URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2023, 11:15

PSD pune presiune pe Primăria Oradea: Strânge semnături pentru amenajarea de piețe volante

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce Consiliul Local Oradea, controlat de PNL, le-a respins propunerea de înființare a unor piețe volante în municipiu, aleșii PSD Bihor nu renunță la idee.

Prin cartiere, după semnături

Social-democratul Adrian Madar a anunțat, printr-un comunicat de presă transmis joi, că organizația politică va demara o campanie de strângere de semnături pentru amenajarea de asemenea târguri dedicate producătorilor în Oradea.

„Pentru a forța Primăria Oradea să respecte dorința oamenilor, vom demara o campanie de strângere de semnături de la cetățenii care își doresc produse locale, sănătoase, care își doresc piețe dedicate furnizorilor locali, încurajați să ofere prețuri competitive printr-un sistem de taxare redus. Invităm toți cetățenii orașului care susțin această idee să semneze pentru inițiativa consilierilor PSD din Oradea de realizare a piețelor volante. Cu cât se vor aduna mai multe semnături, cu atât PNL Bihor va fi nevoit să accepte voința oamenilor și să aprobe inițiativa PSD”, a declarat Adrian Madar (foto), consilier local și purtător de cuvânt al PSD Bihor.

Începând de săptămâna viitoare, echipele de voluntari ai PSD vor fi prezente în cartierele din Oradea, pentru a aduna semnăturile oamenilor care susțin această inițiativă.

Tentativă eșuată

În noiembrie 2022, la inițiativa PSD-istului Liviu Sabău Popa, grupul social-democrat din Consiliul Local Oradea a depus un proiect care prevedea organizarea din două în două săptămâni a unor piețe volante, rezervate exclusiv producătorilor, în mai multe zone din oraș. Proiectul a fost respins de majoritatea PNL din Consiliu, așa cum a propus primarul Florin Birta, care a spus atunci că „nu vrem să punem căruţa înaintea boilor”.

Edilul a declarat atunci că, după ce vor fi finalizate piațetele din Nufărul, Cazaban și Rogerius, acestea vor fi locuri care vor putea găzdui astfel de piețe. De asemenea, Birta a agreat și propunerea ca producătorii locali să își etaleze mărfurile în Piața Unirii, dar a arătat și că amplasarea unor tarabe nu este suficientă.

Încă de-atunci, primarul Oradiei a spus că producătorii vor putea închiria cele patru food-truck-uri deja achiziționate de Consiliul Județean Bihor, dar și altele pe care instituția condusă de Ilie Bolojan le va cumpăra, și, cu această infrastructură, vor putea fi organizate piețe volante.

Birta înainta atunci termenul mai 2023, care, după cum se vede, a fost depășit.

O bună ocazie pentru oponenții politici să critice administrația orașului: „Peste tot în Europa civilizată autoritățile încurajează promovarea producătorilor locali, în schimb la Oradea administrația PNL închide piețele și promovează interesele marilor lanțuri comerciale (vezi piața Ioșia sau piața Nufărul). Modul tradițional de aprovizionare a zeci de mii de familii orădene este restricționat prin decizii politice”, a mai transmis, joi, Adrian Madar.

Îl acuză pe Bolojan de plagiat

Pe 30 mai anul curent, Consiliul Județean Bihor a votat asocierea cu consiliile locale Oradea, Marghita și Beiuș și trei asociații, special pentru organizarea unor târguri de produse locale tradiționale.

Cu prilejul votului, Ilie Bolojan a explicat că aceste evenimente vor fi organizate în Oradea, în fiecare sâmbătă, în Piața Unirii, iar în Marghita și Beiuș cu o frecvență decisă de primăriile locale.

Pentru PSD Bihor, această inițiativă este doar o dovadă de... plagiat.

„Deși a fost extrem de bine primită în spațiul public, aplicarea inițiativei (n.r. din Oradea) a fost blocată politic de primarul municipiului Oradea, prin votul consilierilor municipali ai PNL, iar, recent, ideea a fost plagiată de președintele Consiliului Județean Bihor care propune organizarea de târguri de produse tradiționale pe modelul piețelor volante, culmea, inclusiv în Oradea liberală ce se opusese proiectului PSD”, a mai spus Madar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON