URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2023, 11:01

Teste, experimente, concursuri, provocări. „Noaptea Cercetătorilor Europeni” la Universitatea din Oradea

Teste, experimente, concursuri, provocări. „Noaptea Cercetătorilor Europeni” la Universitatea din Oradea (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai cunoscut și longeviv eveniment de promovare a științei și a cercetării din România va avea o nouă ediție la Universitatea din Oradea.

Pe 29 septembrie, începând cu ora 17, toți curioșii sunt poftiți în sala polivalentă a instituției, să afle ce fac cercetătorii, profesorii și studenții orădeni.

Roboți de Oradea

Facultățile și departamentele vor avea standuri proprii, unde vor face experimente, activități interactive, concursuri și jocuri. De exemplu, Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației va prezenta publicului doi roboți, un sistem experimental pentru studierea levitației electromagnetice, un sistem de monitorizare a calității aerului, o casă inteligentă și un sistem de vânzare automat.

La rândul ei, Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică va veni în fața curioșilor cu o cameră de termoviziune în infraroșu, programul OpenCV utilizat de un robot umanoid, roboți sumo care se vor duela în ring, un pneumobil – vehicul cu aer comprimat, realizat de studenți pentru competițiile din cadrul universităților tehnice europene, un roboțel capabil să caute și să găsească o minge și o prezentare a Centrului de Transfer Tehnologic din cadrul universității orădene.

Profesorii și studenții Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism îi vor provoca pe vizitatori cu un concurs de întrebări având ca temă Uniunea Europeană. Tot ei vor prezenta publicului scurte documentare despre provocările vieții de jurnalist, politica europeană, dar și publicații, cărți ori materiale legate de cercetările arheologice efectuate în județul Bihor.

De la muzică electronică la haine din deșeuri

Viitorii artiști și cadrele didactice de la Facultatea de Arte își vor întreține oaspeții cu imagini inspirate de curentul Art Nouveau și cu un stand unde vizitatorii sunt invitați să descopere procesul de creație al muzicii electronice, „de la de la un simplu sunet la o structură complexă cu mai multe voci folosind un sintetizator”.

Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură va prezenta machete, scanări ale unor edificii orădene și aparatură topografică de ultimă generație, iar profesorii Facultății de Drept vor aduce cu ei aparatură criminalistică. Atenție, cei interesați vor putea fi amprentați!

Facultatea de Geografie, Turism și Sport va testa calitățile sportive ale doritorilor, care își vor putea evalua forma fizică, viteza de reacție și coordonarea.

Viitorii ingineri și dascălii lor de la Facultatea de Inginerie Energetică și Management Industrial propun un stand experimental pentru o instalație hibrid de producere a energiei electrice din resurse regenerabile (solar și eolian), un motor Striling, ochelari VR și o inedită colecție vestimentară dedicată doamnelor și domnișoarelor, realizată din deșeuri textile.

Facultatea de Litere va testa cunoștințele de limbă, literatură și cultură în română, engleză ori germană, și va dezvălui cum se realizează traducerea unui film. Cei mai creativi vor putea crea istorioare, pornind de la un singur cuvânt.

Mâncare sănătoasă

FMF va prezenta orădenilor informații despre relația dintre fitoterapie și farmacia modernă și va avea un stand dedicat alimentației sănătoase. Degustări se vor face și la standul Facultății de Protecția Mediului, unde se vor pune pe masă biscuiți din ovăz cu fructe de pădure, băutură din fructe de pădure obținută printr-o prelucrare minimală ori sucuri cu antioxidanți. Tot aici se vor prezenta ambalaje eco, făcute din amidon.

Biologii de la Facultatea din Informatică și Științe vor pune pe standuri plante clonate. Colegii lor de la Chimie promit experimente distractive, iar fizicienii propun experimente ce utilizează laserul. Departamentul de Matematică vine și el cu o istorie a acestei științe dar și cu un soft de cultură generală dedicat matematicii și informaticii.

Facultatea de Științe Economice își propune să testeze abilitățile de întreprinzători ale celor care îi vor vizita standul. Tot economiștii propun publicului jocuri de strategie, proces decizional, cooperare, planificare.

Dezbateri pe tema educației

La rândul lor, reprezentanții Facultății de Științe Socio-Umane vin spre cei dornici de cunoaștere cu o testare psihologică, dar și cu o provocare inedită: participanții vor putea acompania muzical cântece selectate cu ajutorul tuburilor colorate „bun workers” și vor putea dansa pe ritmuri create chiar de ei. Relația dintre emoție, culoare, muzică și mișcare va fi o temă de discuție la standul acestei facultăți.

Reprezentanții Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD) al Universității din Oradea propun și ei un dialog pe teme de actualitate ca „Educație și digitalizare”, „Educația în mediile vulnerabile” – sesiune de postere și prezentări de carte, „Direcții ale dezvoltării învățământului contemporan”.

În plus, la eveniment vor participa și parteneri ai Universității din Oradea (Celestica, Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Logiscool Oradea, Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo” și Crucea Roșie Bihor), iar reprezentanții magazinului orădean Dekor Mania îi vor provoca pe vizitatori să creeze un panou prin tehnica mozaic, folosind materiale reciclate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON