URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2023, 08:00

Parcul nesătuilor: Terenurile de lângă mall-ul Lotus, o afacere de milioane de euro din banii orădenilor, în beneficiul unor speculanți imobiliari

Parcul nesătuilor: Terenurile de lângă mall-ul Lotus, o afacere de milioane de euro din banii orădenilor, în beneficiul unor speculanți imobiliari CÂMP DE LUPTĂ. Pârloaga dintre Parcul Salca și Trade Center urmează să fie transformată, printr-un proiect de 26,5 milioane euro, în cea mai întinsă zonă verde a orașului, cu un lac artificial, o seră, un turn de belvedere și o promenadă suspendată. Dar, pentru că Primăria a amânat cu anii proiectul, terenurile din zonă au ajuns pe mâinile unor samsari imobiliari care le-au cumpărat la sume derizorii, de 10-15 euro/mp, iar acum le vând orașului cu 130 euro/mp... (foto: Ovi D. Pop)
Parcul nesătuilor: Terenurile de lângă mall-ul Lotus, o afacere de milioane de euro din banii orădenilor, în beneficiul unor speculanți imobiliari PARC ŞCOALĂ. Grădina Urbană Nufărul va fi amenajată între Parcul Salca şi Lotus Center, investiţia în valoare de 26,5 milioane euro urmând să fie finanţată prin POR. Grădina va cuprinde, printre altele, un lac, o clădire cu destinaţie de orăşel al copiilor, cu pavilion pentru organizarea de evenimente, o seră cu plante tropicale și o casă a fluturilor, unde vor funcţiona ateliere şi laboratoare pentru studenți, o promenadă suspendată, care va face legătura între Peţa şi Lotus, și un turn de observaţie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a anunţat luna trecută că a demarat licitaţia pentru amenajarea Grădinii Urbane Nufărul din Parcul Salca. Întins pe 7 hectare, va fi cel mai mare parc din oraş, însă ceea ce nu spun autorităţile locale este că s-ar putea să fie şi cel mai scump, căci terenul, râvnit şi de dezvoltatori, a ajuns în mâinile unor samsari cu care municipalitatea se bate prin instanţe de peste un deceniu.

BIHOREANUL a descoperit că, în spatele acestor bătălii, interesele Primăriei se amestecă cu cele private, iar unii funcţionari chiar pot fi bănuiți că joacă la două capete...

Planuri „verzi”

Istoria Parcului Salca începe în urmă cu mai bine de două decenii, când, printr-o Hotărâre a Consiliului Local Oradea, pe 31 mai 2000, s-a aprobat Planul Urbanistic al Zonei şi s-a decis împărţirea terenului în trei loturi funcţionale: unul destinat locuinţelor, un altul pentru dezvoltarea unei zone comerciale şi încă unul pentru realizarea unei zone de agrement şi recreere.

Terenul pe care în prezent se află Parcul Salca şi cel pe care se propune realizarea Grădinii Urbane erau deja în proprietatea privată a oraşului. „Primăria constituise un număr cadastral distinct pentru întreaga suprafaţă, având încă de atunci intenţia de a realiza, aici, o zonă de recreere”, confirmă şefa Direcţiei Juridice din Primărie, Oltea Marc. Oraşul intenţionase să intre cu el într-o asociere pentru construirea unui aquapark, afacere care, însă, a căzut.

În 2001, prin Planul Urbanistic General, iar în 2003, printr-o nouă documentaţie urbanistică, ideea zonei de agrement s-a menţinut, fiind chiar detaliate porţiunile propuse pentru sport, plajă, agrement, grădina botanică sau spaţii de joacă. În 2013, prin „Conceptul General de Dezvoltare Urbană Masterplan Oradea 2030”, iar apoi Planul Urbanistic General al Oradiei, situaţia zonei a fost stabilită clar: terenul va avea strict funcţiune de parcuri, baze sportive, publice sau private.

Asaltul speculanţilor

Problema a fost că, după renunţarea la ideea aquaparkului, în vremea administrației Filip, terenul nu a mai fost trecut în patrimoniul public, care legal nu poate fi înstrăinat şi nici nu face obiectul retrocedărilor. Ca atare, prin Legea fondului funciar 18/1991 şi 1/2001, putea fi solicitat, ca o compensare, de foști proprietari care nu puteau fi împroprietăriţi pe vechile amplasamente.

Începând cu 2008, când Primăria Oradea preluată de administrația Bolojan a început să dezvolte pe bandă rulantă proiectele de dezvoltare în zona Salca, instituţia s-a trezit cu nu mai puţin de 22 de procese în care reclamanţii cereau atribuirea unor terenuri din Salca, procese pe care administraţia locală le-a pierdut. Câştigătorii nu erau, însă, foştii proprietari sau moștenitori - precum familia Aron, Petraş ori Mihalek, ai căror antecesori au deţinut pe vremuri suprafeţe întinse în zonă - , ci o adevărată armată de speculanţi şi dezvoltatori imobiliari...

În numele fiului

Printre reclamanţi, direct sau prin interpuşi, se numărau personaje cunoscute, cum ar fi Petru Popa, proprietarul Nufărul Plaza, Florian Jurcuţ, unul dintre cei mai activi samsari de terenuri din Oradea, confratele său Mihail Pater, în nume propriu şi ca mandatar pentru Kubon Bernhard (un alt „rechin” imobiliar, aterizat tocmai din Germania, după ce a făcut turul Europei, deţinând proprietăţi în Austria, Ungaria, Slovacia, dar şi câteva sute în Bihor), ori avocaţi precum Augustin Man şi Ionel Măduţa, soţul judecătoarei Doina Măduţa de la Secţia civilă a Curţii de Apel Oradea.

Avocatul Măduţa, de pildă, îi reprezintă în ultimii ani în faţa instanţelor pe majoritatea reclamanţilor Primăriei Oradea, în procesele pentru terenurile din Salca. Totodată, însă, a intrat „în afacere” şi în nume propriu! În 2014, avocatul a încheiat un antecontract de vânzare cumpărare cu un moştenitor din zonă, pentru un teren în suprafaţă de 1.000 mp, pe numele fiului său, atunci în vârstă de... 12 ani. Măduţa junior a devenit proprietar cu acte în regulă abia în 2021, pentru ca, un an mai târziu, să doneze proprietatea... părinţilor săi.

Joc dublu?

Cum proiectul Grădinii Publice Nufărul urmează să fie realizat din fonduri europene şi municipalitatea riscă să piardă banii dacă rămâne fără terenuri, administraţia e uşor de convins să cadă la pace. La fel s-a întâmplat și în 2011, când pentru amplasamentul Parcului Salca, Primăria a câştigat - cu sprijinul Ministerului Mediului şi, apoi, printr-o finanţare europeană - 2 milioane euro, bani din care s-au realizat cunoscutul lac, cu zone de joacă, de promenadă şi relaxare.

Atunci, proprietarii au primit alte terenuri la schimb. „Sunt nişte domni, să nu le spun tovarăşi, că nu se cuvine, care au primit amplasamente pe terenuri care nu le-au aparţinut”, spunea, atunci, primarul Ilie Bolojan, care bănuia că samsarii au primit ponturile de la funcţionari ai Primăriei, ori de la angajaţi ai Oficiului de Cadastru, care făceau expertize topografice pentru proiectele de investiţii gândite de municipalitate.

Actualul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloş (foto), la vremea respectivă şeful Direcţiei de profil din Primăria Oradea, chiar arăta cu degetul spre unul dintre apropiaţii lui Bolojan, şefa Direcţiei Juridice, Eugenia Borbei, acum secretarul Consiliului Local, care ar fi trebuit să „securizeze” zona: „Cineva i-a învăţat pe samsari cum să procedeze. Dacă juriştii ar fi trecut terenul înapoi în domeniul public, acum nu mai putea fi înstrăinat, grevat de sarcini sau urmărit silit”.

Război de uzură

După episodul cu Parcul Salca, războiul Primăriei cu proprietarii terenurilor rămase încă în proprietate privată, dar grevate de interdicţia de a construi - fiindcă zona era inclusă în cadastrul verde - a trecut la faza de gherilă.

Unii au depus cereri pentru certificate de urbanism, făcând pe „investitorii”, sub pretextul că vor să construiască, însă fără vreo dovadă certă, iar apoi, cu răspunsul negativ în mână, au deschis procese, acuzând „abuz”, pentru că nu pot dispune de proprietăţi, şi solicitând ba anularea PUG-ului, ba obligarea Primăriei la plata de despăgubiri, inclusiv sub forma diferenţei dintre valoarea terenului cu clădiri şi cea a unui parc.

Războiul a devenit unul deschis după ce, în 2020, Primăria a anunţat că reia procesul de dezvoltare a zonei, prezentând proiectul Grădinii Publice între strada Meiului, strada Lotus, Complex Lotus și strada Vavilov, care a şi fost notat şi în cărţile funciare sub forma unei „declaraţii de utilitate publică de interes local”. Urmarea? Samsarii au deschis noi acţiuni, până când, în final, Primăria a fost adusă unde voiau ei: obligată să răscumpere terenurile...


PARC ŞCOALĂ. Grădina Urbană Nufărul va fi amenajată între Parcul Salca şi Lotus Center, investiţia în valoare de 26,5 milioane euro urmând să fie finanţată prin POR. Grădina va cuprinde, printre altele, un lac, o clădire cu destinaţie de orăşel al copiilor, cu pavilion pentru organizarea de evenimente, o seră cu plante tropicale și o casă a fluturilor, unde vor funcţiona ateliere şi laboratoare pentru studenți, o promenadă suspendată, care va face legătura între Peţa şi Lotus, și un turn de observaţie

Tranzacţii pe bandă

Concret, în anul 2020, din 76.235 mp prevăzuţi să fie amenajaţi, adică 7,6 hectare, nu mai puțin de 68.542 mp erau în proprietate privată, ca efect al proceselor câștigate. Din această suprafață, în perioada 2021-2022, Primăria Oradea a cumpărat 20.282 mp, pentru care a achitat deja, în total, peste 2,3 milioane euro! Dar nu în aceleași condiții pentru toată lumea...

Primele două suprafeţe, de pildă, s-au cumpărat în 2021, la 60 euro/mp, iar celelalte patru, anul trecut, la preţ dublu şi chiar mai mare, Primăria plătind 120 euro/mp pentru un teren de 5.682 mp şi 130 euro/mp pentru alte trei terenuri, de 2.000 mp, 4.150 mp și 5.337 mp. Toate achiziţiile s-au făcut în baza unor rapoarte de evaluare confidenţiale (în condiţiile în care privesc bani publici) dar şi lapidare, căci nu argumentează clar motivul pentru care s-au stabilit aceste sume. Mai apoi, unii dintre beneficiari, după cum a descoperit BIHOREANUL, au fost „decontați” în timp record din banii publici: le-au intrat în cont în câteva zile de la ședința de Consiliu Local.

Nu este deloc clar cum se va termina „campania de achiziţii” a Primăriei, în condiţiile în care licitaţia pentru realizarea investiţiei de 26,5 milioane euro este în fază avansată, iar administraţia Birta nu are prea multe opţiuni decât să cadă la pace cu toţi proprietarii, plătind practic de două ori pentru un teren care a aparţinut, de fapt, oraşului, dar pe care tot slujbaşii instituţiei l-au lăsat la cheremul samsarilor, iar acum le mai şi plătesc bani grei din impozitele orădenilor.

Au făcut-o din prostie sau deliberat? Au fost favorizați unii sau alții? Cum, în ce condiții și cu ce explicații? Rămâne să vedem și săptămâna viitoare...


NOTARUL CASEI
C-așa vrea Norocel

După cum a descoperit BIHOREANUL, toate contractele privind cumpărările de terenuri din zonă, fără excepţie, s-au încheiat în faţa aceluiaşi notar public, Ioana Măduţa, care încasează, astfel, onorarii fabuloase, în detrimentul confraţilor ei.

La fel se întâmplă și cu alte tranzacţii ale Primăriei municipiului, zic surse din instituție, iar în situaţia în care vânzătorii preferau alt notar, adjunctul Direcţiei Patrimoniu, Cristian Norocel Popescu (foto), îi refuza, pe considerentul că „acolo (la Măduța – n.r.) se face, pentru că noi plătim”, iar unora le tăia elanul şi mai tranşant, spunând „că aşa vreau eu”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@ sandu
Țărane, de becuri si betoane incă te bucuri tu si vinituri ca tine care atți fugit de viața grea de la țară. La oraș e loc de furat, important e sa fii langa cine trebuie si in partidul care trebuie.
Postat 05 Aprilie 2023, 00:09 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Foarte imaculati, nu e ușa de biserica, dar e mai imaculati in dezvoltarea orașului, decat altii, daca esti Orășan știi, daca nu, te bucuri de becuri.
Postat 04 Aprilie 2023, 22:42 de Sandu2100
@ sandu
Hai explică cât de imaculați sunt politrucii pe care-i linigi in dos și cât de proști sunt orădenii care nu se lasă exproproați pentru "dezvoltarea" orașului.
Postat 04 Aprilie 2023, 19:34 de oradeanbihor
::::))))))
::::)))))
Postat 04 Aprilie 2023, 19:21 de Sandu2100
Domnilor, marea vâltoare într-un pahar de 100ml...
De când s-a ademolat fabrica de Bere din Nufăru, mai toți care s-au perindat ca șefi de departamente pe la patrimoniu imobiliar din Primărie până la cei de la Comisiei Municipală de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului care stabileste destinaţia printre care au fost Andrei Krausz, Doina Lucaci, Boloș Marcel, Cristian Beltechi, actual Lucian Popa, cunoșteau toate samsariile astea, că doar de la ei porneau toate aceste sfori, unde erau terenuri și ce și cum trebuie făcut, mergând în instanțe pregătind întâmpinări eronate și diverse acte pentru a pierde procesele cu intenție, așa intrau respectivii samsari în posesia multor terenuri din oraș. Aceste probleme sunt înrădăcinate indiferent cine vine la șefia acestor compartimente. Așa că, ia-ți mireasă ziua bună de la terenuri și patrimonii...
Postat 04 Aprilie 2023, 13:57 de Morometul
Raspuns la o intrebare de bun-simt:
de ce primaria-i expropriaza pe unii pe repede-nainte si pe altii nu? Pt ca unii isi permit avocati de top si-si permit sa cumpere orice si pe oricine, pe cand altii accepta de frica. Unui amic i-au spus trepadusii primariei ca e liber sa se judece, dar daca pierde cheltuielile de judecata il vor lasa calic. Un caz care arata ce se poate face cand ai bani. Obtii 450 euro+tva pt un metru patrat de teren! https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/expropriere-anulata-in-favoarea-fratilor-micula-4074082/
Postat 04 Aprilie 2023, 13:00 de pinonel
Ce interesant ... e cu instanțe, procese și sume mari de plătit de la primărie, samsarilor imobiliari.
Iar asta pe niște terenuri pe care nu se poate construi nimic care să aibă parter și un etaj măcar, pentru că nivelul freatic la toate cele 6 hectare, cât e gândit locul ca parc încă de la sfârșitul secolului trecut, este la nici 3 metri adăncime de la sol. Brusc, primăria a realizat că trebuie să cumpere "mlaștina" aceea (că așa era cunoscută zona pe vremea când se învecina cu sediul IAS Oradea (parcuri și agrement care aparținea de municipalitate), la sume exorbitante acum. Interesant e că, atunci când e vorba de vreo piațetă sau un colț de teren, pe care primăria se apucă să pună câțiva pomi și niște bănci ... merge ca unsă exproprierea care eliberează locul în doi timpi și trei mișcări. La Salca este vorba acum de un mare parandărăt, ce va circula între edilii care vor bani de campanie de la dezvoltatorii imobiliari, care ar lua "plasa" vieții lor dacă ar vrea să construiască pe o "mlaștină" niște blocuri care nu vor putea fi autorizate în final. Nimeni până în 2008, când au ajuns liberalii să distrugă tot orașul, nu a vrut acel teren tocmai pentru că nu este propice construcțiilor ... chiar și clanul Mudura&Kiss au renunțat rapid să facă ceva acolo, că doar li se promisese că-i a lor aproape gratis când s-au orientat pentru a ridica un hotel pe acel teren. Oricum ar fi situația acum, informațiile afacerii de acum merită din plin atenția procurorilor ... pentru că e vorba de niște bani publici pe care "calicii" liberali îi dau pe ceva ce face mai nimic, urmând ca cea mai mare parte a sumelor respective să se întoarcă în buzunarul PNL.
Postat 04 Aprilie 2023, 12:16 de KP
„Sunt nişte domni, să nu le spun tovarăşi, că nu se cuvine, care au primit amplasamente pe terenuri care nu le-au aparţinut”
,,spunea, atunci, primarul Ilie Bolojan, care bănuia că samsarii au primit ponturile de la funcţionari ai Primăriei’’ ,,Actualul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloş (foto), la vremea respectivă şeful Direcţiei de profil din Primăria Oradea, chiar arăta cu degetul spre unul dintre apropiaţii lui Bolojan, şefa Direcţiei Juridice, Eugenia Borbei, acum secretarul Consiliului Local, care ar fi trebuit să „securizeze” zona: „Cineva i-a învăţat pe samsari cum să procedeze. Dacă juriştii ar fi trecut terenul înapoi în domeniul public, acum nu mai putea fi înstrăinat, grevat de sarcini sau urmărit silit”. Adaug eu, toate astea dupa marea reforma din primarie, facuta la cantitate, nu la calitate. Halal eficientizare! Cand te gandesti ca unii spera sa o vada in toata tara…
Postat 04 Aprilie 2023, 10:47 de User anonimizat
Octombrie 2015...
... primar stiti cine era, nu-l pomenesc, pomeni-l-ar popii! S-a dat un teren in schimbul altui teren + un apartament, s-a renuntat la cateva mii de euro, niste potlogarii. https://www.ebihoreanul.ro/stiri/primaria-face-schimb-de-terenuri-cu-teszari-pentru-parcul-salca-iii-care-va-avea-inclusiv-o-baza-sportiva-moderna-123772.html
Postat 04 Aprilie 2023, 10:30 de pinonel
Oradea duala
Oradea are doua categorii de cetateni: oradenii de rand, platitori de taxe si utili in campanii electorale si gasca de baieti destepti formata din angajatii PMO, samsari, dezvoltatori imobiliari si vinituri care storc si calca in picioare tot ce se poate. Stau si ma gandesc cum draku sa isi faca primaria planuri pe terenuri ce nu-i apartin?!?!? De ce pe oradeanul de rand care e proprietar de zeci de ani pe o amarata de locuinta il pot expropria iar pe cei ai casei ii cadorisesc cu preturi umflate pentru ceva ce nu le-a apartinut??? Acum e de inteles de ce primaria a renuntat (temporar) la exproprieri.. doar nu o sa isi exproprieze apropiatii si protejatii, nu-i asa?
Postat 04 Aprilie 2023, 08:40 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON