URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2023, 11:55

S-au acordat premiile dr. Mozes pentru cei mai buni asistenți medicali din Crișana: „Asistentul urmează exemplul Mântuitorului” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a 11-a oară, Primăria Oradea a găzduit premierea celor mai buni asistenți medicali din Bihor, Satu Mare și Sălaj, la ceremonie participând un fost ministru al Sănătății și cel actual, precum și, special venit din Israel, dr. Gabor Mozes, fiul dr. Carol Mozes, autorul „Bibliei” asistenților medicali și fondatorul școlii pentru asistenți orădene.

Înainte de onorarea a patru asistente, președinta filialei județene a Ordinului Asistenților Medicali a avut un speech emoționant, amintindu-le colegilor menirea profesioniștilor din acest domeniu, de a avea empatie și a asista omul suferind pentru a-l alina.

Onorarea trecutului și prezentului

Festivitatea inițiată în 2011 de fostul ministru bihorean al Sănătății, Cseke Attila, și organizată de atunci în fiecare an, cu excepția celor din pandemie, de către Fundația pentru Sănătate, Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor și Fundația Partium, s-a desfășurat sâmbătă în prezența a circa 100 de medici și asistenți medicali, dar și a ministrului în funcție, Alexandru Rafila.

„Am urmărit, pe de o parte, să onorăm memoria dr. Carol Mozes, un om care a făcut foarte mult pentru sistemul sanitar din Bihor, care a fondat școala de asistenți medicali și autorul unui manual după care au învățat zeci de generații de asistenți, iar pe de altă parte să-i onorăm pe cei mai buni discipoli ai acestuia”, a spus Cseke, prezentând, ca de obicei, „Biblia” de sute de pagini scrisă de dr. Mozes.

„Asistenții medicali sunt cei care pot transmite cel mai bine pacienților și familiilor lor empatie și încredere, și majoritatea fac acest lucru în locurile unde își desfășoară activitatea”, a spus și dr. Alexandru Rafila, ministrul în funcție, prezent pentru a doua oară consecutiv la Oradea în acest scop.

(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

Moștenirea unui evreu și pilda unui creștin

Dincolo de discursurile protocolare, dr. Gabor Mozes, anume venit și el din Israel, a evocat memoria tatălui său, arătând că acesta „a fost atât de ocupat încât nu prea a avut timp de noi, dar ne-a educat prin exemplul său personal”.

Deși lungă, emoționantă a fost și cuvântarea președintei filialei județene a Ordinului Asistenților Medicali, Iuliana Busuiog, care a amintit că în fiecare an această festivitate are loc în preajma Zilei Asistentului Medical (sărbătorită pe 12 mai), dar mai ales a făcut apel la devotament din partea colegilor de breaslă, invocând modelul cristic.

„Tot ce facem noi, ca personal medical, vine ca o confirmare a ceea ce Mântuitorul ne-a dat ca exemplu că trebuie să fie relația dintre oameni – dedicarea. Cele mai multe minuni făcute de Cristos au fost vindecări, l-a vindecat pe orb, pe slăbănog, pe lepros... Și noi trebuie să facem ceea ce ni s-a dat ca talant”, a spus asistenta Busuiog.

Ea a subliniat, totodată, că „o echipă medicală nu poate funcționa decât dacă toți membrii ei sunt bine pregătiți”.

Premianții anului

Ediția 2023 a Premiilor dr. Carol Mozes, moderată de Camelia Pășcui de la Fundația pentru Sănătate, a răsplătit patru asistente medicale: Mariana Marian (asistentă șefă a secției de Chirurgie pediatrică din cadrul Spitalului Județean Satu Mare), Eniko Santa (asistenta șefă a secției de Interne a Spitalului Municipal Dr. Mircea Pop din Marghita), Daniela Fora (de la Spitalul Orășenesc din Aleșd) și Emilia Csirak (asistenta șefă a secției Oncologie din cadrul Spitalului Județean Oradea).

.

(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

Pentru fiecare din asistentele recompensate, câte un coleg a rostit un Laudatio ce a justificat opțiunea premierii, subliniindu-le meritele, priceperea și devotamentul atât față de bolnavi, cât și pentru unitățile sanitare în care lucrează.

(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

La fel ca în fiecare an, desfășurarea ceremoniei a fost pigmentată cu scurte intermezzo-uri muzicale, oferite de data asta de o flautistă, Timea Borbiro, studentă în anul III al facultății de muzică a Universității orădene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON