URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2021, 11:23

Satul global şi satul Oradea

Satul global şi satul Oradea foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Abia ce-a schimbat Oradea bătrânul CET pe cărbune din anii 60, care se gripa când era iarna mai grea, cu unul modern, pe gaz, că orădenii se trezesc cu fiori de gheaţă: pe lângă creşterea naturală a preţului gazului (ca de altfel şi al electricităţii), determinată la nivel mondial de regulile pieţei, oraşul va trebui (ca toate celelalte din ţară şi din Europa) să achite şi costuri administrative în creştere accelerată, pentru certificatele verzi aferente cantităţilor de noxe eliberate în atmosferă. Ce paradox perfect, nu? După ce ne-a finanţat construirea noii centrale, aceeaşi UE ne opreşte, practic, după doar cinci ani, s-o mai folosim!

Aşa cere Green Deal-ul european, adică birocraţii şi politicienii de la Bruxelles. Deşi decenii întregi pionierii ecologiei ştiinţifice (nu după ureche) le-au sugerat soluţii moderate şi graduale (generaţia mea e imposibil să nu şi-l amintească, de pildă, pe Jacques Yves Cousteau), eminenţele bruxelleze s-au speriat acum de schimbările climatice, aşa că au dat ultimatumuri pentru renunţarea la combustibilii fosili, forţând-o prin taxarea sălbatică a folosirii lor şi pentru alinierea la aşa-zisa energie verde.

Nu doar orădenii şi nu numai românii, ci sute de milioane de cetăţeni europeni vor suporta costurile acestor măsuri. Şi pe toate, nu doar pe cele legate de termoficare, căci certificate verzi vor trebui să achite şi companiile aeriene (în curând, se anunţă pe ocolite, şi cele de transport naval şi rutier), şi orice întreprindere ale cărei produse ori servicii înglobează gaz şi electricitate, începând cu sectorul siderurgic şi cel al materialelor de construcţii până la cel al turismului. Pe scurt, urmează decenii de scumpiri în lanţ, pe lângă care cele ce-au urmat crizei petrolului din anii ’70 vor părea dulcegării.

Desigur, în ce priveşte Oradea, tot felul de deştepţi online aberează că nu ne trebuia nouă centrală pe gaz, uitând că cea pe cărbune nu respecta nici măcar normele anti-poluare naţionale din urmă cu un deceniu, necum pe cele comunitare de azi. Poate uită cum era acoperit oraşul de fum şi cenuşă. Alţii ţipă că singura soluţie ar fi renunţarea la sistemul de termoficare centralizat pentru a-şi rezolva fiecare, autonom, problema încălzirii, cu centrale de apartament, ignorând că acelaşi Green Deal este pe cale să le interzică.

Pentru oricine vede dincolo de dealurile Oradiei, problema energiei se arată vitală în viitoarele decenii la nivel planetar. Deocamdată, fetişizăm electrificarea transporturilor rutiere, chit că nicio ţară din lume nu are infrastructura pregătită, nici pentru încărcarea a zeci de milioane de vehicule concomitent, nici pentru reciclarea anuală a zeci de milioane de acumulatori, plini cu otrăvuri de tot felul. Suntem, pur şi simplu, prinşi în regulile fără scăpare ale satului global, pe ale cărui boli nu noi le-am provocat şi ale căror leacuri nu de noi depind. Noi doar le vom plăti, oricât de aberante şi de scumpe vor tot deveni de acum înainte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Criș, ești "paralel" cu domeniul.
Viitorul energetic al planetei se învață la școala generală. La nivel "casnic" se așteaptă primii pași din partea marilor investitori în materie. E vorba de formula "apă+carbon=hidrogen". Apa este în creștere de cote pe toată planeta. Carbonul aproape că nu se mai știe cum să fie restituit integral naturii și pământului, atât de mult avem. Hidrogenul are un singur "bai", pentru a deveni o sursă energetică aproape inepuizabilă și ecologică 100%. E vorba de stocarea la presiune extrem de mare, ceea ce face deocamdată ca această sursă să fie scumpă. Dar, e vorba deja că, într-un deceniu cel mult, mașinile electrice vor deveni un previzibil eșec și recipientul "casnic" de hidrogen va putea ajunge în "debaraua" și "garajul" fiecărui muritor. Iar "fița" asta, cu "restituirea" carbonului Pământului, e deja industrie de succes în Elveția și Norvegia.
Postat 17 August 2021, 19:47 de KP
bine zis
Adrian Cris le comenteaza mai bine decat multi opiniatori de meserie din presa nationala, care de multe ori sunt asa pe langa, ca si vaca la balet.
Postat 17 August 2021, 15:59 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON