URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2022, 16:46

Reîntoarcerea la natură: În Vestul Europei, grădinile comunitare sunt tot mai des întâlnite

Reîntoarcerea la natură: În Vestul Europei, grădinile comunitare sunt tot mai des întâlnite sursa foto: The Guardian
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă o raritate în România, grădinile comunitare devin tot mai obișnuite în Europa Occidentală. Societatea Regală de Horticultură (SRH) din Marea Britanie a decis să acorde premii pentru cele mai frumoase grădini comunitare, dat fiind că aceste amenajări sunt acum la tot pasul.

„În cartierele și orașele unde asemenea grădini existau, comunitățile s-au dovedit mai optimiste în timpul crizei Covid-19, pentru că deja aveau stabilită o rețea de voluntari și oamenii deja se cunoșteau între ei”, a spus Kay Clark, reprezentant al SRH.

Grădinile comunitare sunt, de fapt, terenuri publice sau private din mijlocul cartierelor, unde localnicii plantează flori și legume și le îngrijesc.

„Nu cred că a dus nimeni vreodată un pepene acasă. Când avem unul copt, pur și simplu îl tăiem în bucăți echivalente numărului de voluntari din acel moment din grădină, ca fiecare să poată să savureze din el”, a spus Lucy Mitchell, voluntară într-o asemenea grădină. În aceste grădini, adesea se țin și lecții despre biodiversitate și natură pentru copii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Nu s-a inteles conceptul.
Gradina urbana/publica/comunitara, nu se refera la spatiul adiacent locuintelor, spatiul verde de langa bloc (administrat la noi de asociatia de proprietari). Niste exemple: https://www.wien.info/en/sightseeing/green-vienna/sustainable-vienna/urban-gardening-422604 https://www.visitberlin.de/en/urban-gardening-berlin
Postat 10 Mai 2022, 08:25 de CalinWn
trandafiri
luna trecuta am cumparat si plantat in gradina comunitara 6 butasi de trandafiri (arbusti si din cei cataratori) da, au fost la reducere, 8 lei/buc de pe sweetgarden.ro, transport gratuit in Oradea - e un pas mic inainte. de ce ar fi nevoie ca si altii sa se mobilizeze in aceasta cauza?
Postat 09 Mai 2022, 23:22 de roger
zgarcitii si nesimtitii din blocuri si primarie
@unu - ai dreptate, dureros si adevarat. daca ne uitam in ce hal arata parcurile, nu ne miram ce ignoranti nesimtiti locuiesc in blocuri - unii nu-si schimba nici macar presul de la intrare de 20 de ani! ce sa le mai ceri sa deszapezeasca sau sa curete buruienile din gradina de 10 mp din fata blocului?!.. chiar daca sunt 10-20 sau 80 de aparatamente pe scara! **** am mai postat o data o intrebare - cum ar fi daca fiecare scara ar planta 2-3 trandafiri in fata blocului? sau orice fel de flori, care sa invioreze griul trist al blocurilor vechi.... asta ar insemna ca fiecare familie de pe scara sa dea 1 leu sau poate 2 pt a planta flori - mai ales ca acum sunt la reduceri peste tot, ca e aproape final de sezon pt asta!
Postat 09 Mai 2022, 23:15 de roger
Sunt exemple mai bune.
Sunt orase in care primaria pune la dispozitie terenul, chiar si intre palate, locuitorii fac restul, ba chiar vand produsele la fata locului. Intre o gramada de clisee legate de cetatean, intreb, cand a oferit sau va oferi primaria oradeana asa ceva?
Postat 08 Mai 2022, 20:23 de CalinWn
voluntariatul e o treaba privata, la fel si impartasania in comunitate
ca sunt astfel de gradini pe terenuri private, si voluntari care isi dedica din timpul lor sa le ingrijeasca, si prieteni carora le pasa de prieteni si impart cu ei: asta e civiliatie, responsabilitate individuala, cultura sociala a natiei. Avem si noi in jurul blocurilor mici gradini, dar din pacate putini sunt cetateni gospodari, la putini le pasa sa dea un "buna ziua" la vecinii din bloc cand intra...
Postat 08 Mai 2022, 19:42 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON