URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2022, 10:27

Renaşterea orădeană: Cum arată agenda evenimentelor publice din Oradea, cu un buget de aproape 1 milion de euro

Renaşterea orădeană: Cum arată agenda evenimentelor publice din Oradea, cu un buget de aproape 1 milion de euro DE TOAMNĂ. Cea mai recentă ediţie a Oradea FestiFall, cea din 2019, a transformat centrul urbei într-un tărâm de poveste, cu "copaci vii", balerine, acrobaţi şi menestreli
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După doi ani de manifestări anulate sau ţinute pe jumătate, orădenii speră că în 2022 se vor putea bucura din plin de evenimente culturale şi distractive...

Aleşii locali au aprobat un buget 4,89 milioane lei pentru calendarul evenimentelor publice, care include o serie de festivaluri, inclusiv cel medieval din Cetate, şi cel al oraşului, Oradea FestiFall, care aduna zeci de mii de oameni în Piaţa Unirii. 

Târg de sărbătoare

Primul eveniment pe agenda locală este Târgul de Paşti, care va avea loc în perioada 15-25 aprilie, astfel încât să "acopere" atât sărbătoarea romano-catolicilor (17 aprilie), cât şi pe cea a ortodocşilor şi greco-catolicilor (24 aprilie). 

Târgul va fi deschis în curtea Palatului Princiar din Cetate, unde sunt aşteptaţi producători de bunătăţi tradiţionale, precum şi meşteşugari, cu creaţii specifice de Paşte, cum ar fi ouăle încondeiate. Fortăreaţa va fi decorată în spiritul sărbătorii, va găzdui un mini-parc cu animale, amenajat în colaborare cu Zoo Oradea, precum şi food truck-uri. 

Dilema Veche, la Oradea 

Următorul eveniment va marca Ziua eliberării Oradiei de sub dictatura bolşevică a lui Bela Kun (20 aprilie 1919). Cu această ocazie, în Piaţa Unirii, sub egida "Oradea ne uneşte", va avea loc un concert cu muzică militară. "Suntem încă în discuţii pentru realizarea acestui eveniment", precizează Alina Toie (foto), directorul general al Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR).

Luna mai va marca o premieră locală. Oradea va găzdui Conferinţele "Dilema Veche", realizate de municipalitate în parteneriat cu apreciata publicaţie fondată de Andrei Pleşu. Întâlnirile - conferinţe, dezbateri, seri culturale - sunt plănuite în perioada 12-15 mai, în Cetate, la Casa Darvas, în muzeele din oraş şi în Palatul Baroc. 

Concert regal

Între 11 şi 15 mai, în Piaţa Unirii va ajunge Târgul de Carte Gaudeamus, iar pe finalul lunii, tot acolo, va avea loc un "concert regal", cu orchestra şi corul Filarmonicii, la aniversarea vizitei Regelui Ferdinand şi Reginei Maria în Oradea (23 mai 1919). 

Tot în luna mai, între 19 şi 22, Cetatea va găzdui zeci de food truck-uri în cadrul unei noi ediţii a Street Food Festival, ce va cuprinde şi concerte. 

În iunie, APTOR plănuieşte să marcheze Ziua Copilului prin activităţi "colorate", iar apoi va sprijini organizarea unui eveniment de modă dedicat persoanelor cu dizabilităţi, numit Atipic Beauty. 

Pe 12 şi 13 iunie, va fi marcată Ziua Mondială Art Nouveau prin celebrarea patrimoniului oraşului. La primele ediţii, evenimentul a cuprins proiecţii spectaculoase de tip video-mapping pe Palatul Vulturul Negru.

Pe finalul lunii iunie (20-25), APTOR va fi partener în organizarea Zilelor Sfântului Ladislau, cu concursuri, concerte şi târguri.

Vremea cavalerilor

Luna iulie va debuta cu Festivalul Medieval (1-3 iulie), eveniment care-i va transporta pe vizitatorii Cetăţii înapoi în timp şi le va prilejui întâlniri cu cavaleri, menestreli, domniţe şi războinici. Pentru ca experienţa să fie completă, în parcul fortăreţei vor fi amplasate iurte, vor fi deschise ateliere meşteşugăreşti şi se vor ţine turniruri. 

După pauza cauzată de pandemie, APTOR intenţionează să organizeze în această vară o nouă ediţie a Ora Jazz, în colaborare cu cei care semnează şi cunoscutul festival de la Gărâna, data şi invitaţii urmând să fie stabiliţi. 

Calendarul evenimentelor din 2022 mai cuprinde, în august, Zilele Culturii Maghiare şi Carnavalul Florilor, o nouă ediţie a European Music Open, festival care la ediţiile precedente a adus invitaţi prestigioşi, iar în septembrie, Zilele Culturii Iudaice, Zilele Culturii Slovace, precum şi o nouă ediţie a TIFF Oradea, festival cu proiecţii de filme noi româneşti şi străine.

Tot pentru luna septembrie, APTOR plănuieşte să adauge o premieră în agendă: găzduirea unui concurs de jocuri video, pe care vrea să-l denumească Oradea EGames. 

La Polivalentă

În perioada 7-9 octombrie ar urma să se desfăşoare Oradea FestiFall (fosta Toamnă Orădeană), cu invitaţi în vogă care vor anima Piaţa Unirii. În noiembrie, noua Sală Polivalentă a oraşului ar putea găzdui un mega-concert folcloric sub denumirea "România ne uneşte", în prefaţa Zilei Naţionale. În fine, în decembrie, este programat Târgul de Crăciun, de data aceasta în Cetate, iar apoi un show care să marcheze, cu artificii, trecerea dintre ani. 

Cum societatea s-a "dezgheţat" după blocajul din pandemie, nu e exclus ca agenda să fie îmbogăţită. "Ne gândim să strecurăm şi alte evenimente pe parcursul anului. De exemplu, vrem ca Cetatea să fie animată pe perioada verii măcar cu câte un eveniment pe weekend, în colaborare cu teatrele, filarmonica şi facultatea de Muzică", spune şefa APTOR. Fie să renască!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON