URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2022, 08:00

Scutecele Evei: Farmacista şefă din Marghita şi-a făcut firmă de îngrijiri la domiciliu fictive, cu sediul în spital!

Scutecele Evei: Farmacista şefă din Marghita şi-a făcut firmă de îngrijiri la domiciliu fictive, cu sediul în spital! SPITALUL SRL. Firma farmacistei şefe Balogh Eva (stânga) avea sediul într-un cabinet din Ambulatoriul Spitalului Marghita (foto), unde însă n-a funcţionat niciodată, la fel cum nici n-a prestat serviciile prevăzute în obiectul de activitate. "Avem mai multe contracte de închiriere pentru cabinetele pe care le folosim în timpul zilei, iar după-amiaza sunt libere. Sunt bani care intră în contul spitalului", spune manageriţa Bradacs Aliz (dreapta), care a semnat contractul de închiriere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şefa farmaciei spitalului din Marghita a transformat îngrijirile la domiciliu într-o afacere profitabilă, cu desconsiderarea totală a pacienţilor şi a legilor. 

O spun procurorii Parchetului Bihor, care au trimis-o în judecată pe Balogh Eva pentru fraudă informatică, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii. De fapt, pentru o escrocherie de proporţii: vreme de 4 ani, femeia a decontat mii de servicii medicale pe care, în realitate, firma sa nu le-a prestat niciodată!

Îngrijiri acasă

Îngrijirile la domiciliu fac parte din pachetul de servicii la care au dreptul toţi cetăţenii asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Persoanele nedeplasabile care au nevoie de astfel de sprijin trebuie să obţină o recomandare în acest sens din partea medicului de familie sau a unui medic specialist, cu tratamentul şi procedurile necesare, document care, împreună cu actele medicale, se înaintează CAS.

Administrarea medicamentelor, inclusiv prin perfuzii, montarea de sonde, analize, recoltarea de probe biologice, îngrijirea plăgilor, înlocuirea tuburilor de dren, masaj, kinetoterapie, monitorizarea dializei - sunt doar câteva dintre procedurile de care bolnavii pot beneficia la domiciliu, prin intermediul unor furnizori autorizaţi, care înaintează Casei de Sănătate "nota de plată" spre decontare. 

Reguli stricte...

Prin Legea Sănătăţii nr. 95/2006, firmele autorizate să ofere îngrijiri la domiciliu sunt obligate să respecte reglementări menite atât să protejeze pacienţii împotriva riscului de malpraxis, cât şi bugetul CAS de fraude. 

Furnizorii sunt autorizaţi de Ministerul Sănătăţii şi evaluaţi de comisii speciale, trebuie să aibă un sediu autorizat sanitar, asigurări de malpraxis, să păstreze evidenţa strictă a activităţii, notând beneficiarul şi persoana care a prestat procedurile medicale, data, ora şi durata, pentru a putea fi verificate în cazul unor controale privind decontările. Atât doar că aceste controale se fac rar şi, în multe cazuri, superficial...

... dar fentate

Aşa a reuşit să păcălească sistemul farmacista şefă a Spitalului Municipal Marghita, Eva Balogh, care a înşelat vreme de 4 ani zeci de pacienţi ţintuiţi la pat, întocmind pe numele lor dosare pentru îngrijiri la domiciliu şi decontând lunar servicii de care oamenii nu au beneficiat.

Cum a procedat? Fostă patroană a unei farmacii în Abram, angajată la spitalul din Marghita şi o vreme şi la Centrul Medical din Popeşti,  Balogh are numeroase cunoştinţe în rândul medicilor din nordul judeţului, care în perioada 2007-2015 au livrat clienţi firmei Îngrijire la domiciliu Humanitas SRL, pe care Balogh o deţinea împreună cu două asistente medicale din oraş. 

În 2015, acestea au renunţat la afacere, iar farmacista a continuat pe cont propriu, înfiinţând Hospice SRL, cu acelaşi obiect de activitate şi cu sediul stabilit fictiv în cabinetul medical nr. 3 al Ambulatorului Spitalului Municipal Marghita. 

De ce acolo? Cabinetul era autorizat sanitar, îndeplinind astfel cerinţa obligatorie pentru ca firma să poată presta servicii decontate prin CAS. Serviciile au fost, însă, la fel ca sediul, doar în acte, susţin procurorii Parchetului Bihor, care o acuză pe Balogh de fraudarea bugetului CAS.

Totul pentru carduri

Potrivit rechizitoriului întocmit pe numele femeii şi obţinut de BIHOREANUL sub formă de extras, Balogh a înşelat deopotrivă pacienţii şi statul. 

Farmacista aborda bolnavii sau rudele acestora, le lua actele de identitate, pe cele medicale şi cardurile de sănătate, promiţându-le că prin firma sa vor primi scutece gratuite, deşi în realitate contravaloarea acestora nu este decontată de CAS. 

Femeia le oferea gratuit după ce le cumpăra din banii firmei, pe care îi recupera înzecit, sub altă formă. Întocmea pe numele bolnavilor dosare pentru îngrijiri la domiciliu şi deconta o sumedenie de tratamente, analize şi proceduri, pe care însă nu le-a prestat niciodată. Iar în acte, firma femeii avea clienţi cu duiumul. 

"Furnizorul nu a prestat niciun serviciu medical la domiciliu, inculpata limitându-se la a furniza sporadic scutece asiguraţilor, scopul urmărit fiind de a dobândi/păstra cardurile de sănătate ale acestora, în vederea efectuării decontărilor fictive", arată rechizitoriul procurorilor. 

Inventate cu miile

Pentru serviciile inventate, firma farmacistei încasa lunar între 5.000 şi 15.000 lei din bugetul CAS, anchetatorii reţinând că, în mai 2015, de pildă, Balogh a decontat servicii de 7.265 lei, în octombrie 2015 de 12.930 lei, în februarie 2016 de 12.505 lei, iar în august de 12.860 lei. În aprilie 2017 a "stors" 10.020 lei, în septembrie 14.040 lei, în decembrie 13.205 lei, pentru ca în martie 2018 să ajungă la 15.225 lei. 

Niciunul dintre pacienţi nu a ştiut despre manevrele farmacistei şi nici măcar că, în calitate de asiguraţi, aveau dreptul la îngrijiri la domiciliu. Balogh, însă, a ştiut foarte bine, decontând 8.116 de proceduri de administrare a medicamentelor intramuscular, de îngrijire a plăgilor, de suprimare a firelor la persoane operate, de aplicare de ploscă ori condom urinar la pacienţi nedeplasabili etc. Fiecare vizită imaginară la domiciliu dura o oră, în cadrul căreia se realizau, tot fictiv, câte 4 proceduri, fiecare având un tarif între 50 şi 60 lei.

Colege pe statul de plată

Alte mii de proceduri au fost decontate ca fiind prestate de 6 asistente ale Spitalului Marghita, care au fost angajate şi la Hospice SRL Marghita cu contracte de prestări servicii, însă doar scriptic. 

Cu titlu de exemplu, anchetatorii au arătat că una dintre asistentele angajate fictiv în perioada martie 2017 - martie 2018 apare în actele firmei cum că ar fi prestat 2.794 de proceduri pentru 31 de pacienţi, în timp ce o alta, "angajată" în perioada mai 2015 - mai 2017, ar fi executat 5.138 de proceduri la domiciliile a 45 de pacienţi. 

Luate la întrebări, femeile au negat că ar fi lucrat vreodată la firma lui Balogh şi că ar fi prestat prin intermediul acesteia servicii de îngrijiri medicale la domiciliu. De fapt, zic anchetatorii, cel mai adesea la orele pentru care în registrul firmei asistentele erau notate cu vizite la domiciliu, ele erau, de fapt, la serviciu în spital. 

Viaţă de huzur

Sumele cu care farmacista şefă a escrocat Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate - în total 301.325 lei - au ajuns, evident, în buzunarele acesteia. Raportul de constatare efectuat de specialiştii antifraudă ai Parchetului Bihor arată că Balogh scotea din contul firmei bani sub diverse pretexte (plată salariaţi, achiziţie produse pentru servicii medicale, cheltuieli de deplasare) din care îşi cumpăra bijuterii de lux, haine, alimente. 

În 2016, deci în perioada în care "muncea" de zor la domiciliul pacienţilor, şi-a cumpărat inclusiv un Audi Q5, au constatat anchetatorii, care însă n-au putut demonstra că achiziţia a fost făcută ca urmare a "activităţii infracţionale". "Inculpata a depus înscrisuri apte să confirme că şi-a achiziţionat acel autoturism din fonduri proprii, şi nu din produsul infracţiunii de fraudă informatică", se precizează în rechizitoriul cu care, luna trecută, femeia a fost trimisă în judecată pentru fraudă informatică, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii, toate în formă continuată.

Tăcere

Interpelată de BIHOREANUL pentru a-şi spune punctul de vedere, Balogh a pretins iniţial că nici măcar nu ştie ce i se impută şi de ce problemele ei penale ar prezenta interes pentru public, prefăcându-se că nu înţelege gravitatea faptului că şi-a bătut joc de zeci de oameni bolnavi, cărora le-a dat scutece, dar băgându-şi în propriul buzunar banii destinaţi tratării lor. "Voi vorbi cu avocatul", a spus farmacista, amânând discuţia. Căutată, din nou, de reporteri, chiar la locul de muncă, la spitalul din Marghita, Balogh a refuzat apoi orice declaraţii, la fel cum de altfel făcuse şi în faţa procurorilor, prevalându-se de dreptul la tăcere.

Procesul farmacistei este, încă, la început, dar Parchetul Bihor continuă ancheta, inclusiv cu verificarea modului în care a reuşit individa să păcălească sistemul vreme de 4 ani. Printre cei vizaţi de noile cercetări se numără şi directoarea Spitalului Municipal Marghita, Bradácz Aliz, sub semnătura căreia unitatea i-a închiriat un cabinet în ambulatoriul unităţii. "Ne-a îmbârligat cu contractul acela. Intenţia mea a fost să ajut firma, pentru că este bine să avem astfel de servicii în zonă, iar acum trebuie să dau declaraţii la procurori. Asta e...", spune manageriţa, pretinzând că nu cunoştea afacerile penale ale subalternei. 

Cert e că, după declanşarea cercetărilor, în vara anului 2018, Balogh Eva şi-a dizolvat firma Hospice SRL, semn că o activitate legală nu i-ar fi fost profitabilă. De fapt, după cum a constatat BIHOREANUL, dacă în 2017 în Bihor existau 15 furnizori de servicii medicale la domiciliu autorizaţi de Ministerul Sănătăţii şi "racordaţi" la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, în 2018 majoritatea au fost închişi, în prezent funcţionând doar 3! Cine ştie, aşadar, câţi or fi fost ca firma lui Balogh...


O EXCEPŢIE
CAS Bihor, parte civilă

Casa de Asigurări de Sănătate Bihor s-a constituit parte civilă în procesul penal al farmacistei şefe de la Spitalul Municipal Marghita, pentru recuperarea pagubei de peste 300.000 lei cauzate Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.

Directorul CAS Bihor, Dorel Dulău (foto), susţine că instituţia verifică toţi furnizorii de servicii medicale cel puţin o dată la 3 ani în privinţa modului în care respectă legea, prevederile contractuale cu CAS şi drepturile asiguraţilor. În acest caz, însă, este evident că nu s-a făcut nimic din moment ce, recunoaşte directorul, despre frauda de la Marghita s-a aflat "de la Poliţie". 

"Noi am pus la dispoziţia organelor de anchetă toate documentele solicitate", susţine Dulău, precizând totodată că "de la data venirii mele la conducerea instituţiei, în iulie 2021, nu am descoperit fraude similare la furnizori". 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON