URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Ianuarie 2018, 18:59

Schi în Bihor! Unde pot schia şi la ce preţuri iubitorii de mişcare din judeţ

Schi în Bihor! Unde pot schia şi la ce preţuri iubitorii de mişcare din judeţ PLUSURI ŞI MINUSURI. Ambele staţiuni montane din Bihor au propriile avantaje şi dezavantaje: la Stână sunt puţine locuri de cazare şi de parcare, dar e mai puţin aglomerat, iar la Vârtop (foto), unde coborârea este mai spectaculoasă, tocmai numărul mare de turişti face ca pe pârtie să ajungă, adesea, şi schiori nepricepuţi (foto: Tudose Alex)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

An de an, tot mai mulţi bihoreni îşi descoperă pasiunea în sporturile de iarnă şi, cu schiurile în picioare, caută zăpada perfectă. Întrucât locuiesc într-un judeţ care are şi zone montane, au şansa să practice acest sport aproape de casă.

În judeţul Bihor, există pârtii de schi amenajate la Vârtop şi la Stâna de Vale, unde îşi găsesc locul atât sportivi începători, cât şi profesioniştii. Ambele staţiuni au şi un "minus" comun: pe pârtii coboară şi sportivi închipuiţi. Adică cei care cred că ştiu schia, dar realizează când încep să alunece că habar nu au...

Stâna prinde viaţă

Cea mai veche staţiune montană din Bihor, Stâna de Vale, administrată de fraţii Ioan şi Viorel Micula, are două pârtii: Cerbul, lungă de 585 metri şi cu un grad de dificultate mediu, şi Căprioara, de doar 170 metri, dedicată copilaşilor şi începătorilor. Ambele sunt dotate cu o instalaţie teleschi de transport pe cablu, unde o urcare costă 4 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii, elevi şi studenţi.

La baza pârtiei există şi un centru de închirieri schiuri (25 lei), snowboard-uri (50 lei) sau sănii (15 lei), iar din această iarnă şi un apres-ski bar. Cei care nu ştiu schia, sau pur şi simplu vor să încerce altceva, pot merge pe pârtia de tubing de 120 metri, care presupune alunecarea pe un colac gonflabil, contra unei taxe de 4 lei.

Administratorii pârtiei au planuri ambiţioase: pentru următorul sezon, vor să amenajeze o pârtie nouă de tubing, dotată şi cu o trambulină, să lungească pârtia Cerbul până la 1.500 metri, dar şi să monteze o nocturnă şi o instalaţie de producere a zăpezii artificiale.

Fireşte, staţiunea mai are şi minusuri: nu are o şcoală de schi şi nici instructori autorizaţi, locurile de parcare sunt puţine, chiar dacă recent s-a amenajat o parcare cu 200 de locuri, iar posibilităţile de cazare sunt şi ele limitate.

Mai greu sau mai uşor

Schiorii mai pricepuţi preferă însă pârtia Piatra Grăitoare din Vârtop, lungă de 1.108 metri, administrată de Primăria Nucet şi dotată cu telescaun, dar şi cu nocturnă. O urcare costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Doritorii pot face, însă, economii cumpărându-şi cartele cu mai multe urcări. De pildă, un ski-pass valabil de vineri până duminică costă 290 lei.

În aproximativ 4 minute, schiorii ajung sus şi au două variante de coborâre: pe o pârtie roşie, cu porţiuni de dificultate medie şi uşoară, respectiv pe una neagră, cu un grad ridicat de dificultate. În viitor, pârtia ar putea să-şi dubleze lungimea, Primăria Nucet având în plan o extindere cu 1.050 de metri.

Fireşte, la Vârtop există şi un centru pentru închiriere de echipamente, cu tarife ce încep de la 25 lei pe zi, dar şi un service, pentru eventualele reparaţii sau ajustări necesare.

În medie, într-o zi de weekend, pe pârtie urcă aproximativ 700 de turişti, mai cu seamă că în zonă există numeroase hoteluri şi pensiuni. Cei care merg pentru o zi pot să-şi lase maşinile în parcările amenajate de Primăria Nucet, unde vor plăti o taxă de 15 lei.

Nu vă aventuraţi!

Pinter Istvan, șeful Salvamont Salvaspeo BihorUn alt avantaj al pârtiei de la Vârtop este că aici există mai mulţi instructori autorizaţi de schi. "Este foarte important ca un schior să ia lecţii minimum 4-5 ore înainte de a urca pe pârtie, atât pentru a nu se pune pe el şi pe ceilalţi schiori în pericol, cât şi pentru a nu-şi forma deprinderi greşite", spune şeful serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan (foto).

De altfel, lipsa priceperii schiorilor este cea mai frecventă cauză de producere a accidentelor. Fără să aibă abilităţile necesare, mulţi turişti se aventurează pe pârtii şi îşi dau seama că nu se pricep abia după ce au lovit alţi sportivi. Din fericire, în această iarnă, chiar dacă au avut loc accidentări şi la Stână, şi la Vârtop, niciun schior nu a ajuns în stare gravă, ci s-a ales cel mult cu fracturi. Dar, cum nimeni nu doreşte să-şi încheie distracţia pe targa cărată de salvamontişti, precauţia şi responsabilitatea ar trebui să fie reguli obligatorii...


LA VECINI
Arieşeni, la doi paşi

Dacă sunt curioşi, schiorii bihoreni pot testa şi pârtiile din Arieşeni, judeţul Alba, vecine cu Piatra Grăitoare, dar mai puţin spectaculoase. Vârtop 1 este o pârtie lungă de 1.000 metri, de dificultate medie, astfel că începătorii trebuie să o evite. Cu o lungime de doar 430 metri, Vârtop 2 este, în schimb, dedicată începătorilor, fiind foarte accesibilă. Tarifele aici sunt mai mici, o urcare costând 7 lei la Vârtop 1, respectiv 5 lei la Vârtop 2.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
informatii incomplete/eronate
Lungimea Partie Piatra Graitoare este 1880 m (varianta de coborare medie 1340m si varianta de coborare dificila 540m) Partia Vartop 1 -800 m Partia Vartop 2 -450 m
Postat 21 Ianuarie 2018, 12:16 de visitvartop
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON