost favorizat în vreun fel de vreun funcţionar al Primăriei. Dimpotrivă, sistematic ne-au blocat, pe româneşte, ne-au tras-o de câte ori au putut", spune el. Şi totuşi, unii ar da bani buni pentru aşa o "tăvăleală"...


MINTEA DE PE URMĂ
"Vom face reguli"

Florin BirtaInterpelat de BIHOREANUL, primarul Florin Birta (foto) consideră un câştig faptul că a reuşit să-i "domolească" pe samsari. "Prin achiziţiile de terenuri, administraţia locală a economisit bani şi timp. Instanţele le-ar putea acorda sume mari în cazul exproprierilor, plus despăgubiri. Aşa, îşi încasează banii şi semnează o declaraţie că renunţă la alte pretenţii". 

Cât priveşte preţurile plătite pentru terenurile din viitoarea Grădină Urbană, Birta aruncă pisica în curtea DPI, care a contractat anual firma evaluatoare, răspunzătoare de sumele stabilite. "Eu nu cred că se joacă cineva cu aşa ceva. Şi-ar putea pierde licenţa dacă ar încălca legea"

Pe de altă parte, referitor la favorizarea speculanţilor de către funcţionari, pentru a încasa banii în timp record, edilul recunoaşte că situaţia e cel puţin discutabilă, dar susţine că "a fost pe lege", după cum i-a justificat Eugenia Borbei. "Dacă am dovezi că în Primărie vreun funcţionar încalcă legea, că protejează alte interese decât pe cele ale oraşului, voi face personal denunţ. Vom face un regulament în aşa fel încât toţi să semneze contracte în aceleaşi condiţii. Să nu fie unii care să ia banii într-o zi, iar alţii după o lună", zice Birta. Nu strica s-o facă mai din timp...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
Ce defineste occidentul?
O fi Soho, ca tot pomeneai de Londra, strazile pline dimineata de betivi, drogati, siringi, excremente, baruri deocheate (sa nu zic cui se adreseaza). Nu ca in Favoriten (chiar daca nu iti place imperiul) ar fi mai roz, doar ca e mai ordonat. Zic sa nu copiem pe nimeni.
Postat 13 Aprilie 2023, 10:00 de User anonimizat
CT
Nu sunt uns cu fostul imperiu, partea asta e Europei nu o consider occident, din principiu.
Postat 12 Aprilie 2023, 15:13 de Sandu2100
E clar.
Locatia respectiva e in Puntigam, nu e in centru. Cartierul e la periferie, bazat pe industrie, hub de transport. Cea mai buna bere, Puntigamer, acolo se face. Unii ar zice ca e Ottakring, dupa cartierul vienez, o prefer pe cea din Graz. Sandule, tu nu esti prost, doar faci pe prostul, iti place sa tragi de conversatii, gaseste-ti alt musteriu, sunt mai uns ca tine.
Postat 12 Aprilie 2023, 15:09 de User anonimizat
CT
Londra si Paris e in occident, daca mergi in zona 1 totul.este fain, asfalt super, cum treci in zona 2 se schimba situația. Uite aici P&R hapt in centru aproape. Schwarzer Weg 144, 8055 Graz, Austria
Postat 12 Aprilie 2023, 14:47 de Sandu2100
O da, comparatii inepte sa fie.
Ei au pasaje si tuneluri pe centura, ce mai conteaza ca noi le aducem pana in centru. Grazul, comparabil ca dimensiuni, are doua pasaje si vreo 20 de park and ride-uri, dovada ca exista si alte abordari. In rest, “colegii” au parte de asa mare deranj incat se spala pe jos dupa ziua de munca, iar santierele sunt delimitate cu panouri si plase. Nu mai pun ca buldozerele care sparg, demoleaza, au jet de apa la percutor sa nu faca praf. Norocosi “colegi”…
Postat 12 Aprilie 2023, 14:34 de User anonimizat
CT
Eu casc ochii cand umblu prin occident la ce lucrari se fac acolo, și imi întreb colegii cum la ei se poate si la noi nu, exproprieri se fac și acolo spre exemplu, ei au tuneluri, pasaje etc, pt ca nu au pierdut startul dupa '90, cetățenii se bucură cand se face ceva, aaaa era uit, in occident regula cetățeanului e ca dacă nu se face un deranj, atunci nu se întâmplă nimic respectiv nu se dezvoltă, occidentalii spun acceptă deranjul, și Orădenii acceptă deranjul, dar exista o categorie de invidioși care arunca cu venin.
Postat 12 Aprilie 2023, 14:19 de Sandu2100
Halal gandire…
Daca e o problema in toata Romania, trebuie sa fie si la noi? Eu am alte termene de comparatie, nu casc ochii la outlet-uri cand umblu prin occident.
Postat 12 Aprilie 2023, 14:07 de User anonimizat
CT
Tocmai JIGNIREA vine de la PSD si USR, cetățeanul a ajuns la o SATURAȚIE de a nu se face nimic, cetățeanul accepta deranjul. Organizarea de șantier, protecția muncii etc. trebuiau continuate de ILIESCU, astea erau lucruri esențiale in vremea lui CEAUȘESCU, dar pe ILIESCU la împiedicat 3 mineriade, nu sa continue ce e bun, ce sa ne tragă in jos si sa o lase baltăcu dezvoltarea. Organizarea de șantier e in toata România o problemă, degeaba blamezi in stilul MADAR primăria Oradea.
Postat 12 Aprilie 2023, 13:58 de Sandu2100
Se poate face si fara deranj sau cu deranj minim.
La noi organizarea de santier e inexistenta, primaria fiind la mana constructorilor, nu degeaba penalizarile, amenzile, sunt absente. Haosul, deranjul, sunt consecinta intereselor, nepasarii. E mai comod sa-l iei in brate pe “doar asa se poate”, rupanduti-se de faptul ca, cetateanul a ajuns la o saturatie.
Postat 12 Aprilie 2023, 11:58 de User anonimizat
CT
" Bine ca se face " pt ca nu sa făcut, defapt nu ca nu sa facut, nu sa continuat modernizarea de dupa '89. Partidele de dupa '89 au frecat menta, și asta ne afectează acum, si tot Partidele astea vad ca se poate face si lovesc din diferite direcții sa ne indobitoceasca cu vorbe de genul " Bine ca se face, a furat dar a mai si făcut, firme de casa, dictatorul, trafic cu lucrarile lui Bolojansi Birta, taxe mari, locuri de muncă prost plătite" asta e ceva de genul " hai sa chemăm minerii ". Societatea Românească a văzut lipsurile, tot prostul știe ca fara deranj nu se poate face.
Postat 12 Aprilie 2023, 11:36 de Sandu2100
Mda…
Sa fii facut o administratie de alta orientare magariile astea, aveam parte de niste foiletoane! Insusi farul liberalismului, dom’ Abrudan ar fi condus tiradele impotriva oranduirii. Asa, e cu jumatate de gura, s-a prezentat, s-a arhivat. Lumea uita, voteaza in consecinta, “bine ca se face”. Altii, cei dezgustati, se complac, nu voteaza, sau isi iau talpasita. Ar fi interesat un studiu, avand in vedere ca populatia stagneaza si e evident ca au venit o gramada atrasi de marea “dezvoltare”, cati oradeni au ajuns prin alte urbe?!
Postat 12 Aprilie 2023, 09:38 de User anonimizat
Pinonel
In 2015 spuneai ca se va face parc mai mic, pai uite ca nu se face.
Postat 12 Aprilie 2023, 09:35 de Sandu2100
Mafia
Trebuie sa apara in presa mizeriile. Altfel gasca sprancenatului fura in liniste. Cand apare in presa ceva se musamalizeaza cumva
Postat 12 Aprilie 2023, 09:25 de Petre93
@ pinonel
Exact asta spuneam si eu..... Daca eu (si multi alti cetateni din Oradea) stim de aceste escrocherii,cum poate spune nesimtitu de primar ca el nu stie ,nu a auzit....?
Postat 12 Aprilie 2023, 08:36 de Citizen
Poate acum
Poate citind acum un astfel de articol vor realiza si scepticii sau cei nepasatori nivelul afacerilor(si al posibilelor spagi) politicienilor alesi de noi sa ne conduca orasul. Totul merge pe interes si cumetrie, vezi si explicatia puerila cu evaluatorul preferat(impus).
Postat 12 Aprilie 2023, 08:27 de Neutryno
Bolojan forever
A lasat primaria celui mai dezvoltat oras din romania pe miinile papagalului astuia. N-am nimic cu el, poate chiar are suflet bun, desi decesul fratelui prematur plus divortul de Larisa, care, culmea are o faţă pozitiva, cu fotografiile ei, induce ideea uneor probleme, la nivel de cimp ... Cimp infoenergetic, na, pentru curiosi. Ba frate, TE MANINCA MAFIA oradeana, pina iti termini mandatul, copile... Unde esti tu , Bolojane, sa-ti vezi pupilul? Mai vreti probabil un mandat, la anul, n'est ce pas? Vine baiatul, ca din 96 cind a luat teapa cu cdr&pntcd, v-a lasat sa va jucati de-a democratia, fu**.....
Postat 11 Aprilie 2023, 18:51 de excalibur
@citizen
Cum de unde a stiut?! N-a fost intre 2001-2012 bipeda viceprimar? Nu e ocpi fieful ungurilor? Crezi ca exista vreun serviciu/directie din primarie/prefectura care sa nu fie penetrat (imi asum termenul) de catre unguri? Daca ai suficienti bani cumperi informatii asa cum cumperi orice marfa. Teszari de unde a stiut sa cumpere in mlastina aia? A verificat cineva cu cat timp inainte de a face deal-ul au cumparat jmekerii? https://www.ebihoreanul.ro/stiri/primaria-face-schimb-de-terenuri-cu-teszari-pentru-parcul-salca-iii-care-va-avea-inclusiv-o-baza-sportiva-moderna-123772.html
Postat 11 Aprilie 2023, 12:26 de pinonel
Defrisari.
Sau ,oare de unde au angatii din primarie si politia locala carti de vizita de la firmele de defrisari ,dupa ce dau amenzi mici sau avertizari de amenzi mari pentru terenuri neingrijite...?
Postat 11 Aprilie 2023, 11:12 de Citizen
Csomortányi
Oare escrocu' de Csomortányi de unde afla ce terenuri merita / trebuie cumparate,pe unde primaria face investitii masive..?
Postat 11 Aprilie 2023, 11:08 de Citizen
Eficientizare.
Primaria a facut mereu deosebire intre amarastean si protejati. Orice samsar are un grad de relatie la autoritati, unii mai jos, altii mai sus. Eu cred ca Birta e strain de manevre, insa seful de la patrimoniu nu e. Personajul are antecedente ce il califica ca si posibil candidat la coruptie. Sa nu uitam de manevrele de preluare a crasmei centrale sau exproprieri in vederea infintarii unei spalatorii. Circula vorba ca ar fi instrainat imobile din proprietatea orasului unor apropriati, nu m-as mira. In fine, asta e, din neglijenta, interese obscure, se supraplatesc niste terenuri din bani publici, ce mai conteaza, platesc fraierii.
Postat 11 Aprilie 2023, 10:34 de User anonimizat
Dna Laura, sa nu uit....
... d-lui procuror Chiș Bogdan Sergiu, procuror șef serviciu, serviciul teritorial Oradea, i-ati cerut un punct de vedere, cum comenteaza, s-a autosesizat?! Sau dnei șefă a DIICOT Oradea, procuror Elena Ioana Bălaj Chendereș?! Atatea parchete si servicii avem ca se calca pe picioare! Rezultate nu avem de la aceste structuri...
Postat 11 Aprilie 2023, 09:57 de pinonel
Birtașule, ai grija ce-ti doresti!
Vezi ca mai nou la dna intri martor si iesi suspect sau chiar inculpat! Sotia ce zice, la o adica, Doamne fereste! te-ar astepta pana te-ai intoarce de la beciul domnesc?
Postat 11 Aprilie 2023, 09:46 de pinonel
"În spatele ușilor închise".
Dacă ar fi fost la vedere, nu se ajungea ca niște edili parșivi și hoți să facă plângeri penale unor sponsori de partid. Orice contract de vânzare-cumpărare în care este implicată municipalitatea trece oe la primar, care are calitatea de "ordonator principal de credite". Cu alte cuvinte, binomul Bolojan+Birta puseseră la Salca de un "tun imobiliar". Primul a vândut terenurile în cauză la preț simbolic unor apropiați din zona liberală, al doilea le cumpăra peste o vreme la triplu preț ... diferența urmând a se împărți corespunzător cu riscurile politico-financiare. Au "explodat" informațiile acum, pentru că tâlharii s-au grăbit să vină banii de campanie electorală, din care să se sprijină menținerea PNL Bihor în prima linie de decizie locală, de anul viitor incolo. În orice țară democratică și cu instituții serioase ... acești "neterminați" împreună cu slugile lor ar fi fost deja băgați în pușcărie, nu lăsați liberi, ca să prăduiască Oradea după bunul lor plac.
Postat 11 Aprilie 2023, 09:25 de KP
Interesant atribuirea directă.
Probabil că nici nu se cunoaștea cu șeful DPI. O fi căutat pe Google și așa a dat de firma asta... Ce cloacă de făcut bani e și în OCPI... Doamne! Aș vrea să-i văd dați afară pe toți!
Postat 11 Aprilie 2023, 09:11 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON