URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2023, 19:05

Bihorenii din trei zone ale județului vor avea săptămânal târguri de produse tradiționale locale. În Oradea va fi târg în fiecare sâmbătă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleșii bihorenilor au aprobat în unanimitate, marți, asocierea Consiliului Județean cu trei municipalități și cu trei ONG-uri pentru organizarea și desfășurarea în comun, săptămânal, a unor târguri de produse locale tradiționale.

Este vorba despre un proiect între CJ Bihor, consiliile locale Oradea, Marghita și Beiuș, Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Bihor, Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune, precum și Asociația Agricultorilor din Valea Ierului.

Concret, CJ și-a asumat achiziționarea de standuri mobile, demontabile, ușor de asamblat, dezasamblat și depozitat, și apoi punerea acestora la dispoziția producătorilor pentru a-și desface produsele, cu condiția să fie autentice, indiferent că este vorba de legume, fructe, miere ori de pălincă, dulcețuri, mezeluri sau murături.

Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a exemplificat că un asemenea târg va fi organizat în Oradea în fiecare sâmbătă, în Piața Unirii, ca un fel de piață volantă, iar în celelalte zone frecvența va fi tot săptămânală sau de câte ori va fi nevoie, deciziile în acest sens urmând să le ia municipalitățile din Beiuș și Marghita, primele care și-au manifestat această intenție, după Oradea.

Liderul grupului de consilieri județeni PSD, Bujor Chirilă, l-a felicitat pe Bolojan, dând de înțeles că șeful administrației județene ar fi dat ascultare consilierilor municipali din Oradea ai acestui partid, care au propus și ei organizarea de piețe volante, în timp ce omologul său de la UDMR, Borsi Lorant, a cerut ca și alte organizații de producători să fie cooptate în asociere.

„Suntem deschiși, să vină cât mai multe asociații, pentru că interesul nostru este ca bihorenii să aibă cât mai multe oferte de produse autentice tradiționale”, a spus Bolojan.

Se estimează că târgurile vor fi funcționale din această toamnă.

Produsele comercializate în cadrul acestora vor fi promovate ca „produse în Bihor”, dar vor fi și verificate dacă au fost produse cu adevărat în localitățile din județ.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
lacomie de fiecare data. mai exista un simt civic in PNL?
ideea este foarte buna, asteptata de multi. in realitate/practica, producatorii trebuie sa plateasca o taxa de 300 lei/zi, la fel ca la celelalte targuri (sau ca la targul de Craciun), iar acesti bani se vor lua direct din buzunarul nostru prin pretul cerut la produse. daca un borcan de meire costa 20 lei, la un astfel de targ el ajunge la 30 lei! se poate totusi sa faca ceva pnl pentru oameni, din simt civic, cu valori umane adevarate sau raman pe veci condusi de lacomia fara margini, specifica, in a taxa orice misca in oras/judet?
Postat 31 Mai 2023, 19:41 de roger
CJ Bihor și consiliile locale asociate în acest binevenit proiect ...
... habar nu au să facă afaceri. Când intervin autorități publice în afaceri,în mod sigur că praful și pulberea se va alege de proiect. Asta dacă nu cumva se vor ocupa de proiect niște "firme de casă" care au deja ceva experiență în materie. Comerțul, indiferent de tipul activității, ca să fie optimizat ... trebuie făcut de către agenți economici privați care, doar suplimentar, să fie susținute de administrația publică prin punerea la dispoziție a infrastructurii necesare. Din câte am aflat, liberalii acestei asocieri, strict concepute în fiefurile PNL cu subvenții acordate din bani publice, vor să stăpânească consiliile de administrație și toți șefii viitoarelor târguri de acest fel din Bihor, numindu-i până la finele anului 2028. Ca de obicei, acești "neterminați" ai liberalismului autohton, vor spurca un proiect de multă vreme așteptat de oameni.
Postat 31 Mai 2023, 10:03 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON