URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2023, 20:31

Şeful Poliţiei Bihor: S-au deschis 9 dosare penale pentru fapte comise în școli sau în preajma acestora

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţia Bihor a constituit un grup de lucru extins, inclusiv cu ofiţeri de investigaţii criminale, de la Serviciul Arme şi de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, care, alături de jandarmi, supraveghează permanent instituţiile de învăţământ, pentru a preveni violenţele şi traficul de droguri.

Chiar şi aşa, în primele săptămâni de şcoală, în judeţ s-au înregistrat 9 dosare penale cu fapte comise în şcoli şi în preajma acestora. 

Anchete în şcoli

Anunţul a fost făcut miercuri de şeful Poliţiei Bihor, chestorul Alin Haniş, într-o conferinţă de presă organizată alături de şeful Jandarmeriei Bihor, colonelul Ioan Bogdan, şeful Biroului de Siguranţă Şcolară din Poliţia Bihor, inspectorul principal Ştefan Ghinea, şi şeful Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, comisarul şef Ioana Indrieş.

„În perioada 11 septembrie - 3 octombrie, în judeţ au fost înregistrate 9 infracţiuni, din care 7 sunt infracţiuni de lovire sau alte violenţe, o infracţiune de purtare abuzivă şi una de altă natură. A mai fost aplicată o sancţiune contravenţională cu amendă de 500 de lei, pentru proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, în incinta unei instituţii de învăţământ. Nu sunt loviri şi violenţe de natură foarte gravă. Dar trebuie să se ştie că orice sesizare care vine din preajma şcolilor, inclusiv îmbrânceli sau loviri minore, se înregistrează şi se cercetează în penal. Scopul este de a descuraja cât mai mult aceste fapte”, a explicat chestorul Haniş.

Şeful Poliţiei Bihor a refuzat totuși să ofere mai multe amănunte despre cauzele aflate în anchetă ori despre unităţile şcolare unde s-au comis faptele reclamate. „După finalizarea cercetărilor, vom putea oferi mai multe informaţii”, a spus acesta. 

Drogurile, o problemă acută

Potrivit sursei citate, din grupul de lucru constituit la nivelul Poliţiei Bihor fac parte reprezentanţi ai structurilor de ordine publică, Investigaţii criminale, Poliţie rutieră, Arme, explozivi şi substanţe periculoase, poliţiştii de la Siguranţă şcolară şi cei de la Analiza şi prevenirea criminalităţii, alături de reprezentanţi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea şi ai Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiei Oradea.

„Poliţiştii erau şi înainte în proximitatea şcolilor. Ca element de noutate este faptul că s-a mutat puţin centrul de greutate pe problema care se resimte destul de acut în societate, respectiv consumul de droguri. Una dintre priorităţile noastre este combaterea traficului şi consumului de droguri în unităţile de învăţământ şi în proximitatea acestora. Vă asigurăm că depunem eforturi substanţiale în acest sens. Nu am avut evenimente deosebite în şcoli, dar nici nu ne dorim”, a mai arătat Haniş. 

„Ne cheamă părinţii”

Pe lângă patrulele care supraveghează zona şcolilor, din care fac parte şi jandarmi, poliţiştii continuă acţiunile preventive, unele organizate la solicitarea părinţilor. „Avem foarte multe solicitări de la părinţi. Ne cheamă, cer sprijin pentru a-i învăţa pe copii să se ferească de pericolele din mediul virtual, pentru a preveni consumul de droguri”, a explicat şeful Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, comisarul şef Ioana Indrieş. 

Din 11 septembrie, de când în şcoli şi grădiniţe s-au reluat cursurile, polițiștii au desfășurat activități preventive și de informare în 22 de unități școlare din municipiul Oradea și din localitățile bihorene Salonta, Borș, Popești, Tăuteu, Dobrești, Oșorhei, Ciutelec și Bogei, dar şi în parcuri și locuri de joacă.

Totodată, a explicat Indrieş, polițiștii de prevenire organizează, de două ori pe săptămână, la Comuniteca Oradea, ateliere de informare destinate elevilor, pe trei paliere preventive, respectiv educație rutieră, siguranță în mediul online, bullying și cyberbullying.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Ce se mai aude in legatura cu politistul Filimon ?
Mai lucreaza in politie ?
Postat 07 Octombrie 2023, 10:14 de OrbanKula
Lasă ne!
Am stat cam destul nu e asa? Când fu cu polițistul pe toate posturile statu ascuns cineva. Nu s a comunicat cine e vinovatul decât cum un șef nu are acces la informații clasificate. Ghici cine?E precum în filme-seful mafiei pune șefi peste ..... Cei mai mulți bani de când e lumea ies din prostituție. droguri. etc. Iar atunci cine e curios și cu elan sa eradicheze mafia drogurilor...
Postat 05 Octombrie 2023, 12:35 de Feliciana
care se vor inchide...
care se vor inchide la prescriptie de catre justitiabilii cu pensii speciale!
Postat 05 Octombrie 2023, 08:24 de scortosul
Hai să ne facem că lucrăm.
De parcă chestorul nu ar avea habar unde este depozitul en-gross al drogurilor din Bihor, la ce palat de casă.
Postat 05 Octombrie 2023, 05:59 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON