URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Mai 2023, 17:05

Șoferii își pot obține online istoricul sancțiunilor rutiere. Ce trebuie să facă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că a activat, începând de joi, pe platforma hub.mai.gov.ro, secțiunea prin care șoferii pot obține online istoricul sancțiunilor rutiere.

Deținătorii unui cont pe platforma ghiseul.ro nu sunt nevoiți să meargă la vreo unitate de poliție. 

„Pentru a obține acest document online, solicitantul trebuie să aibă sau să își creeze un cont pe portalul hub.mai.gov.ro sau pe ghiseul.ro. În cazul în care persoana optează pentru un cont direct pe platforma hub.mai.gov.ro este necesar să se deplaseze o singură dată la o unitate de poliție pentru confirmarea identității. În cazul folosirii unui cont de pe platforma ghiseul.ro nu mai este necesară deplasarea la o unitate de poliție, identitatea persoanei fiind confirmată prin datele existente pe portalul respectiv”, se arată în comunicatul MAI. 

Reprezentanții ministerului transmit că, după autentificarea în portalul hub.mai.gov.ro folosind un cont validat, pasul următor este selectarea butonului „istoricul sancțiunilor rutiere”.

„În continuare, solicitantul introduce datele cerute de platformă, precum motivul pentru care solicită eliberarea și perioada pentru care dorește să-i fie comunicat cazierul rutier. Obținerea istoricului sancțiunilor rutiere este gratuită, iar documentul astfel generat este valabil doar în format electronic. În cazul în care cazierul rutier este necesar în format fizic, printat, solicitantul trebuie să se deplaseze la serviciile rutiere din cadrul inspectoratelor de poliție județene sau la Brigada de Poliție Rutieră din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București”, se mai precizează în informarea MAI. 

Pe de altă parte, tot de pe platforma hub.mai.gov.ro poate fi obținut și certificatul de cazier judiciar, pot fi făcute programări pentru eliberarea pașapoartelor și pot fi solicitate avize de la Direcția Generală Logistică a Ministerului Afacerilor Interne pentru urbanism, amenajare a teritoriului, dar și autorizații de construcție ori desființare a construcțiilor.

„De la operaționalizarea secțiunii pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar, în data de 1 Februarie 2023 și până astăzi, 18 Mai, au fost create aproximativ 130.000 de conturi de utilizator și au fost emise 115.000 de certificate de cazier judiciar. De asemenea, de la operaționalizarea serviciului de programare pentru obținerea pașaportului și până în prezent, prin intermediului HUB-ului, s-au programat peste 320.400 de persoane”, încheie MAI.

La începutul acestui an, Klaus Iohannis a promulgat legea care prevedea ca MAI să creeze posibilitatea obținerii istoricului sancțiunilor rutiere online. Inițiatorii legii au subliniat în trecut că o astfel de opțiune este importantă, întrucât, după cum se știe, la cumulul a cel puțin 15 puncte de penalizare, conducătorilor auto li se suspendă dreptul de a conduce un autovehicul.

Până acum, certificatele privind istoricul sancțiunilor privind regimul circulației pe drumurile publice se eliberau numai la cerere depusă la sediul serviciului poliției rutiere.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON