URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Ianuarie 2024, 13:33

Studiu îngrijorător: Un litru de apă îmbuteliată în plastic are în medie 240.000 de particule de nanoplastic

Studiu îngrijorător: Un litru de apă îmbuteliată în plastic are în medie 240.000 de particule de nanoplastic (pixabay.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un nou studiu publicat de revista de știință PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) din Statele Unite ale Americii are concluzii șocante: în medie, un litru de apă îmbuteliată în recipient de plastic conține 240.000 de fragmente foarte mici din plastic, așa-numitul nanoplastic.

Potrivit CBSNews.com, cercetătorii de la Columbia University și Rutgers University au testat trei branduri populare de apă îmbuteliată care se vinde în magazinele din SUA. În articolul publicat, ei nu au dezvăluit și brandurile cu pricina. „Credem că toate apele îmbuteliate conţin nanoplastic, aşa că evidenţierea unora ar putea fi considerată nedreaptă", a precizat Beizhan Yan, coautor al studiului, citat de Digi24.ro. 

Cercetătorii au folosit pentru acest studiu o tehnică nouă, analizând apa cu ajutorul laserelor.

Rezultatele au arătat că fiecare litru conţine între 110.000 şi 370.000 de particule pe litru, dintre care 90% s-au dovedit a fi nanoplastic, restul fiind microplastic. Cel mai frecvent tip găsit a fost nailonul, provenind, probabil, de la filtrele de plastic folosite pentru purificarea apei, urmat de tereftalatul de polietilenă (PET), din care sunt fabricate sticlele.

Microplasticul are mai puţin de 5.000 de micrometri (5 milimetri), în timp ce nanoplasticul are mai puţin de un micrometru. Acesta din urmă e atât de mici încât poate intra în sistemul circulator şi, prin urmare, chiar şi în organe, inclusiv în creier şi în inimă, avertizează specialiștii.

Cercetările privind consecinţele asupra ecosistemelor şi sănătăţii umane sunt încă limitate, dar unele studii au evidenţiat deja efecte dăunătoare, de exemplu asupra sistemului reproductiv, menționează Digi24.ro. 

„Dacă oamenii sunt îngrijoraţi de nanoplasticul din apa îmbuteliată, este rezonabil să luăm în considerare alternative, cum ar fi apa de la robinet", a mai spus Beizhan Yan, potrivit aceleiași surse.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4826 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON