URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2019, 10:40

Se rejudecă: După aproape 6 ani de dezbateri, ultimul proces de corupţie al ex-judecătorului orădean Mircea Puşcaş o ia de la capăt

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, marţi, rejudecarea procesului pornit în 2013 de procurorii DNA Oradea pe numele lui Mircea Puşcaş, ex-judecător al Curţii de Apel Oradea, acuzat că ar fi pretins 40.000 euro de la doi traficanţi de ţigări din Satu Mare, pentru ca, în schimb, să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar penal în care aceştia fuseseră condamnați anterior, de Tribunalul Satu Mare, la pedepse privative de libertate.

Trimis în judecată în 2013, în acest dosar, Puşcaş fusese condamnat în primă instanță în 2016, de Curtea de Apel Cluj, la 5 ani de detenţie.

Potrivit minutei publicate pe portalul instanţei supreme, judecătorii au admis atât apelul DNA, cât şi pe cel al inculpaţilor, şi au decis să desfiinţeze soluţia judecătorilor din Cluj Napoca, iar cauza să se rejudece la aceeaşi instanţă. 

Soluţia nu este motivată şi, din cele câteva paragrafe publicate pe portalul instanţei, nu reies considerentele avute în vedere de judecătorii Înaltei Curţi.

Maşina sau banii!

Potrivit rechizitoriului, iniţial, judecătorul le-ar fi cerut celor doi traficanţi de ţigări, Petru Cocian şi Mihai Halas, să cumpere de la cumnatul său un BMW la un preţ mai mare cu aproximativ 10.000 euro decât preţul real al maşinii. Tranzacţia nu s-a perfectat, iar magistratul le-ar fi pretins celor doi 40.000 euro pentru soluţia pe care urma să o pronunţe, câte 20.000 euro de la fiecare.

Banii ar fi trebuit să ajungă la judecător prin intermediul a doi oameni de afaceri, maramureşeanul Ioan Adrian Mihai, acuzat de complicitate la trafic de influenţă, respectiv orădeanul Mihăiţă Teleptean, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă, complicitate la dare de mită şi complicitate la luare de mită.

Puşcaş nu a reuşit să ducă “afacerea” până la capăt, fiind reţinut în ianuarie 2013 de procurorii DNA pentru o altă faptă de corupţie, suspendat din funcţie, iar ulterior exclus din magistratură.

Condamnare cu executare

Pușcaș a fost trimis în judecată în 2013, fiind condamnat de Curtea de Apel Cluj, la 5 ani de detenţie. La rândul lor, traficanţii de ţigări, Petru Cocian şi Mihai Halas, au încasat câte 6 ani închisoare. Cum cel din urmă mai avea o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare într-un alt dosar, instanţa a decis ca pedeapsa respectivă să fie adăugată la cea de 6 ani şi, ca urmare, acesta să execute 9 ani de detenţie.

Intermediarii mitei au fost condamnaţi tot la detenţie: afaceristul Mihai Ioan Adrian a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare, iar Teleptean a fost condamnat la 3 ani şi 2 luni de închisoare.

Hotărârea Curţii de Apel Cluj a fost, însă, atacată, cu apel, atât de procurorii DNA, cât şi de inculpaţi, iar procesul s-a reluat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie unde, marţi, instanţa supremă a desfiinţat-o, dispunând rejudecarea cauzei.

De trei ori inculpat

Dosarul este al treilea şi ultimul în care ex-judecătorul Mircea Puşcaş a fost trimis în faţa instanţei de procurorii DNA Oradea.

În primul dosar, magistratul a fost acuzat de mărturie mincinoasă, fiind judecat alături de fostul şef al Poliţiei Ciumeghiu, comisarul Florian Rob. Ofiţerul fusese trimis în judecată pentru trafic de influenţă, fiind denunţat chiar de informatorul său şi de un alt hoţ, de la care ar fi pretins 1.000 euro şi o partidă de sex cu fiica primului, pentru ca magistratul să-i ajute cu o sentinţă mai blândă. În urma procesului, finalizat în 2014, poliţistul a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu executare, însă magistratul a fost achitat.

Nu la fel s-a întâmplat, însă, în dosarul în care Puşcaş era acuzat că a pretins şi primit în două rânduri mită de la Ştefan Balla, un personaj cunoscut în zona Marghitei, profilat pe comerţ cu cereale, combustibil şi transporturi, care era judecat pentru evaziune fiscală, respectiv lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire. În respectiva cauză, pe 10 noiembrie 2015, ex-judecătorul Mircea Puşcaş a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare în regim de detenţie. Fostul magistrat a fost încarcerat şi eliberat condiţionat în 2017.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON