URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Februarie 2018, 08:01

Stelian Tănase: "Modernitatea se termină şi astăzi la Budapesta. Poate la Oradea" (FOTO)

Stelian Tănase: 'Modernitatea se termină şi astăzi la Budapesta. Poate la Oradea' (FOTO) foto: Lucian Cremeneanu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prezent, joi, la Oradea, pentru lansarea cărţii "Dinastia", scrisă împreună cu jurnalista Digi 24 Elena Vijulie, scriitorul şi istoricul Stelian Tănase a susţinut o conferinţă pentru public. Tema conferinţei "Elite şi modernizare", dar şi prezenţa reputatului om de cultură, au umplut Sala Mare a Primăriei.

Introdus de Traian Ştef drept "un analist lucid, un cunoscător al istoriei contemporane a României", Stelian Tănase s-a concentrat în analiza elitelor pe fenomenul distrugerii acestora de către sistemul comunist în Europa de Est, cu accent pus pe cazul României. El consideră că, din pricina izbucnirii primului război mondial, România nu a mai continuat procesul de modernizare început de Carol I. "Am să spun ceva ce poate pe unii o să îi deranjeze. Modernitatea se termină şi astăzi la Budapesta. Poate la Oradea, pe care am vizitat-o astăzi şi care mi-a plăcut", a completat în aplauzele sălii.

Stelian Tănase a amintit şi de momentul instaurării comunismului în România după cel de al doilea război mondial, fapt ce a dus la eliminarea violentă a elitelor reale bine formate, a distrus cultura proprietăţii şi instituţiile democratice. "Secolul XX a fost cel mai urât, mai urât decât secolul ciumei. Rusia a ratat secolul XX şi s-a întors în Evul Mediu. La fel şi Europa de Est. Bolşevismul este experienţa Evului Mediu", a mai adăugat scriitorul.

Stelian Tănase a arătat cu degetul chiar şi spre intelectualii de dinainte de '89, din rândul cărora face parte, care credeau că regimul comunist este peren şi că nu are rost să lupte îmotriva sa. Referitor la prezent şi viitor, istoricul s-a arătat sceptic: "O generaţie determinată ar putea schimba faţa României în 20 de ani. Dar cu cine să facem astăzi modernizarea? Cu ce forţă socială? Cine poate dezvolta o masă critică pentru a împinge România spre modernizare precum Carol I? 5 milioane de români au plecat deja, iar exodul va continua dacă Europa îşi pierde dorinţa de a rămâne unită."

Întâlnirea s-a încheiat cu întrebări din partea publicului şi autografe din partea autorului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON