URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2024, 13:33

Studiu îngrijorător: Un litru de apă îmbuteliată în plastic are în medie 240.000 de particule de nanoplastic

Studiu îngrijorător: Un litru de apă îmbuteliată în plastic are în medie 240.000 de particule de nanoplastic (pixabay.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un nou studiu publicat de revista de știință PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) din Statele Unite ale Americii are concluzii șocante: în medie, un litru de apă îmbuteliată în recipient de plastic conține 240.000 de fragmente foarte mici din plastic, așa-numitul nanoplastic.

Potrivit CBSNews.com, cercetătorii de la Columbia University și Rutgers University au testat trei branduri populare de apă îmbuteliată care se vinde în magazinele din SUA. În articolul publicat, ei nu au dezvăluit și brandurile cu pricina. „Credem că toate apele îmbuteliate conţin nanoplastic, aşa că evidenţierea unora ar putea fi considerată nedreaptă", a precizat Beizhan Yan, coautor al studiului, citat de Digi24.ro. 

Cercetătorii au folosit pentru acest studiu o tehnică nouă, analizând apa cu ajutorul laserelor.

Rezultatele au arătat că fiecare litru conţine între 110.000 şi 370.000 de particule pe litru, dintre care 90% s-au dovedit a fi nanoplastic, restul fiind microplastic. Cel mai frecvent tip găsit a fost nailonul, provenind, probabil, de la filtrele de plastic folosite pentru purificarea apei, urmat de tereftalatul de polietilenă (PET), din care sunt fabricate sticlele.

Microplasticul are mai puţin de 5.000 de micrometri (5 milimetri), în timp ce nanoplasticul are mai puţin de un micrometru. Acesta din urmă e atât de mici încât poate intra în sistemul circulator şi, prin urmare, chiar şi în organe, inclusiv în creier şi în inimă, avertizează specialiștii.

Cercetările privind consecinţele asupra ecosistemelor şi sănătăţii umane sunt încă limitate, dar unele studii au evidenţiat deja efecte dăunătoare, de exemplu asupra sistemului reproductiv, menționează Digi24.ro. 

„Dacă oamenii sunt îngrijoraţi de nanoplasticul din apa îmbuteliată, este rezonabil să luăm în considerare alternative, cum ar fi apa de la robinet", a mai spus Beizhan Yan, potrivit aceleiași surse.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON