Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor organizează, sâmbătă, 28 octombrie, o nouă ediţie a programului "Redescoperă Bihorul pe bicicletă".
Traseul ales se întinde pe aproape 23 de kilometri în zona munţilor Codru Moma şi include opriri la mai multe biserici de lemn, încadrate de monumente istorice.
Plecare cu autocarul
Potrivit organizatorilor, traseul va avea o dificultate medie, 60% din lungimea acestuia fiind acoperită cu asfalt, 30% drum forestier, iar 10% drum agricol. "Pe o porţiune de circa 800 de metri este o urcare pe drum neasfaltat cu înclinaţie cuprinsă între 10%-15%. Această variantă de traseu este recomandată pentru bicicletele de tip mountainbike", precizează Gabriel Bonaciu, consultant în management şi turism în cadrul AMD Bihor.
Deplasarea din Oradea până la Lazuri de Beiuş şi retur se va face contra sumei de 30 de lei, cu un autocar de 50 de locuri, la care este ataşată o remorcă cu o capacitate de 25 de biciclete, iar restul de 25 vor fi transportate separat cu ajutorul unei camionete. Cei care dores să beneficieze de transport trebuie să completeze un formular de înscriere până vineri, 27 octombrie, ora 12.
Opriri la biserici
Biletul va putea fi achiziţionat în ziua evenimentului. Urcarea în autocar se va face pe baza listei de înscriere, iar persoanele care au optat pentru autocar şi nu sunt prezente vor pierde locul în favoarea altor doritori prezenţi. Autocarul va porni din faţa Universităţii din Oradea la ora 07:45, iar întoarcerea din Lazuri de Beiuş este programată la ora 18:45.
Startul celei de-a VIII-a ediţii a evenimentului cicloturistic "Redescoperă Bihorul pe bicicletă" se va da din curtea bisericii de lemn din Lazuri de Beiuş, la ora 10.
Pe parcursul zilei vor fi vizitate patru monumente istorice: biserica de lemn din Totoreni "Adormirea Maicii Domnului", biserica de lemn "Înălţarea Domnului" din Hinchiriş, biserica de lemn din Mierag "Adormirea Maicii Domnului" şi biserica de lemn "Pogorârea Sf. Duh" situată în comuna Lazuri de Beiuş.
De asemena va fi organizată şi o vizită la cea mai vârstnică persoană din comuna Lazuri de Beiuş, un adevărat "tezaur viu" al satului Cusuiuş. La fiecare oprire vor fi degustate produse tradiţionale de sezon şi vor fi puncte de hidratare.
Tură în siguranţă
Grupul de biciclişti va fi coordonat pe tot parcursul traseului şi va fi însoţit de o maşină de asistenţă tehnică. Organizatorii recomandă ca persoanele sub 14 ani să fie însoţite de cel puţin un părinte (sau cel puţin o rudă) care să Ie supravegheze, iar persoanele peste 14 ani să deţină asupra lor un act de identitate.
Este necesar ca toţi turiştii să poarte pe tot parcursul traseului cască de protecţie omologată, vestă reflectorizantă şi să transporte pe bicicletă numai copii de până la 7 ani, doar în cazul în care vehiculul are montat în faţa sau în spate un suport special. Bicicleta trebuie să fie echipată în faţa cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare. Participanţii sunt rugaţi să traverseze drumurile publice numai pe treceri de pietoni, pe lângă bicicletă şi să se deplaseze pe drumurile publice numai unul în spatele celuilalt.
Organizatori sunt Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Asociaţia Filantropia Oradea, Asociaţia Unanimis Oradea şi Primăria Lazuri de Beiuş.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.