URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2022, 14:56

Haideți în natură! Un traseu educativ, accesibil pentru oricine, a fost amenajat în pădurea din Băile Felix (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre cele mai accesibile destinații pentru orădeni de petrecere a timpului liber în mijlocul naturii, pădurea din Băile Felix a devenit un loc și mai îmbietor pentru promenadă.

Direcția Silvică Bihor și asociația Grund School, un ONG care și-a făcut o misiune din educația ecologică și care a amenajat în Oradea și prima grădină comunitară, au amenajat aici un traseu educativ, pe care plimbăreții vor descoperi „secretele” pădurii, adică ce fel de copaci cresc acolo, ce păsări și ce flori pot fi văzute ori diverse curiozități privind mediul înconjurător. Dacă au noroc, bihorenii care se plimbă pe acest traseu pot întâlni și căprioare.

Pădure protejată

Pădurea din Băile Felix este un loc preferat de promenadă pentru orădeni sau turiștii din Bihor, motiv pentru care Direcția Silvică Bihor a fost nevoită să amplaseze coșuri de gunoi de-a lungul drumurilor forestiere. Făcând asta, silvicii și-au dat seama că ar fi oportun să le ofere vizitatorilor pădurii și informații utile, și așa a apărut ideea amenajării unui traseu educativ, care pornește de la tunelul aflat peste drum de ștrandul Apollo (foto), tunel care duce la cantonul silvic din Băile Felix.

La doi pași de trotuarul din stațiune, pe partea stângă a carosabilului, turiștii vor vedea un panou mare, cu harta traseului și obiectivele lui. „În acest corp de pădure avem o varietate foarte mare de arbori și arbuști, pe 132 de hectare, unde aplicăm doar tratamente de conservare. Scoatem din pădure doar arborii care sunt într-un declin fiziologic evident, nu facem tăieri”, a declarat șeful DS Bihor, Teodor Suciu, vineri, într-o conferință de presă în care a prezentat traseul.

Informații la o scanare

Creionat de Grund School, în special de Zsófia Szabó, specialistă în trasee educative și pedagogia naturii, acest traseu are 10 stații răsfirate pe 3 kilometri. La fiecare stație, turistul găsește un indicator cu 3 coduri QR, care odată scanate îi dezvăluie informații despre pădure, vietățile din ea, despre arbori și fructele lor, dar și despre direcție. Toate aceste informații sunt disponibile în trei limbi: română, maghiară și engleză. De asemenea, la fiecare cod scanat, utilizatorul află și informații despre traseu și direcția pe care trebuie să continue.

De exemplu, turiștii vor afla, pe traseu, informații despre specii de arbori precum stejarul pedunculat, gorunul ori cerul, vor vedea imagini cu florile de primăvară care cresc în această pădure, cum sunt floarea paștelui, brebeneul ori plămânărica, vor afla care sunt ciupercile comestibile ori ce păsări cântă acolo.

„Nu știm să ne comportăm responsabil în natură”

Pentru ca plimbarea să fie mai interesantă, inițiatorii au pus în codurile QR și link-uri către alte site-uri, cum sunt cele ale Grupului Milvus, unde curioșii pot descoperi o aplicație care îi ajută să identifice păsări, ori ale Societății Ornitologice Române, care recent a lansat o aplicație prin care redă sunetele păsărilor care se pot găsi în pădurile din țara noastră.

„Cred că o pădure poate fi un loc alternativ pentru educație. În țara noastră avem nevoie de educație alternativă, mai ales despre natură, ecologie, pentru că nu știm cum să ne comportăm responsabil în natură. Dacă facem o conexiune între om și natură, avem o șansă să dezvoltăm un comportament mai bun”, a precizat Zsófia Szabó, în aceeași conferință de presă.

Traseul este potrivit pentru orice vârstă, de la copii de grădiniță la adulți de 99 de ani, după cum a spus Szabó, iar tocmai pentru că informațiile sunt digitale, vor putea fi completate ori actualizate.

Norocoșii, așa cum au fost și jurnaliștii care au participat la lansarea traseului, vor putea întâlni pe potecile din pădure chiar și căprioare, pentru că mai multe asemenea viețuitoare trăiesc aici.

Repetenți la civism

Că oamenii nu știu să se comporte în natură a confirmat și șeful Direcției Silvice, care a precizat cât de des trebuie pădurarii să adune gunoaiele aruncate de turiști în păduri. „Trebuie să igienizăm periodic, dar mizez și pe o responsabilitate în pădure a vizitatorilor. Curățăm mereu, dar mereu găsim deșeuri. Partea de civism la noi e foarte lacunară”, a spus Suciu.

Primăria Sânmartin și-a asumat responsabilitatea golirii coșurilor de gunoi de pe traseu, așa că silvicii speră că, odată cu lansarea acestui traseu, pădurea nu se va deteriora din cauza gunoaielor. Depinde însă cum vor înțelege turiștii să se plimbe prin natură...

Traseul este liber pentru oricine și accesibil în orice zi și orice anotimp. Parcurgerea lui integrală înseamnă o plimbare de circa 2 ore, de dificultate ușoară, însă. De asemenea, este permis accesul cu biciclete, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
POVEȘTI CU PEȘTI!..
Traseul exista încă dinainte de 89, așa zisa amenajare e un termen FALS!..E vorba doar de plantarea unor panouri și de lauda și gargara aferentă în presă - obicei de neclintit la toate instituțiile românești!...De ce nu scrieți nimic despre vilele, pensiunile și hotelurile construite ilegal, ca ciupercile după ploaie, în zona stațiunii?! Deranjați mafia securisto-suprapartinică?!
Postat 30 Aprilie 2022, 11:36 de nikotelekus
Și abia a apărut de câteva zile...
... un însemn a și fost vandalizat de niște animale bipede a căror loc nici măcar în pădure nu este. Săptămâna trecută vineri am fost pe acolo și am observat noutatea, am accesat documentele informative online care sunt realizate foarte intuitiv. Felicitări pentru proiect! Rușine mare pentru cei care nu au civilizație și nu încap de niște indicatoare.
Postat 29 Aprilie 2022, 18:27 de zsizsi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON