URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2024, 18:14

Săptămână fotografică în Cetatea Oradea, dedicată Zilei Culturii poporului român și a celui maghiar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Galeriile de artă fotografică din Cetatea Oradea găzduiesc, începând de săptămâna viitoare, noi expoziții. Cu ocazia Zilei Culturii Române, din data de 15 ianuarie, și a Culturii Maghiare, din 22 ianuarie, luni, la ora 11,  se va inaugura Festivalul „Carol Pop de Szathári - Szathmári Pap Károly”.

„Conducerea Asociației Internaționale „Euro Foto Art” a luat decizia, în parteneriat cu Summit Agro România, ca această săptămână să fie dedicată culturii celor două popoare”, au transmis trasnmis aceștia, în calitate de organizatori.

În cadrul evenimentului, va fi vernisată expoziția „Ce te legeni, codrule”, în Galeria "Matei Stegerean” din Corpul E al Cetății medievale Oradea.

Din 362 de imagini realizate de artiști fotografi din SUA, Serbia, Malta, R. Moldova, România, Ucraina și Ungaria, au fost alese 59, de către juriul format din: Patricia Știrbu, preşedinta „Summit Agro” România, Bulgaria, Adria şi Republica Moldova, artistul fotograf Ștefan Tóth István AFIAP, ESFIAP, preşedintele juriului, și Andrei Borbely, director executiv al Direcției Județene de Cultură Bihor, reprezentat prin Anca Mile, directoarea Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea.

Imaginile se pot viziona și pe site-ul AIEFA: https://www.eurofotoart.com/efa-exhibition-hals/efa-exhibition-center/10-2/.

Tot în Galeria „Matei Stegerean” și tot luni, dar de la ora 18, va avea loc o prezentare din seria „Poveștilor la gura sobei”. Astfel, 100 de cărți poștale de epocă ale colecționarului orădean Constantin Liviu Demeter, grupate într-un set intitulat „Arta fotografilor orădeni”, vor rula prin powerpoint. Privitorii vor fi purtați vizual prin Oradea secolului XX, pentru a descoperi primele realizări fotografice cu clădiri precum Primăria, Teatrul de Stat, Palatul Vulturul Negru, Palatul Baroc, Piața Unirii, Strada Republicii și multe alte edificii și locuri din centrul istoric.

Vineri, 19 ianuarie, de la ora 18, va fi deschisă expoziția cu lucrările câștigătoare din cadrul Concursului Internațional al Artiștilor Fotografi Români și Maghiari de Pretutindeni. „Cu această ocazie vor fi expuse 86 de fotografii realizate de artiști români și maghiari din: Austria, Cehia, Franța, Malta, Moldova, Serbia, Spania, România, Ucraina și Ungaria.

Imaginile se vor putea viziona și aici: https://www.eurofotoart.com/efa-exhibition-hals/efa-exhibition-center/07-2/”, transmit organizatorii Clubului Euro Foto Art.

De asemenea, de duminică, 21 ianuarie, pe simezele Galeriei „Ștefan Vilidár István” vor putea fi admirate 43 de fotografii alb-negru și color ale artistei Bontovics Ilona, din Békéscsaba, Ungaria. Și aceste imagini se pot vedea online aici.

Expozițiile vor rămâne deschise publicului până la data de 14 februarie, în zilele de luni și miercuri între orele 14 - 18, iar marți, joi și vineri între orele 10 - 14. Toate lucrările vor fi proiectate și pe ecranele din mijloacele de transport în comun din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON