URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2022, 08:00

Adio, piață! Spre nemulțumirea orădenilor, Primăria desființează Piața Nufărul pentru a face loc unei parcări (FOTO)

Adio, piață! Spre nemulțumirea orădenilor, Primăria desființează Piața Nufărul pentru a face loc unei parcări (FOTO) DEMOLAREA! Săptămâna aceasta, în Piața Nufărul se oprește apa și curentul. „Închidem abia acum pentru că am așteptat să treacă Ziua Morților, ca să nu rămână comercianții de coroane cu marfa pe cap. Primăria va stabili când și cum va fi demolată piața pentru construirea viitoarei parcări”, spune directorul ADP, Liviu Andrica
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sâmbăta trecută, comercianții din Piața Nufărul își strângeau bagajele. Clienților nu le venea să creadă. „Chiar plecați?”, întreba un cumpărător. „Plecăm. De luni, piața se debranșează de la curent, apă și canalizare”, i-a răspuns vânzătorul.

Piața de la capătul orașului dinspre Băile Felix intră în demolare, municipalitatea făcând ce n-a reușit pandemia: s-o închidă definitiv!

„N-oi mai veni”

Piața Nufărul și-a trăit ultimul weekend. Cei circa 25 de producători și comercianți și-au adunat lucrurile. Unii se vor muta în Piața Cetate. „Ne conformăm. Nu putem sta s-o îmboarde pe noi”, spunea blazat un producător de coroane.

Alții și-au închiriat spații comerciale. „Ies mai ieftin. Dacă până acum plăteam 6.500 lei pe chirie și curent, acum dau 750 euro (n.r. - circa 3.660 lei) pentru o casă cu beci și magazie. La parter va fi magazin, iar sus birouri”, a zis un vânzător de fructe și legume. La fel va face și un vânzător de lactate: „Ca să rămânem lângă clienți, ne mutăm într-un spațiu comercial de peste drum”.

Cei mai nenorociți sunt micii producători. „Dacă închid piața, eu n-oi mai veni. Aci era bine, că era lângă autobuz. N-am cum ajunge la Piața Mare, că nu merg tramvaiele. O să dau smântâna și brânza cuiva să le vândă”, se plângea o lăptăreasă din zona Beiușului.

„Bătaie de joc!”

Locuitorii cartierului sunt și mai supărați. „Cei bătrâni, bolnavi, și până la urmă toți din cartier, de ce să nu aibă o piață?”, a protestat un orădean pe Facebook. Riveranii consideră că e o greșeală. „Ce minte slabă, după ce renovezi piața și bagi în ea bani, s-o demolezi? Nu este alt loc să facă Primăria parcare? Așa-i la noi, întâi investim, apoi demolăm, iar la final ne pare rău”, a scris Marius.

Oamenii nu vor să accepte înlocuirea pieței cu o parcare. „Bagi milioane în reabilitarea bulevardului Nufărul și desființezi parcările ca apoi să demolezi case și piața ca să faci locuri de parcare... Dacă asta nu-i prostie, nu știu ce este”, a răbufnit Sorin.

Opinia majoritară e clară: „Bătaie de joc! Din Piața Ioșia s-a făcut supermarket, din Piața Nufărul se face parcare. Ce urmează, Piața Decebal? Doamne ferește să aibă un producător local unde-și duce marfa!”...

Doar pe pierdere 

În schimb, Administrația Domeniului Public, care gestionează piețele, consideră că Piața Nufărul trebuia închisă. „A mers tot anul pe minus, iar scumpirea curentului face gaura și mai mare”, spune directorul Liviu Andrica (foto).

Cum piețele Rogerius și Cetate aduc la buget, fiecare, venituri de câte o jumătate de milion de lei pe an, declinul celei din Nufărul e văzut ca un păcat, deși vina aparține doar Primăriei. „Piața a fost adusă pe minus. Primăria a scurtat programul de lucru, a mărit taxele, a aprobat deschiderea unui magazin Penny după colț... La ce se aștepta?”, zice ironic un cumpărător.

Pentru municipalitate nu au mai contat nici investițiile de 90.000 euro făcute în copertină și spații comerciale, de la finalizarea cărora au trecut doar 6 ani, nici dezavantajul produs riveranilor. 

În loc de piață, parcare 

De altfel, piețele orădene par blestemate. În 2011 a fost desființată piața en gros Obor și vânzătorii au ajuns într-un spațiu privat, în 2017 s-a desființat mica piață Velența pentru a se face parcare, în 2019 a fost demolată Piața Ioșia și înlocuită cu un supermarket, iar acum Piața Nufărul va fi demolată pentru o parcare supraetajată. „În ședința Consiliului Local de la sfârșitul acestei luni se va hotărî dacă Primăria va concesiona amplasamentul unei firme sau va construi singură parcarea”, spune șeful Direcției Patrimoniu Public a municipalității, Lucian Popa.

Estimată la 26,5 milioane lei, viitoarea parcare cu patru etaje va avea 335 de locuri, cu spațiu comercial la parter. Inițial, primarul Florin Birta (foto) spunea că acesta ar putea avea destinație de piață, dar ulterior s-a răzgândit. „Vom vedea ce va fi”, zice acum.

Edilul înclină, însă, spre un supermarket. „Știm ce roșii «sănătoase» se vând în piețe”, spune el ironic, aluzie la samsarii ce revând legume și fructe importate din Polonia sau Ungaria, la fel ca lanțurile de magazine. Dar asta nu e vina orădenilor...

Alții pot 

În timp ce Primăria închide piețele pentru că, în goană după profit, a stricat vadul acceptând banii samsarilor care închiriau mesele bune prezentând certificate de producător mult prea ușor de obținut, în oraș și împrejurimi apar piețe mici, de producători, cu sute de cumpărători.

În fiecare sâmbătă, între orele 9 și 12, cea din centrul comunei Paleu atrage cam 400 de clienți în jurul a 30 de producători de legume, fructe și lactate. La fel, în fiecare joi de la ora 18, curtea Asociației Cătunul Verde din strada Nicolae Jiga 62 se umple de orădeni care fac cumpărături de la vreo 15 fermieri.

„La noi nu se plătește nicio taxă, pentru că nu avem cheltuieli de acoperit. Pentru gunoi plătește Primăria, iar curent se consumă puțin, fiindcă piața funcționează doar 2 ore, ziua”, spune Mihaela Erbașu (foto), unul dintre inițiatorii pieței din Paleu.

La fel se întâmplă și în cazul pieței Cătunul Verde din Oradea. „Nu considerăm piața o afacere, ci oferim un loc unde producătorii să se întâlnească cu cumpărătorii”, spune reprezentantul ONG-ului, Georgeta Szabo.

Secretul succesului? Controlul. „Cunoaștem toți producătorii, încurajăm cumpărătorii să se intereseze de proveniența produselor și să anunțe dacă sesizează ceva în neregulă”, spune Szabo. Lucruri pe care Primăria și ADP nu le-au făcut...

Un proiect disputat 

Pentru a acoperi golul creat de închiderea celor patru piețe, opoziția PSD a depus vinerea trecută la secretariatul Consiliului Local un proiect de înființare a unor piețe volante. „În ele vor fi doar producători verificați. Prin eliminarea intermediarilor, orădenii vor avea acces la produse sănătoase la un preț decent”, propune consilierul Liviu Sabău Popa (foto).

Piețele volante ar urma să funcționeze marțea și joia, tot la două săptămâni, lângă sala Antonio Alexe, pe platoul Pieței Rogerius, în piațeta McDrive din Nufărul, în Cetate,  Piața Unirii sau Parcul 1 Decembrie.

În replică, liberalii au propriul proiect. „Împreună cu Consiliul Județean vom înființa din primăvara anului viitor o piață volantă în centrul orașului. Au fost achiziționate patru truck-uri (n.r. - camioane tip rulotă) în care producători locali certificați își vor desface produsele o dată sau de două ori pe săptămână în Oradea, iar în restul perioadei, în județ”, spune primarul Florin Birta.

Fără șanse 

Directorul ADP e sceptic, totuși, că vor avea succes. „Piețele volante sunt potrivite pentru Elveția și Germania. Orădeanului nu-i place să vină la cumpărături într-o anumită zi, la o anumită oră”, spune Andrica, convins că piețele volante nu le vor putea înlocui pe cele clasice. „Când am venit la ADP credeam sincer că piețele vor fi omorâte de mall-uri. Nu știam că noi, bihorenii, avem piețele în sânge. Ne place să vorbim cu producătorii, să ne spună povestea produselor... În piața volantă nu se poate”, zice el.

Directorul e conștient de atenția tot mai mare acordată de oameni alimentelor, mai ales în contextul inflației galopante și al chimizării agriculturii. Atât doar că, în loc să caute soluții de protejare a producătorilor și a cumpărătorilor, a preferat profitul. Care acum falimentează piețele...


„CEA MAI BUNĂ ALEGERE”
Parcare pentru navetiști

Primarul Florin Birta își dorește demolarea Pieței Nufărul pentru a face loc parcării supraetajate pentru locuitorii din zonă, în condițiile în care, prin reabilitarea bulevardelor Nufărul - Cantemir, s-au desființat numeroase locuri de parcare în zonă. 

Directorul ADP susține proiectul fără rezerve. „E cea mai bună alegere. Practic aici va fi park & ride-ul orașului. Cei care vin din zona Beiuș își vor putea lăsa mașinile în parcare și vor putea lua tramvaiul sau autobuzul, fără să mai aglomereze orașul”, spune Liviu Andrica. Problema orădenilor din zonă lăsați fără piață cade în plan secund. „Nu putem bloca un amplasament atât de valoros pentru 25 de comercianți”, spune el.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Solutia ar fi un protest civilizat.
“pinonel”, rasturnand, dand foc, nu obtii decat interventia jandarmilor. Un protest civilizat, niste inscriptii la obiect, s-ar putea face. Cine sa faca asta? Ar schimba ceva? Cel mai bun protest e la alegeri! Unii aleg sa nu voteze din lipsa unei alternative solide. Asta e de fapt problema, daca esti nemultumit nu ai cu cine sa votezi. Ce ramane de facut? Te complaci, accepti sau te cari. Trist…
Postat 12 Noiembrie 2022, 04:42 de User anonimizat
Nu e nemultumire fara nemultumiti!
N-am vazut pe nimeni sa se fi legat cu lanturi, n-am vazut pe nimeni protestand! N-am vazut cateva mii de oradeni protestand cu molotoave zvarlite prin geamurile primariei, n-am vazut masina primarului, a criminalului (se stie cine e, nu-i dau numele!), a birtinezului, etc, rasturnate in strada! Repet: nici vorba de vreo nemultumire.
Postat 10 Noiembrie 2022, 17:54 de pinonel
Sabau asta
Pe zi ce trece e tot mai umflat, șigur nu are problemele sănătate?? Știu ca PZD e un trend sa fi gras, dar Sabau e umflat, nici măcar TESTOSTERONE
Postat 09 Noiembrie 2022, 23:13 de Sandu2100
piata din nufaru trebuia extinsa. parcarile acestor 3 nenorociti obsedati vor face ca in sfarsit sa putem scapa de birta la urmatoarele alegeri!
andrica, birta si cu bolojan sunt niste pramatii obsedate de bani in detrimentul oricarui lucru care are a face cu nevoile cetatenilor. piata din nufaru trebuia extinsa, modernizata pentru ca mai multi producatori din comunele invecinate sa poata sa isi vanda produsele agricole aici. obsedatii din pnl nu vad decat parcari. parca ne pregatim de invazia rusilor sau a chinezilor, pentru zeci de milioane de masini in acest oras, odinioara cu sarm si bun gust, acum o adunatura de constructii moderne de prost gust si fara autorizatii legale!
Postat 09 Noiembrie 2022, 19:26 de roger
Slugile
Servesc interesele UE. Au desfiintat tot ce era piată sa nu poti vinde produs local. Fac jocurile hypermarketurilor (Germania, Franta) care scot veniturile din tara pe asazise studii de piata si ce sa vezi hypermarketurile nu au profit si nu au pe ce sa plateasca impozit statului român. Cumparati prin urmare de la producatori locali cunoscuti!
Postat 09 Noiembrie 2022, 12:50 de Jianu
ADP DE RAHAT
Acest personaj Andrica un nesimți și un impertinet care doar bani vede în fața ochilor, nu este în stare să gândească cu acel așa numit creier. A mutat coraonel în piața Cetate să aibă acces mai ușor toți care sunt nevoiți să cumpere o coroană. Nu la dus minte să găsească o soluție ca să amenajeze un spațiulângă sau în incinta cimitirului unde să se poat vinde aceste coroane și să fie mult mai accesibile pentru cei care au nevoie de ele. Este o slugă perfectă pentru veniturile primăriei. Piețele volante sunt peste tot în Europa și sunt foarte bune pentru mici producători care își pot vinde produsele și pentru cei care doresc să achiziționeze produse de calitate (românești). În unele țări aceste piețe sunt organizate și sâmbăta nu doar o dată pe săptămânaă două ore. Ele sunt organoizate de la ora 07.00 până la orele 17.00. Deci în concluzie ce spun acești așa numiți administratori se poate, dacă alți pot noi de ce nu ??????????? În ziua de astăzi să te înmormânteze familia în cimitir este un lux la costurile care ți le impune ADP, ne mai vorbind de închirierea unui loc de veci în cimitir. Nici măcar bunul simț să întrețină spațiile verzi din cimitir nu sunt înstare, noi doar trebuie să plătim și cam atât.
Postat 09 Noiembrie 2022, 09:22 de Acela
“mergea pe pierdere”
Serios? Parcarile cum merg? La ce grad de ocupare au? Cand se amortizeaza cele 32 de milioane bagate in parcarea Independentei? Apoi, cat tupeu pe primar, cine sa vanda la costurile alea? S-a dezvoltat o retea care cumpara ieftin si vinde scump, rabat la calitate, evident, nu? Conceptul “Valea Ierului” sau “Catunul Verde” ar trebui replicat in piete centrale (Unirii, Ferdinand), nu intr-o curte sau in parc. Parcarea e park and ride sau de domiciliu? Pana la urma nici una, nici alta. Conectivitate redusa la transport in comun (deocamdata), cost mare pentru domiciliu (nu este reducere pentru riverani). Un alt fiasco, nu degeaba ne ocolesc marii operatori (or fi facut un studiu de piata aprofundat nu la vrajeala).
Postat 09 Noiembrie 2022, 08:20 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON