Un nou studiu publicat de revista de știință PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) din Statele Unite ale Americii are concluzii șocante: în medie, un litru de apă îmbuteliată în recipient de plastic conține 240.000 de fragmente foarte mici din plastic, așa-numitul nanoplastic.
Potrivit CBSNews.com, cercetătorii de la Columbia University și Rutgers University au testat trei branduri populare de apă îmbuteliată care se vinde în magazinele din SUA. În articolul publicat, ei nu au dezvăluit și brandurile cu pricina. „Credem că toate apele îmbuteliate conţin nanoplastic, aşa că evidenţierea unora ar putea fi considerată nedreaptă", a precizat Beizhan Yan, coautor al studiului, citat de Digi24.ro.
Cercetătorii au folosit pentru acest studiu o tehnică nouă, analizând apa cu ajutorul laserelor.
Rezultatele au arătat că fiecare litru conţine între 110.000 şi 370.000 de particule pe litru, dintre care 90% s-au dovedit a fi nanoplastic, restul fiind microplastic. Cel mai frecvent tip găsit a fost nailonul, provenind, probabil, de la filtrele de plastic folosite pentru purificarea apei, urmat de tereftalatul de polietilenă (PET), din care sunt fabricate sticlele.
Microplasticul are mai puţin de 5.000 de micrometri (5 milimetri), în timp ce nanoplasticul are mai puţin de un micrometru. Acesta din urmă e atât de mici încât poate intra în sistemul circulator şi, prin urmare, chiar şi în organe, inclusiv în creier şi în inimă, avertizează specialiștii.
Cercetările privind consecinţele asupra ecosistemelor şi sănătăţii umane sunt încă limitate, dar unele studii au evidenţiat deja efecte dăunătoare, de exemplu asupra sistemului reproductiv, menționează Digi24.ro.
„Dacă oamenii sunt îngrijoraţi de nanoplasticul din apa îmbuteliată, este rezonabil să luăm în considerare alternative, cum ar fi apa de la robinet", a mai spus Beizhan Yan, potrivit aceleiași surse.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.