URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2023, 20:12

Mai puțini orădeni s-au dus la cimitir de Ziua Morților. Din trompetă a răsunat „Stingerea”... (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai puțini orădeni au mers la cimitirul municipal din Oradea de Ziua Morților, față de aceeași zi a anului trecut.

„Mai puțini vizitatori”

Miercuri, numărul vizitatorilor a fost mai mic și pentru că o bună parte dintre aparținători au fost la morminte în weekendul ce a trecut, reducând astfel aglomerația obișnuită din ziua de 1 noiembrie.

„Sunt mai puțini vizitatori decât anul trecut, ceea ce este însă un lucru bun pentru că s-a redus aglomerația. Volumul intrărilor s-a împărțit pe zile pentru că oamenii au început să vină încă din weekend, profitând de vremea bună”, a spus administratorul cimitirului, Horia Burlou.

Potrivit evidențelor oficiale, în cursul zilei de vineri au intrat în cimitir circa 1.300 de autovehicule, numărul lor crescând la 1.500 în cursul zilei de sâmbătă și la 1.700 de mașini în ziua de duminică.

La fel, în primele două zile lucrătoare din săptămână au plătit taxa de intrare cu mașina în cimitir, în valoare de 10 lei, câte 1.000 de șoferi.

Cel mai probabil, mulți aparținători au venit peste weekend pentru a profita de zilele libere și vremea caldă, dar și pentru a evita plata taxei de 50 lei pentru intrarea în cimitir, cu mașina, de Ziua Morților. „Astăzi, până la ora 18, au intrat în cimitir undeva la 400 de mașini”, a spus Burlou.

Chiar și așa, într-o singură zi, ADP a încasat de pe urma orădenilor numai din taxa de intrare aproximativ la 4.000 de euro.

Bară la bară

Numărul tot mai mic de orădeni s-a văzut încă din trafic. Deși miercuri spre seară coloana de mașini se întindea de la Parcul Nicolae Bălcescu până la sensul giratoriu de la cimitir, timpul de așteptare a fost unul acceptabil. „Drumul de la Muzeul Țării Crișurilor până aici îl faci în 10 minute, maximum 15 minute”, a spus un șofer al OTL.

Traficul auto a fost mai fluid decât în anii anteriori și pentru că mulți orădeni au venit cu tramvaiul, folosind noua linie amenajată de-a lungul pârâului Peța până lângă Universitate, de unde au pornit pe jos. În fața cimitirului un polițist de circulație a dirijat traficul încă de la orele prânzului grăbind când șoferii, când pietonii, cu comenzi din fluier.

De altfel, profitând de vremea bună de toamnă târzie, mulți orădeni au bătut drumul cimitirului cu piciorul purtând în mâini, plase, flori, candele ori săpăligi pentru curățat mormintele.

„Mai mult stau decât vând”

Scăderea vizitatorilor de la cimitir s-a văzut și în vânzările de flori, candele și coroane ale comercianților de la intrare. „Nici anul trecut nu a fost unul bun, dar atunci nu am putut să stau jos nici măcar o clipă. Acuma mai mult stau decât vând...”, s-a plâns un comerciant.

Prețul unei candele pornește de la 5 lei, un ghiveci cu flori începe de la 20 lei, iar o coroană de plastic de la 30 lei.

În căutare de mușterii, comercianții spun că folosesc cam aceleași prețuri de anul trecut. „Nu putem umbla la preț, deși s-au scumpit toate, pentru că în fiecare an vindem tot mai puțin. De când dă Europa bani pentru subvenții în agricultură toată lumea pune flori”, s-a plâns un vânzător.

„Stingerea...”

Odată cu lăsarea serii, cimitirul a început să fie iluminat tot mai puteric de candelele puse la morminte. Treptat, fluxul de vizitatori care intrau pe alei spre cimitir a început să fie egalat de cei care mergeau spre ieșire.

„Am venit cu bagajele în mână, pe jos, crezând că va fi aglomerație, dar nu este. Mai bine veneam cu mașina și dacă plăteam taxă la intrare...”, a spus un orădean cu năduf.

În zona centrală a cimitirului, lângă monumentul Vulturul, reprezentanții Asociației Cultul Eroilor au organizat o scurtă slujbă de pomenire, după care au depus candele aprinse la mormintele eroilor români și maghiari căzuți în ultimele războaie și înmormântați la Oradea.

Pe platoul de lângă monument, flancat de un mic pâlc de elevi, un subofițer de Poliție de Frontieră a cântat din trompetă „Stingerea”. Stridentă și tristă, chemarea trompetei a străbătut cimitirul, risipindu-se peste aleile tot mai reci și goale. În vremuri tulburi, de ceartă și război, deși moartea face audiență, morții nu mai au atâta căutare...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON