URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2022, 12:22

Propunere PSD: Piețe volante în șase zone din Oradea, dedicate exclusiv producătorilor din Bihor

Propunere PSD: Piețe volante în șase zone din Oradea, dedicate exclusiv producătorilor din Bihor foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O obișnuință în orașele occidentale, chiar și în aglomeratele metropole, piețele volante ar putea apărea și în Oradea. Consilierii locali din grupul PSD vor propune deliberativului local să aprobe înființarea unor piețe temporare și în aer liber, unde vor avea acces să vândă exclusiv producătorii din Bihor.

„Trebuie să eliminăm lanțurile intermediare, să fie un lanț scurt de la producător la comerciant”, a declarat consilierul Liviu Sabău Popa, luni, într-o conferință de presă susținută la sediul PSD Bihor.

Zilnic, pe altă stradă

Acesta a spus că necesitatea unor piețe volante este dictată de dispariția piețelor tradiționale din Oradea, cum a fost cea din cartierul Ioșia ori cele mai micuțe de pe străzile Olimpiadei și Doinei, care funcționau în urmă cu mulți ani. În plus, municipalitatea are de gând să renunțe și la Piața Nufărul, iar Piața Cetate este foarte greu accesibilă. 

„Piețele volante susțin aceste lanțuri scurte alimentare, de vânzare a produselor agricole locale direct și de promovare a alimentației sănătoase și a producției agricole sustenabile. Noi am propus șase locații, în cartiere: în Ioșia pe platoul de la Sala Sporturilor, fie în lateral sau față, existând și parcare, pentru zona de Nufărul am propus, când va fi gata, piațeta de lângă McDrive, care oferă o accesibilitate bună și din punct de vedere al transportului public, pentru Velența am propus Cetatea ca loc de desfășurare, și așa am mai reuși să-i dăm și ei viață o zi pe săptămână. Într-una dintre zile, o locație să fie în Piața Unirii, mai ales în sezonul turistic, venind cu produse tradiționale, să putem să oferim turiștilor o imagine despre ce reprezintă județul Bihor, iar pentru cartierul Rogerius, deși există piața agroalimentară Rogerius, din păcate are foarte puțini producători, și am propune ca locație platoul de deasupra. O altă locație ar fi cartierul Grigorescu, zona centrală, unde este și acum un magazin”, a declarat social-democratul.

Practic, în fiecare zi, de luni până sâmbătă, comercianții ar urma să se afle într-una dintre aceste zone, unde Primăria ar trebui să le asigure utilitățile și mobilierul necesar. Tot Primăria va fi responsabilă și de mutarea zilnică.

Pe cheltuiala Primăriei

Proiectul consilierilor PSD Oradea urmează să fie depus la secretariatul Consiliului Local și, probabil, va intra și în dezbatere publică. Inițiatorii propun ca piețele volante să funcționeze între orele 14 și 20, astfel încât orădenii care lucrează până după-masa să aibă acces la produsele producătorilor.

Pe tarabe nu se va putea vinde orice, ci doar produse făcute în Bihor sau măcar cu materie primă din județ: fructe, legume, carne, pește, suc de fructe, miere și produse apicole, gemuri și conserve, lapte și produse lactate, ouă, păsări de curte, plăcinte, flori și plante aromatice, alimente gata preparate, ceaiuri, ierburi, condimente etc.

„Pentru primele 6 luni, propunerea noastră este ca această piață să funcționeze fără taxă, urmând ca după 6 luni să se poată face o evaluare a costurilor și să se stabilească o taxă”, a mai spus Sabău Popa. Primăria n-ar trebui să urmărească să facă profit din piețele volante, ci doar să-și acopere cheltuielile, a mai spus social-democratul.

Piețe volante există și în alte orașe din țară, precum Cluj Napoca, Craiova, Sibiu.

Primăria, criticată

Pe de altă parte, în aceeași conferință de presă, PSD-istul Adrian Madar (foto stânga) a criticat Primăria Oradea și, mai ales, mașina liberală de vot din Consiliul Local, pentru câteva decizii luate în cea mai recentă ședință.

Una dintre ele vizează exproprierea unui teren din cartierul Europa, pentru amenajarea lui ca parc. Primăria va plăti 350.000 de euro pentru acel teren, în condițiile în care, a arătat Madar, în vecinătate este un teren mult mai mare și care aparține Societății Naționale de Telecomunicații, cu care municipalitatea ar putea negocia un schimb de teren. „Mi se pare o decizie extrem de curajoasă, cu ghilimele și nu în sens pozitiv, iar rolul nostru este să semnalăm aceste derapaje”, a declarat Madar.

Consilierul a mai criticat Primăria și pentru modul în care evaluează terenurile din oraș, arătând că, în timp ce cumpără terenuri pentru parcurile industriale la prețuri între 20 și 45 de euro, le vinde companiilor la 8 euro, un preț dezavantajos pentru oraș. În condițiile în care aceiași evaluatori ai Primăriei fac analizele și în cazul despăgubirilor, Madar a susținut că are semne de întrebare în ceea ce privește corectitudinea acestor proceduri.

Social-democratul a mai contestat și taxa de desfacere pavaj, impusă de Primărie orădenilor sau firmelor care au nevoie să ajungă în subteran, la diferite rețele. Pe lângă că trebuie să refacă trama stradală la situația inițială, orădenii și firmele datorează și această taxă, de 0,5 lei pe zi / mp (care se reduce la jumătate, în cazul lucrărilor de modernizare).

Culmea este că Madar nu a criticat aplicarea taxei propriu-zise, ci felul în care Primăria o face: o percepe ca taxă specială (asta deși Codul fiscal prevede că taxele speciale se aplică doar pentru servicii sau prestații) și „cu o denumire înșelătoare” (taxa de verificare a documentației tehnice pentru emiterea avizului de execuție a lucrărilor de extindere, modernizare, reparații rețele tehnico-edilitare).

Consilierul a anunțat că firmele ar trebui să fie scutite de taxă, dacă se încadrează în termenele asumate ale lucrărilor, dar, înainte de a face această propunere Primăriei, va iniția o consultare publică. Orădenii interesați de subiect le pot scrie social-democraților pe paginile lor de Facebook sau îi pot găsi la sediul partidului în fiecare joi, de la ora 18.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
propunerea cu pietele volante e buna
si Birta a mai zis de ea, dar nu am vazut miscare insa, asa ca PSD chiar da gol cu propunerea asta. Dar cum esenta in detalii, se si impusca in picior singuri, cand au ocazie buna: de exemplu locatia din Cetate e prea aproape de Piata Mare, si nu merita sa iei decizii administrative doar ca sa dai scor politic cum ca "noi dam viata cetatii", asa faci statul ineficient si consumator de resurse (tipic socialist), asa ca ar fi mai potrivita o alta locatie din oras/cartier, precum locatia fostei piete Velenta. La fel si in cazul Rogerius, locatia ar trebui schimbata cu una in Episcopia Bihor, sau in alt cartier (Oncea, Iorga, Podgoria, Eminescu/Tokai). Apoi, inca un rateu, par ipocriti si se contrazic singuri cand, insistand pe tema primariei care face un parc pentru locuitorii din Europa in detrimentul dezvoltatorului imobiliar, ataci faptul ca primaria plateste exproprierile la un pret decent, realist, si nu in bataie de joc fata de cetatenii expropriati. Iar apoi, parcurile industriale sunt sfinte, au adus peste 10.000 de locuri de munca in oras, asa ca nu sunt de criticat. Daca modifici contractul deja asumat, ajungi sa te dea in judecata toti, precum European Drinks, dar sa si castige procesele, pentru ca ai promis si asumat ceva in contract, dar nu te tii de legea semnata. Si inca e nevoie de mai multe parcuri industriale in judet.
Postat 31 Mai 2022, 19:16 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON