URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2021, 09:22

Şcoala lui "Péter bácsi": Un grup de orădeni au amenajat prima grădină comunitară, unde oricine poate cultiva legume (FOTO)

Şcoala lui 'Péter bácsi': Un grup de orădeni au amenajat prima grădină comunitară, unde oricine poate cultiva legume (FOTO) MUNCĂ DE ECHIPĂ. În Grădina unchiului Péter, părinţi şi copii au construit împreună căsuţe pentru păsări, au învăţat rolul insectelor polenizatoare şi cum seminţele se transformă în legume delicioase. Zsófia Szabó (medalion), o specialistă în ecologie, este unul dintre voluntarii care le insuflă celor mici iubirea faţă de mediul înconjurător (Sursa foto: Facebook - Péter bácsi kertje)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alergând printre pomi fructiferi care acum se trezesc din "hibernare", atenţi la narcisele gingaşe care şi-au găsit curajul să iasă din pământ şi înconjuraţi de ciripitul păsărilor care celebrează primăvara, zeci de copii învaţă, săptămână de săptămână, cum să ocrotească natura, în mijlocul ei.

Mai mulţi voluntari au înfiinţat, pe dealurile Oradiei, "Grădina unchiului Péter", un loc unde oricine este binevenit să-şi cultive propriile legume sau cereale. Părinţi şi copii deopotrivă descoperă cum să grădinărească, dar şi cum să respecte plantele şi vieţuitoarele.

De la comunitate, pentru comunitate

În urmă cu câţiva ani, orădeanca Dóra Aczél a avut nevoie de o intervenţie chirurgicală în străinătate, costisitoare, iar numeroşi concitadini au ajutat-o cu donaţii, adunând chiar mai mulţi bani decât preţul operaţiei. Când s-a vindecat, a decis să folosească surplusul pentru comunitatea care i-a dat şansa la o viaţă sănătoasă, aşa că, alături de mai mulţi prieteni, a înfiinţat Asociaţia Grund Community, gândită ca o şcoală alternativă pentru copii, aproape de natură.

Zsofia Szabo, voluntar"Ne-am dorit să le oferim copiilor noştri, dar nu numai, şansa educaţiei experimentale, pe care la şcoală nu o au. Să facă educaţie pentru viaţă în natură, atingând lucruri, mirosind, folosindu-şi toate simţurile", explică Zsófia Szabó (foto), unul dintre voluntarii asociaţiei.

Absolventă de Ecologie la Cluj Napoca şi mamă a doi băieţi, este convinsă că toţi copiii au nevoie să cunoască natura "live", nu doar din manuale, ca să înţeleagă de ce trebuie să o ocrotească. "Un copil care învaţă în aer liber care este rolul plantelor, al insectelor, sau fenomenele din natură, va iubi mereu natura", este convinsă Zsófi. Tocmai pentru că e pasionată de educaţia ecologică, orădeanca se specializează acum în "Pedagogia naturii", la Universitatea din Debreţin.

La unchiul Péter

Anul trecut, când pandemia le-a permis, voluntarii Grund Community au dus copiii în tabere în natură, în jurul oraşului. "Am făcut «detox digital». Nici noi, nici copiii, n-am avut voie cu telefoane mobile. Ne-am bucurat unii de alţii, am făcut activităţi în natură şi nu am dus dorul telefoanelor", explică Zsófia.

În toamnă, voluntarii au primit un cadou neaşteptat: un teren de două hectare, pe strada Sofiei din Oradea. "Terenul a aparţinut unui profesor din Cluj, Czili Péter, iar moştenitorii lui ni l-au dat în folosinţă gratuit, cerându-ne doar să-l îngrijim. E locul perfect pentru noi: are mulţi pomi, are teren arabil şi este la 10 minute de centrul oraşului. Parcă este o grădină fermecată", spune voluntara. Aşa au decis să amenajeze acolo o grădină comunitară, deschisă oricărui orădean şi botezată, în memoria proprietarului, "Péter bácsi kertje" (Grădina unchiului Péter).

Anti-deficit de natură

În Grădina unchiului Péter, copiii şi adulţii învaţă despre natură, în aer liber. "În America se discută despre «nature deficit disorder», deficit de natură cu care se confruntă mai ales copiii. Pentru că nu stau suficient timp în aer liber, ei devin mai agresivi, au probleme de integrare, dar nu numai", spune Zsófi.

Ca să suplinească acest neajuns, în grădină voluntarii şi copiii găsesc mereu ceva de făcut. Recent, au agăţat în copaci cuiburi pentru păsări, învăţând şi care sunt speciile care cuibăresc în zonă. De asemenea, tot împreună, au construit "hoteluri" pentru polenizatorii pomilor, cum sunt albinele, sirfidele, fluturii şi moliile. "Fără polenizatori, n-am avea fructe, am rămâne doar cu cerealele. De aceea, trebuie să aibă un mediu potrivit, iar asta în lume se dezbate intens, pentru că este o problemă serioasă", explică ecologista, oferind exemplul Ungariei, care pe 10 martie sărbătoreşte anual Ziua Polenizatorului.

Artificial versus natural

Grădinile cu covoare de gazon tunse regulat la o înălţime mică, fără pomi sau arbuşti, şi unde insecticidele se folosesc constant, îndepărtează sau chiar omoară polenizatorii. "Din păcate, în ziua de azi nimeni nu mai ţine cont de asta când îşi amenajează grădina, toată lumea vrea un aspect mai degrabă artificial", zice Zsófia.

Ca să ajute insectele, voluntarii lui "Péter bácsi" au făcut găuri în diverse bucăţi de lemne sau trunchiuri de copaci, lăsându-le prin grădină, la dispoziţia micuţelor vieţuitoare. "Le-am asigurat un loc de cazare şi am învăţat totodată să refolosim lemne de care nu mai avem nevoie", explică voluntara.

Poftiţi la grădinărit!

Tot împreună, cei mici şi cei mari învaţă cum să planteze seminţe şi să cultive legume. În Grădina lui Péter bácsi, orice doritor poate închiria o parcelă de pământ, lată de un metru şi lungă de trei metri, în care să-şi crească singur legumele dorite. Pentru asta, vor plăti o taxă anuală de 126 lei, bani pe care asociaţia Grund Community îi foloseşte pentru întreţinerea grădinii şi cumpărarea celor necesare grădinarilor.

Zece familii din Oradea au deja parcele în lucru şi speră că, la vară, vor mânca roşii, ardei şi alte crudităţi crescute de mâinile lor. "Avem şi teren arabil disponibil, dacă cineva vrea să cultive cereale", spune Zsófi. Bineînţeles, grădinarii primesc şi sfaturi, dacă au nevoie.  

Ateliere de parenting

Orădenii care nu vor să se ostenească grădinărind sunt aşteptaţi la atelierele de parenting, dar nu numai, organizate în Grădina lui Péter bácsi. De pildă, în acest sfârşit de săptămână, părinţii vor afla cum să gestioneze conflictele cu copiii lor, de la specialişti anume invitaţi, iar cei care vor să participe sunt îndemnaţi să anunţe pe pagina de Facebook "Péter bácsi kertje".

"Deocamdată, atelierele noastre se derulează în limba maghiară, pentru că toţi voluntarii suntem maghiari. Dar ne pregătim ca din vara aceasta să începem activităţi în engleză şi în română", promite Zsófia. Indiferent de limba în care comunică, este clar că grădinarii trebuie să "vorbească" limba universală a naturii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON