URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2023, 10:39

Să fie gratis?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul acesta, Ziua Morților - Luminația, Ziua Tuturor Sfinților - a oferit unor orădeni un nou-vechi motiv de jelanie. Pricinuită nu de retrăirea tristeții că cei dragi au trecut la cele sfinte, ci de faptul că accesul cu mașinile în Cimitirul Municipal Rulikowski a costat „mult”, la fel și candelele și florile. De fapt, ca s-o zicem pe-aia dreaptă, că n-au fost gratis. Cum, firește, ar merita tot românul, mai ales de la „stat”.

Dacă într-o zi obișnuită ADP percepe unui șofer 10 lei pentru a-l lăsa la volan pe aleile cimitirului,  pe 1 noiembrie taxa a fost de 50 lei. „Nu înțeleg foamea asta de bani în Oradea, pe durerea oamenilor, în condițiile în care se plătește taxa anuală oricum”, a comentat cineva, văzând în taxa pe comoditate o taxare a durerii, și cu încredințarea că închirierea locului de veci ar trebui să garanteze „aparținătorilor” și accesul cu mașina. Acces care, însă, costă fix tot atât cât anul trecut și cât acum doi ani, ba chiar și cât în urmă cu trei ani. Nici mai puțin, dar nici mai mult.

O taxă de 0 lei nici nu avea cum să fie, iar asta ar trebui să admită orice persoană cu bun-simț. În Bihor sunt înmatriculate peste 200.000 de autovehicule, dintre care vreo jumătate sunt în Oradea, și nu îți trebuie cine știe ce imaginație ca să-ți închipui câți ar fi mers pe patru roți până la crucea străbunicii. Atunci să te ții tărăboi, că de ce se permite așa ceva, căci aleile sunt îndeobște pentru pietoni, mașinile poluează și nu se cuvine ca într-o astfel de împrejurare cimitirul să sune de motoare și claxoane.

Taxa de acces cu mașina în cimitir ar putea fi chiar și mai mare, tocmai pentru a fi prohibitivă, pentru a descuraja transformarea aleilor din cimitir în șosele. La fel cum e și taxa de parcare pe carosabil, pentru a nu-l preface în parcare. Ba, dacă ar fi să fim corecți, cu mașinile ar avea rost să intre în cimitir, de Ziua Morților și de Paștele Morților, doar cei care nu pot merge pe jos ținuți de vârstă ori de suferințe. 

Despre plângerile că au fost scumpe candelele ce să mai zici? Păi, dacă nu vrei să dai 10 lei pe cea mai ieftină lumânare la borcănel în buza cimitirului, vino cu una de acasă ori cumpără cu 2,5 lei de la magazinele aflate la câțiva pași mai încolo, așa cum fac, de altfel, și cei care le revând la intrarea în cimitir.

Nu gratuitatea sau ieftineala ar trebui revendicată pentru te miri ce, ci calitatea serviciilor. Nu e deloc firesc să primești ceva gratis, fie că vorbim despre accesul cu mașina în cimitir sau de locul de parcare. Firesc e să vrei un cimitir cât mai bine îngrijit și parcări cât mai multe, mai confortabile, mai la îndemână. 

Cine cere ceva gratis nu are decât să se întrebe dacă el/ea, în primul rând, își furnizează gratis altora serviciile ori produsele sale. Fie că vinde plăcinte sau bijuterii, că zugrăvește pereți, pune plombe sau sapă gropi...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Mimetism
Am citit in viteza si am crezut ca e un interviu cu directorul ADP, preafericitul Andrica. Din pacate, speranta fu desarta. Era chiar Adrian, camuflat. In natura, sunt animale care iau infatisarea mediului in care traiesc, se numeste mimetism. In viata omului, sotii care ajung la multi ani petrecuti impreuna, incep sa semene, fizic. De studiat...
Postat 06 Noiembrie 2023, 21:06 de excalibur
a putut cand a scris articolul
O taxă de 0 lei nici nu avea cum să fie, iar asta ar trebui să admită orice persoană cu bun-simț. În Bihor sunt înmatriculate peste 200.000 de autovehicule, dintre care vreo jumătate sunt în Oradea, și nu îți trebuie cine știe ce imaginație ca să-ți închipui câți ar fi mers pe patru roți până la crucea străbunicii. Atunci să te ții tărăboi, că de ce se permite așa ceva, căci aleile sunt îndeobște pentru pietoni, mașinile poluează [inclusiv fonic] și nu se cuvine ca într-o astfel de împrejurare cimitirul să sune de motoare și claxoane.
Postat 06 Noiembrie 2023, 16:13 de unu
Fie cum zici tălică,
dar te rog raspunde-mi (daca poti!) la o intrebare: cum se justifica taxa de 10(zece!) lei platita in restul timpului pt accesul cu autoturismul?
Postat 06 Noiembrie 2023, 12:32 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON