URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Aprilie 2018, 09:45

Restart la plantări! Primăria Oradea va planta anul acesta 500 de arbori, de cel puţin 4 metri înălţime

Restart la plantări! Primăria Oradea va planta anul acesta 500 de arbori, de cel puţin 4 metri înălţime DREPŢI! Tulpina fiecărui copac ce urmează să fie plantat în oraş va trebui să fie dreaptă şi nedeteriorată, iar rădăcinile bine dezvoltate, ca să se prindă uşor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vremea bună a venit, să înceapă munca! În această primăvară, în diferite amplasamente din Oradea, vor fi plantaţi 100 de puieţi din 18 soiuri de arbori. Fiecare va avea minimum 4 metri înălţime şi o circumferinţă de cel puţin 24 de centimetri, astfel încât coroana să ofere umbră cât mai repede. Programul de plantări al Primăriei mai prevede plantarea altor 400 de arbori şi la toamnă.

În tot oraşul

Calendarul de plantări întocmit de Primărie pentru anul acesta, pentru care a şi alocat 700.000 lei, prevede plantarea a 500 de puieţi, condiţia fiind ca aceştia să aibă o înălţime de cel puţin 4 metri înălţime şi o circumferinţă a trunchiului de minimum 24 de centimetri, iar coroana să fie formată pe cel puţin o treime din înălţimea copacului.

Din cei 500 de puieţi, cei mai mulţi, 178 la număr, vor fi platani. De asemenea, vor fi sădiţi aceri, pruni, tei, scoruşi, frasini, carpeni, meri ornamentali şi stejari roşii. Puieţii vor fi plantaţi în toate zonele din oraş, pe străzi precum Mihail Kogălniceanu, Horea, Italiană, Ronald Reagan, Nicolae Jiga, Clujului, Agricultorilor, Corneliu Coposu, Erkel Ferencz, pe Bulevardul Magheru, Nufărul, Feldioarei, precum şi în parcurile Xenopol, Adona şi Brătianu.

Pe de altă parte, în această primăvară alţi 700 de puieţi de paltini au mai fost sădiţi şi de muncitorii Administraţiei Domeniului Public, în Cimitirul Municipal, în incinta Grădinii Zoologice şi a Adăpostului Grivei.

Copaci cu garanţie

Firma care va realiza plantările municipalităţii va fi desemnată în zilele următoare şi va trebui ca până cel târziu pe 15 mai să sădească primii 100 de arbori, ceilalţi 400 urmând să-i planteze în campania de toamnă. Firma câştigătoare va trebui, de asemenea, să livreze puieţii cu balot de pământ şi să ofere o garanţie de 2 ani, timp în care va înlocui fiecare arbore care se va usca.

Anul trecut, Primăria nu a făcut plantări, motivând că la licitaţia anume organizată nu s-a prezentat nicio firmă specializată. Pentru a preveni repetarea unei asemenea situaţii, la sfârşitul lunii martie Consiliul Local a votat un acord cadru care permite Primăriei să angajeze prin licitaţie publică o firmă care va fi responsabilă timp de trei ani de plantările în spaţiile verzi din oraş. Firma respectivă va avea la dispoziţie un buget de 2,9 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON