URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2023, 20:22

Scandal în Consiliul Local Oradea: PSD-iștii, revoltaţi că liberalii le-au respins înfiinţarea pieţelor volante

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii PSD s-au revoltat, în şedinţa de luni a Consiliului Local Oradea, că majoritatea PNL a respins prin vot regulamentul pe care l-au propus cu privire la înfiinţarea pieţelor agroalimentare de cartier.

"Numai votaţi-o!"

Disputa dintre reprezentanţii PSD și cei ai PNL s-a desfăşurat pe un ton aprins, consilierii celor două părţi susţinându-şi poziţia neobişnuit de vehement.

Social-democratul Liviu Sabău Popa, iniţiatorul proiectului de regulament, a deschis ostilităţile afirmând că acesta a fost respins de majoritatea liberală doar pentru că a fost iniţiat de opoziţie.

PSD-istul s-a declarat dispus să renunţe la paternitatea regulamentului, numai să îl vadă votat. "Dacă problema este că această iniţiativă a venit de la PSD, nicio problemă, spun că am luat-o de la PNL, numai votaţi-o, că n-o votaţi pentru mine, o votaţi pentru orădeni", a spus revoltat Sabău Popa.

Consilierul a arătat că o astfel de piaţă de cartier funcţionează deja în fiecare sâmbătă, în Piaţa Unirii, în avantajul producătorilor de fructe şi legume care au unde să îşi desfacă marfa şi a cumpărătorilor care pot să o achiziţioneze direct, la un preţ mai mic, de producător.

"Singurele prejudicii sunt aduse mafiei din pieţe şi acelor samsari care controlează aceste pieţe", a spus Sabău Popa.

Ca la piaţă...

Tonul ridicat al consilierului social-democrat şi expunerea lui prelungită în favoarea proiectului le-a pus liberalilor răbdarea la încercare.

Consilierul Ioan Lezeu a protestat, spunând că în Oradea sunt şi acum pieţe de unde orădenii pot să îşi achiziţioneze produse la preţ de producător. "Există piaţa de centură (n.r. piaţa West Market). Eu îmi cumpăr fructe şi legume de acolo", a spus Lezeu.

Revoltat, Liviu Sabău Popa a replicat că acesta este prea îndepărtată şi inaccesibilă pentru orădenii de rând. "Nu toţi sunt patroni şi nu toţi au maşină", a răspuns acesta.

Schimbul de replici a degenerat rapid, consilierii certându-se în sală fără să mai aştepte să ia cuvântul în mod oficial. "Ne iei de proşti", a acuzat liberalul Ioan Tau.

Majoritatea şi minoritarii

De parcă nu era de ajuns, consilierul social-democrat Adrian Madar a turnat la rândul său gaz pe foc. "Acest material este bun. Oamenii îl doresc. Nici măcar un orădean nu a spus: «Nu vreau piaţă de cartier. Vreau să fie doar în centru (n.r. în Piaţa Unirii) sau să fie făcută doar de domnul Bolojan sau domnul Birta»", a spus Madar.

PSD-istul a făcut o analogie nefericită. "Conflictul îmi aminteşte de fosta Iugoslavie", a spus el, vorbind despre majoritatea care se impune cu orice preţ împotriva minorităţii.

Comparaţia l-a scos din sărite inclusiv pe primarul Florin Birta. "A face astfel de comparaţii, că o comunitate minoritară, care în Oradea este comunitatea maghiară, este fugărită, este o abordare foarte gravă", a protestat Birta.

Madar a spus că analogia sa a fost înţeleasă greşit. El a explicat că a vrut să spună doar că "este împotriva acestui moment al evoluţiei istorice, ca majoritarii să nu ţină cont de minoritari nici când vin cu propuneri bune".

Având în vedere turnura discuţiei, liderul grupului UDMR, Szabó József, a ţinut la rândul său să intervină. "Nu vă certaţi, că nu vă stă bine", a încercat el să facă pace. Szabó a promis că "luna viitoare şi UDMR va veni în Consiliul Local cu proiecte" şi s-a declarat curios ce se va întâmpla atunci.

Vor fi și în cartiere

Consilierii majorităţii au susţinut fără excepţie poziţia lui Florin Birta. Așa cum BIHOREANUL a mai scris, primarul a ținut să reamintescă faptul că o astfel de piaţă volantă funcţionează deja în fiecare sâmbătă în Piaţa Unirii, iar exemplul va fi multiplicat.

"După ce vor fi gata piaţetele de cartier în Rogerius, Ioşia, Nufărul, probabil din primăvara anului viitor, după ce Consiliul Judeţean Bihor va achiziţiona acele standuri aceste pieţe volante vor fi organizate şi în cartiere", a spus primarul.

Birta a promis că, ulterior finalizării lucrărilor de amenajare a centrelor de cartier, acestea vor găzdui şi pieţele volante în discuţie.

Ameninţaţi cu... cronometru

Lucru rar, schimburile de replici aruncate pe un ton ridicat şi polemicile prelungite l-au făcut pe secretarul Consiliului Local, Eugenia Borbei, să intervină.

"În situaţia în care se mai repetă luările de cuvânt fără acordul preşedintelui de şedinţă, potrivit Regulamentului (n.r. Consiliului Local Oradea), am să cer îi preşedintelui de şedinţă să limiteze luările de cuvânt la câteva minute pe consilier", a ameninţat Borbei.

Potrivit regulamentului, intervenţiile unui consilier local în cadrul şedinţelor în plen, oricum lungi de câteva ore, pot fi limitate la cel mult 3 minute la fiecare punct de pe ordinea de zi.

În urma intervenţiei, polemicile au încetat. Lucru previzibil, în final regulamentul propus de PSD a fost respins cu votul majorităţii PNL.

Vezi aici regulamentul privind organizarea piețelor de cartier propus de consilierii locali PSD:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
chiar daca centrul e intors pe dos, e usor de ajuns/parcat pentru a merge la piata volanta
@taxi-driver, e chiar simplu sa ajungi in centrul orasului, autobuzele T7 sau T3 te lasa fix in statia de tramvai! cat despre parcari, la fel, plus ca sambata este gratuit, sunt multe strazi adiacente unde poti parca. iar despre ideea acestor piete in cartiere, clar dorim producatori accesibili in oras. plus ca hotii din consiliul local au cerut "doar" 30 lei/zi taxa comerciantilor (cica pt asamblare/dezasamblare mese), spre deosebire de lacomia furibunda cand sunt targuri in centru cand chiria e de 300 lei/zi plus comision din vanzari!
Postat 01 August 2023, 19:09 de roger
... volantă...
Poate că din partea producătorilor se vede ca o idee bună alegerea locului din centrul orasului, dar să vi cu n-șpe autobuze (că nici nu mai știi ce numere sunt și ce trasee au) sau tramvai - așișderea - zic că poate vi cu mașina... Și aici intervine problema parcării în centru... Plin pe Iuliu Maniu... Plin pe Traian Moșoiu... Plin pe Primariei... Pe Tudor Vladimirescu... Mai rămâne, singura, parcarea de pe Independenței... Într-un singur loc... Cam nașpa...
Postat 01 August 2023, 14:41 de Taxi-driver
A ieșit ... secretar al Consiliului Local ...
... ca să arate cum îi pune la punct pe consilieri, amenințându-i cu regulamentul de "ordine interioară". Nu știe nici măcar că ea este secretar al consiliului, nicidecum al instituției primarului. Dacă-i așa, atunci Borbely Eugenia ar trebui să respecte ea însăși legea. Și anume că, la ședințele consiliului, primarul poate fi invitat ... că așa scrie în L215, legea administrației publice locale. Reprezentanții instituției primarului, Birta Florin și viceprimarii, nu stau la prezidiu și nu conduc întrunirile consiliului, înghesuindu-l cu sfaturi pe președintele de ședință, sau intervenind în orice moment. La prezidiu stă, după lege, președintele prin rotație al CL și secretarul acestui for. Atât și nimic mai mult. Primarul și viceprimarii, consilieri și aceștia din urmă de fapt, trebuie să se așeze la o altă masă, separat ... nu la prezidiu. Dar, cum legea în România se respectă doar când ne folosește, consilierii tac și se fac că "merge și așa". În privința piețelor volante, în mod sigur că-i subiect electoral, pentru că utilitatea lor este parțială ... produsele fiind vândute la prețuri mult mai mari decât în piețele organizate în regim zilnic, constant.
Postat 01 August 2023, 07:52 de KP
Trage tare Sabau dar tot Magadr
Pai ai piața volanta in Oradea în centru, a făcut si FIREA piețe de genul la București, doar pe hârtie.
Postat 31 Iulie 2023, 22:36 de Sandu2100
psd trebuie sa se impuna cu piata volanta din centru, e pentru binele comunitatii - dorim producatori autentici locali, nu fandositi imbecili ca penelistii din consiliul local!
meritul psd trebuie recunoscut pentru piata volanta de sambata din centru - e foarte utila, preturi bune si poate cel mai important, producatorii locali sunt autentici! se poate ajunge cu usurinta cu mijloacele de transport in comun. ce nu inteleg e obraznicia, orgoliul si imbecilitatea celor de la pnl, care vor sa se impuna cu orice pret si in fata celor mai sincere si eficiente idei de imbunatatire in comunitate! **** cat despre west market, e greu de ajuns in zona fara masina, e spatiu foarte mare si impractic pentru pensionari sau familii cu copii mici! mi se pare un tupeu fantastic sa trimita oradenii intr-o zona de centura. e la fel precum ideea idiotilor din CL sa scoata cismelele din parcuri sau zone publice si sa te trimita la metro ca este apa la bax cu 1 leu/litru!
Postat 31 Iulie 2023, 21:17 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON