URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2023, 16:40

Cu roșiile la Primăria Oradea! PSD-iștii au cerut din nou înființarea piețelor volante în oraș, însoțiți de producători agricoli (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PSD-iștii bihoreni au depus din nou, joi, la Primăria Oradea, proiectul de înfiinţare a pieţelor volante. De data aceasta, însoţiţi de şase producători agricoli din zonele Nojorid, Tinca şi Toboliu.

Pe treptele primăriei...

Înainte de a depune efectiv documentul, social-democraţii, care au adus cu ei o pancartă cu mesajul "PSD reînfiinţează pieţele / Cumpără româneşte", s-au adunat pe treptele de la intrarea principală a palatului administrativ al Oradiei în jurul orei 10 pentru declaraţii de presă.

Grupul PSD a fost condus de vicepreşedintele PSD Bihor, Florian Sîrca, posibil candidat al partidului la funcţia de primar la alegerile de anul viitor, fiind format din cei 3 reprezentanţi ai partidului în Consiliul Local Oradea: Adrian Madar, Liviu Sabău Popa şi Florica Bungău.

Pentru un plus de credibilitate, PSD-iștii şi-au prezentat proiectul însoţiţi de şase producători agricoli, care au adus cu ei, demonstrativ, și coşuri cu roşii, castraveţi, ceapă, ardei, ouă, smântână, cârnaţi şi alte alimente obţinute în propriile gospodării. "Le puteţi verifica", a spus Sîrca.

Un proiect de interes

Social-democraţii au afirmat că, în ciuda eşecului din noiembrie 2022, când Consiliul Local Oradea a respins regulamentul propus de PSD pentru înfiinţarea pieţelor volante, de data aceasta vor cere rediscutarea lui în vederea punerii în aplicare.

"Astăzi, grupul PSD a decis să redepună proiectul de regulament de organizare a pieţelor volante în municipiul Oradea", a spus purtătorul de cuvânt al PSD Bihor, Adrian Madar.

Acesta a afirmat că "există un interes extrem de ridicat din partea cetăţenilor pentru a continua acest demers".

Peste o mie de semnături

Potrivit lui Liviu Sabău Popa, iniţiatorul HCL-ului, social-democraţii au strâns de la orădeni peste o mie de semnături pentru a obliga administraţia liberală la înfiinţarea pieţelor volante.

"Până joi dimineață aveam circa 550 de semnături strânse online, pe platforma Petiţii Online, şi circa 1.000 de semnături strânse pe liste, în numai două zile", a spus Sabău Popa.

Pesediştii îşi doresc ca proiectul să fie redepus în atenţia Consiliului Local Oradea în următoarea şedinţă, care va avea loc, cel mai probabil, pe 29 iunie.

Aceştia speră ca de data aceasta să găsească mai multă înţelegere la „maşina de vot” a PNL, majoritară în CL Oradea.

"O iniţiativă pentru 200.000 de orădeni şi mii de producători din judeţul Bihor trebuie votată nu pentru culoarea politică, ci pentru ceea ce scrie în proiect", a spus Liviu Sabău Popa.

Produse verificate

Normativul redepus joi la primărie prevede înfiinţarea a şase pieţe volante în Oradea destinate fermierilor bihoreni în care să îşi desfacă marfa producători agricoli.

Calitatea produselor ar urma să fie verificată de o comisie formată din reprezentanţi ai Direcţiei Agricole, Direcţiei de Sănătate Publică şi ai ONG-urilor care au înfiinţat deja astfel de pieţe volante pe domeniu privat, la cererea orădenilor.

Conform evidenţelor Direcţiei Agricole Bihor, invocate de social-democraţi, în Bihor au fost emise în ultimii şapte ani 21.428 de certificate de producător.

"Intermediarii au un cuvânt de spus"

La rândul lor, agricultorii invitaţi de PSD-iști la Primărie s-au plâns de restrângerea spaţiului de vânzare din Oradea, în ultimii ani, prin închiderea pieţelor Nufărul, Ioşia şi Velenţa, precum şi accesul limitat în zonele administrate de Administraţia Domeniului Public, Oradea.

Comercianţii sunt nemulţumiţi că, din cauza lipsei pieţelor, sunt nevoiţi să vândă în condiţii improprii. "Neavând în momentul de faţă un loc adecvat să îşi desfacă producţia, comercianţii sunt nevoiţi, de cele mai multe ori, să îşi vândă marfa la marginea drumului. Imaginaţi-vă condiţiile la care sunt supuşi, atât ei cât şi cumpărătorii", a spus producătorul agricol Iulian Duţu Crişan.

Producătorii agricoli se plâng că nu au loc în pieţele orădene de comercianţii agricoli şi intermediari. "De cele mai multe ori intervin cei care au deja locurile ocupate acolo, intermediarii au un cuvânt de spus de cele mai multe ori, producătorii neputând să îşi vândă produsele la un preţ corect atât pentru ei cât şi pentru cumpărători", a spus Crişan.

Potrivit acestuia, administraţia locală ar trebui "să facă verificări la cei care produc şi doar aceia să poată ajunge la tarabe".

Un proiect (tot) amânat

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, reprezentanţii PSD Bihor au mai propus Consiliului Local Oradea înfiinţarea de pieţe volante. Proiectul de regulament, dezbătut în şedinţa din noiembrie 2022, a fost respins cu votul consilierilor PNL, la propunerea primarului Florin Birta.

La acea dată, primarul afirma că promovarea lui ar însemna ca Primăria să pună carul înaintea boilor.

Birta a amânat proiectul pentru primăvara acestui an, când ar fi urmat să fie finalizate lucrările la centrele de cartier Nufărul, Cazaban şi Rogerius, numai că acestea se află încă în lucru cu termen de finalizare pe sfârşitul verii.

Pe de altă parte, în paralel, Consiliul Judeţean Bihor a aprobat în primăvara acestui an asocierea cu trei municipalităţi şi trei ONG-uri în vederea organizării de târguri de produse locale tradiţionale.

Astfel de târguri ar urma să aibă loc în fiecare sâmbătă în Piaţa Unirii din Oradea şi apoi în centrul municipiilor Beiuş şi Marghita, ai căror reprezentanţi au cerut, şi ei, pieţe volante, însă abia din toamnă.

CJ Bihor şi-a asumat achiziţionarea de standuri mobile care să fie puse la dispoziţia producătorilor, cu condiţia ca aceştia să aibă în vânzare produse autentice, de la legume şi fructe, la pălincă şi mezeluri.

Vezi mai jos propunerea de regulament pentru piețele volante, redepusă joi de PSD Bihor!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@Traian
Citindu-ti comentariul mi-am amintit de mega-proiectul food-truck-urilor al PeNaLi-lor locali! Mai stie cineva pe unde zac jafurile alea de rulote?! 100% ca produc bani, dar cu dedicatie...
Postat 24 Iunie 2023, 07:19 de pinonel
::::))))))
Ai de plm, iarăși PSD ::::)))) ii scoate pe sărmanii aia în stradă, cum.a făcut și cu centura, vai si amar PZD. Baga tare Madar de mult crede ca ia peste 5% ::::::))))))) sărmanii aia e din partid
Postat 22 Iunie 2023, 18:45 de Sandu2100
Nu exista parandarat la piete volante
La piete volante nu exista parandarat asa ca de ce sa se faca. ar putea incerca psdisti sa le vanda la ALLEGRIA nume interzis sa apara pe ebihoreanul ca deranjeaza stapanii
Postat 22 Iunie 2023, 18:06 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON