URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2023, 07:57

Răzbunarea lui Puia: Reinstalat la conducerea DGASPC Bihor, directorul Călin Puia e acuzat că vrea să concedieze angajaţii incomozi

Răzbunarea lui Puia: Reinstalat la conducerea DGASPC Bihor, directorul Călin Puia e acuzat că vrea să concedieze angajaţii incomozi "NU MĂ IMPRESIONEAZĂ". Confruntat cu plângerile unor angajaţi, directorul DGASPC, Călin Puia (foto), afirmă despre ele că "nu mă impresionează încât să-i las să taie frunze la câini". Asta chiar dacă unii dintre potenţialii disponibilizaţi susţin că, în realitate, au un volum de muncă excesiv de mare...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vestea că după o întrerupere de patru ani fostul director Călin Puia va reveni la şefia Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor a fost primită cu groază, la începutul anului, de o parte a angajaţilor. Motivul? Nu atât faptul că Puia are ştampila de fost "penal", cât stilul de conducere discreţionar.

Presimţirile celor ce se temeau că nu s-a schimbat s-au adeverit rapid: în doar trei săptămâni de la recuperarea funcţiei, Puia a declanşat un mic cutremur, iniţiind restructurarea instituţiei. Pentru eficienţă, zice directorul, acuzat că urmăreşte, de fapt, concedierea unor subalterni incomozi.

Repus în drepturi

Pe 3 ianuarie, printr-o dispoziţie a preşedintelui Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, Călin Puia redevenea director general al DGASPC, funcţie pe care o ocupase din 2012 până în 2018, când şeful de atunci al CJ Bihor, Pasztor Sandor, l-a înlocuit cu interimara Camelia Gaciu. Motivul? Mazilit fiindcă ar fi ascuns inculparea sa într-un proces penal, dosarul a fost soluţionat de Curtea de Apel Oradea la finele anului trecut, printr-o achitare, aşa că potrivit Codului Administrativ Puia trebuia repus în drepturi.

De fapt, cazul viza fapte mult mai vechi. Aşa cum BIHOREANUL arăta la acea vreme, în 2013 Centrul pentru Resurse Juridice din Bucureşti dezvăluise că înainte cu un an şeful DGASPC ar fi muşamalizat abuzuri comise de 6 instructori educatori asupra a 18 adolescenţi internaţi în Centrul pentru Copii cu Probleme Psihosociale de pe strada Traian Lalescu din Oradea. Şi, deşi avea cunoştinţă de faptele lor, Puia nu a sesizat procurorii.

Copiii au declarat că angajaţii i-au "abuzat fizic şi emoţional", lovindu-i cu capul de perete, schingiuindu-i cu "detectorul de minciuni", adică le-au prins în uşă degetele de la mâini când au fost suspectaţi că ar fi minţit, şi i-au închis noaptea în dormitoare aşa că au trebuit să-şi facă nevoile în găleţi, ba chiar i-au oprit să meargă la şcoală.

"Puşi la zid, vânaţi"

"Dl Puia nu a luat nicio măsură faţă de personalul CPCPP în vederea soluţionării cazului pe cale legală", a scris într-un memoriu adresat conducerii CJ Bihor la finele lunii trecute o angajată a DGSPC, nemulţumită că, imediat după revenirea în funcţie, Puia a început o prigoană împotriva sa şi a altor colegi implicaţi în scandalul de acum un deceniu.

Laura Mezei, DGASPCFostă membră a Corpului de Control al DGSPC în 2013, acum inspector de specialitate în Serviciul de Evaluare a Copiilor în vederea încadrării în grad de handicap, semnatara petiţiei, Laura Mezei (foto), susţine că directorul a ordonat modificarea organigramei instituţiei doar pentru a scăpa de angajaţi incomozi.

"Noua organigramă pune pe liber toţi angajaţii care l-au deranjat... Prevede desfiinţări de posturi în mod abuziv, dar şi înfiinţarea altor posturi, adică disponibilizează şi angajează în acelaşi timp", a scris Mezei, concluzionând: "Suntem pedepsiţi, puşi la zid şi vânaţi pentru că am avut curajul să sesizăm nereguli, mârşăvii, abuzuri".

Deocamdată, n-a primit niciun răspuns la memoriu, BIHOREANUL aflând că sarcina de a i-l da l-a primit secretarul judeţului, Carmen Soltănel, care este şi preşedinta Comisiei judeţene pentru protecţia copilului, iar aceasta încă nu l-ar fi redactat.

Inspectori supraîncărcaţi

Femeia s-a plâns însă şi BIHOREANULUI, reclamând că restructurarea vizează desfiinţarea a cinci posturi, din care trei ocupate de ea şi de alţi doi colegi care la proces au depus mărturii împotriva lui Puia, şi anume psihologul Speranţa Luca şi inspectorul Ştefan Goţia. "Adevăratul motiv al modificării organigramei este răzbunarea, pentru că la proces am declarat că dl Puia nu a sesizat Parchetul după ce i-am înaintat raportul de control la Centrul din strada Lalescu", spune Mezei.

Funcţionara afirmă că serviciul în care activează va fi restructurat deşi şefa acestuia, Livia Ţepele, nu a propus reducerea posturilor. "Potrivit noii organigrame, din trei posturi de asistent social vor rămâne două, deşi avem şi atribuţii de manager de caz, adică de a întocmi documentaţia pentru copiii cu handicap. În Bihor avem 1.400 beneficiari şi legea spune că trebuie un manager la 50, iar noi ne ocupăm de peste 460 beneficiari fiecare", spune Mezei.

Culmea este, potrivit femeii, că în acelaşi timp DGASPC înfiinţează alte 198 posturi, pentru care a şi anunţat concursuri de angajare.

"Este o răzbunare"

La rându-i, psiholoaga Speranţa Luca, de la Serviciul Management de Caz pentru copiii din sistemul rezidenţial, afirmă că în această structură sunt 11 inspectori şi trei posturi vacante, iar şefa structurii, Szanto Ildiko, a propus doar desfiinţarea acestora din urmă.

Totuşi, noua organigramă prevede şi desfiinţarea a două posturi de psihologi ocupate. Motivul oficial, spune Luca, este că "volumul de muncă s-a diminuat" după ce anul trecut au fost desfiinţate centrele rezidenţiale, iar copiii mutaţi în căsuţe de tip familial, care au propriii psihologi.

"Conducerea consideră că munca noastră s-ar suprapune cu a acestora, dar decizia este o răzbunare pentru că în trecut am raportat abuzurile de pe Lalescu", spune psiholoaga.

Resemnare

Un alt angajat al cărui post va fi desfiinţat a refuzat să facă declaraţii, motivând că "aş avea zile fripte", iar altele două consideră că modificarea organigramei este "o decizie managerială" pe care nu o consideră îndreptată împotriva lor, pentru că nu au avut niciun conflict cu directorul, ea fiind însuşită, de altfel, de întregul Colegiu Director al DGASPC, format din aproape 20 de persoane.

Oricum, zic oamenii, reorganizarea a fost deja avizată de Ministerul Muncii pe 27 ianuarie, iar pe 30 ianuarie aprobată de CJ Bihor, aşa că va fi pusă, oricum, în aplicare. "Ceea ce sperăm noi este că pentru cele cinci posturi concursurile vor fi corecte", spune o funcţionară. Deocamdată, însă, nu au fost fixate nici data acestora, nici comisiile de notare.

"De ce să tăiem frunze la câini?"

"Poveşti de cancan", spune Puia despre acuzele ce i se aduc, afirmând că restructurarea trebuia făcută încă din vara anului trecut, când centrele rezidenţiale pentru copii au fost desfiinţate, iar numărul "beneficiarilor" redus atât prin faptul că grosul lor (853 din 988) au ajuns în plasament familial sau în grija unor asistenţi maternali, cât şi prin faptul că "nu au mai intrat în sistem noi beneficiari".

"E o chestiune de eficienţă în cheltuirea banilor publici. Dacă nu ai obiectul muncii, de ce să tăiem frunze la câini?", zice directorul, susţinând că propunerile de modificare a organigramei "au venit de jos în sus", deci nu a urmărit să se răzbune pe cineva. De altfel, precizează el, angajaţii ale căror posturi se vor desfiinţa pot nu doar să se prezinte la concursuri, ci şi să conteste decizia în justiţie.

Pe de altă parte, Puia susţine că DGASPC face şi angajări pentru că a intrat în vigoare Legea 7/2023, care impune şi dezinstituţionalizarea celor 359 adulţi cu handicap, adică desfiinţarea centrelor rezidenţiale destinate acestora, după modelul celor pentru copii. "Aceste centre au fost preluate de la fundaţiile care le administrau contra-cost, dar fără personal, de aceea vom angaja 198 de oameni care să-i îngrijească", spune directorul, hotărât să nu dea înapoi nici măcar cu un pas. Ci dimpotrivă, să continue dur, ca buldozerul...


ŞI PENAL, ŞI DISCIPLINAR
Achitat, neprobat, nevinovat...

Călin Puia a fost schimbat în 2016 de la şefia DGASPC, când a fost inculpat pentru abuz în serviciu şi omisiunea sesizării organelor judiciare, obligaţie pe care o avea în fişa postului. În decembrie 2022, Curtea de Apel Oradea l-a achitat pentru prima acuzaţie, CCR stabilind că abuzul în serviciu poate fi pedepsit doar când este prevăzut prin norme cu putere de lege, iar pentru cealaltă l-a sancţionat cu un simplu avertisment. "Am fost nevinovat", susţine acum Puia, motivând că nu i-a denunţat pe angajaţii Centrului din strada Lalescu deoarece aceasta a fost rezoluţia Serviciului juridic al DGASPC.

În schimb, judecătorii i-au găsit vinovaţi pe toţi cei şase angajaţi acuzaţi de rele tratamente împotriva minorilor, cinci fiind condamnaţi la închisoare cu suspendare, iar unul sancţionat cu amendă administrativă.

Pe de altă parte, fosta conducere a CJ Bihor i-a imputat lui Puia şi că a dat contracte cu dedicaţie unor firme, acesta ripostând că împotriva sa nu a fost prezentată nicio probă, iar foştii şefi ai administraţiei judeţene nu l-au reclamat Parchetului. "Dimpotrivă, au continuat să lucreze cu aceleaşi firme", zice el.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Pentru Smiley si nu numai
Smiley... Te rog, citeste doar daca ai capacitatea intelectuala de a intelege si de a citi si printre randuri, daca deja e prea greu sau prea mult, atunci treci mai departe ! Deci "Hai Puia dă-le-n-gură!" nu ? ... Vai de capul tau (da' si de al lui) la ce nivel mic esti... ce "le da in gura" la vreo 5 si angajeaza in loc vreo 200 care se stiu deja cu nume si prenume si ce posturi vor ocupa... Tare nu ??? Sa fii sigur ca plasele cu plicuri pline de "atentii" de la cei 200 vor fi grele... Cineva va avea mult de carat... Hmmm, oare cine ?? "Hai Puia dă-le-n-gură!" Corect nu ? Nu te gandesti ca aia 5 sau cati or fi, "trebuie" sa plece fix pentru ca vine sa se razbune "domnul puia" (am scris intentionat asa, nu este greseala, din pacate...) Am aflat ca starea de spirit din interiorul institutiei este la pamant, "domnul puia" crede ca este a lui tot, se crede un stapan pe o plantatie de negri, un dictator care sta cu biciul pe angajati si ii supravegheaza cu camere non-stop nu cumva sa schimbe doua vorbe intre ei pe hol, sau sa mearga prea des la WC, sau la ABC dupa o paine, sau cine stie, poate ca ma insel si are grija de sanatatea lor iar el de fapt isi pierde timpul cu tinerea evidentei celor care ies la fumat doar ca sa-i mentina sanatosi... Daaa asta era... Cu siguranta... Stie el ceva, nu ? in ultimii 4 ani de "concediu fortat" el primea "informatii" probabil zilnic de la o "colega" (pe care angajatii o caracterizeaza altfel) "Hai Puia dă-le-n-gură!", care iesea la "ABC" cate o ora buna si uneori probabil din cauza "vantului" se intorcea la lucru destul de ciufulita... Acum respectiva "colega" va fi probabil recompensata pentru "munca" depusa de-a lungul timpului cu titlul de "director adjunct" si probabil ca il va ajuta pe "domnul puia" la identificare si va tine evidenta celor care ies la fumat sau merg la buda, sau la ABC fara un bilet de voie...Cum era aia cu frunze si caini? Totusi, hai sa recunoastem ca "domnul puia" trebuie felicitat pentru succesul si performantele fantastice in afaceri imobiliare si nu numai!!! De ce spun asta ? Pai "domnul puia" inainte sa fie "domnul puia de la DGASPC" a locuit in oras la bloc (cam de pe vremea cand era ospatar), acum dupa o perioada dificila (nu pentru "domnul puia"), s-a mutat la tara, in sat, unii ii spun "Beverly Hills", da' spun numai asa in bataie de joc, ca acolo-i naspa rau... Asa de naspa este si asa de rau imi pare de saracu "domnul puia" ca sincer ma mir ca-i ajung banii din salar si nu stiu cum se descurca cu incalzirea cocioabei de cateva sute de metri patrati (constructia, nu terenul...) Si cum stim cu totii, unele strazi de la sat sunt pline de gropi si balti iar "domnul puia" are si el saracul o rabla cu care sa circule pe acolo prin gropile alea, nu stiu exact ce model ca din cauza gropilor i-au cazut niste litere de pe rabla, da'oricum parca au mai ramas ceva litere, "A" si "Q"... O vecina de pe ulita il mai vede pe saracul "domnul puia", cand are probleme cu rabla din cauza gropilor, ca el mai circula uneori si cu un "HD", zic ce, televizor ??? A nuuuuu zice, nu televizor HD, ceva motoreta care face galagie mare pe care scrie ceva, dar nu cunoaste exact modelul numai ca se numeste cu H si cu D... "Hai Puia dă-le-n-gură!" la restul fraierilor cinstiti, nu? Apropo, voi stiti cat de periculos este in satul ala ??? Bai, vai de capul lui, saracul "domnul puia" (a fost nevoit sa cumpere din putinii banuti pe pare-i mai avea, dupa ce a vandut apartamentul, si a cumparat cocioaba la tara...) stiti ce a mai cumparat ? niste arme de vanatoare, asa, sa poata dormi linistit ca zona este foarte periculoasa, chiar renumita pt asta... "Hai Puia dă-le-n-gură!", sa fie bine sa nu fie rau, nu? Zic si eu... Da' stii ce? "Hai Puia dă-le-n-gură!", bubele uneori mai fac si poc...(se sparg adica) Poate se sesizeaza cineva de undeva si verifica unele "bune practici" (de acum cativa ani cand era prima tura de director) cu plicuri pt incadrarea in grad de handicap si plicurile pentru a fi asistenti maternali... Nu toate dosarele, clar, dar multe da! Astea doar daca deja nu-i prea tarziu si se prescriu si treburile astea ca si altele pe care "domnul puia" le "cara" si ii atarna greu in CV... Da, stiu, hotul neprins e negustor cinstit... Ahaaammm... In rest : "Hai Puia dă-le-n-gură!" Da'vezi ca treaba asta poate fi in ambele directii, si poate ca uneori tu trebuie si sa iei, nu doar sa dai... PS... A zburat personal la Bucuresti sa "ia lumina" adica sa i se semneze acea noua organigrama (organigrama care a fost facuta peste program noaptea ca hotii) de -5 reduceri de posturi si + 200 angajari, (tare, nu?) lucru care de obicei se face prin posta sau in era internetului se face mai ieftin si mai rapid online...(probabil ca a vrut sa dea personal niste plicuri in stanga sau in dreapta, cine stie, aici doar speculez pe baza "istoricului bunelor practici" cu care este obisnuit...). In sedinta de la Consiliul Judetean insa nu a avut nici un stres ca va trece organigrama, totul a fost "aranjat" cu grija din timp, sa iasa asa cum trebuie, iar faptul ca D-nul Bolojan nu a participat la acea sedinta chiar a ajutat... Ar mai fi multe de scris, chestii periculoase, de ce vrea sa se intoarca nesatulul asta, si de ce vrea sa scape de unii oameni incomozi care stiu prea multe... De exemplu smecherii marunte cu decontari de combustibil, contracte cu dedicatie pe principiul ca "daca oricum se face macar sa raman cu ceva", etc etc... Dar toate astea le cititi degeaba daca "NU MĂ IMPRESIONEAZĂ" cum zice "domnul puia"... Conducerea anterioara a fost "mai buna" ? Nu stiu aceste amanunte, din pacate, dar oricum asa am inteles ca nu se plangeau angajatii cum o fac acum. Si da, sunt informatii primite din interiorul DGASPC condus, cum altfel, doar in mod "exemplar" si cinstit :-) de "domnul puia", care vad ca este sustinut in continuare de PNL si de D-nul Bolojan (apropo'cum era faza aia cu "fara penali in functii publice" Domnule Bolojan ?????) si mai vad ca este pupat cu mare drag in COR de ala sau aia cu "Hai Puia dă-le-n-gură!". Ar trebui sa fie propus presedinte la ce sustinere are... :-) Trist, dar asta e realitatea cu putregaiul care incepe sa se extinda, din nou, la DGASPC Bihor... AMIN ... ca doar tot a facut si facultatea de Teologie... "domnul puia" fie ca Dumnezeu sa-l ajute sa isi indeplineasca menirea pe acest pamant... care o fi aia??? Cine stie... Tot ce am scris mai sus poate fi o minciuna pentru care imi cer scuze, dar daca macar jumate este adevarat, atunci cineva ar trebui sa fie demis, ca doar este un simplu PENAL in functie publica!!!
Postat 18 Februarie 2023, 13:45 de FullHD4K
Auzi câtă IPOCRIZIE!!
„Femeia s-a plâns însă şi BIHOREANULUI, reclamând că restructurarea vizează desfiinţarea a cinci posturi, din care trei ocupate de ea” auzi bă la ei bugetari de cacao, asta se plânge și ea OCUPĂ 3 POSTURI SIMULTAN? Al dracu legislația muncii și a funcționarului public în țara asta. Hai Puia dă-le-n-gură!
Postat 16 Februarie 2023, 08:41 de Smiley
De să-l lase să conducă Puia cum vrea e moșia lu tatsu...
De unde știi tu că e grozavă sau slabă le-ai făcut tu vreun test , majoritatea celor care comentează pe aicea au diverse frustrări sau nemulțumiri punând etichete unora sau altora în funcție de interesul lor, habar nu au cu se se mănâncă lucrurile astea dar își dau și ei cu părerea când într-un fel când în altul .....
Postat 15 Februarie 2023, 11:10 de sss
Bugetari
O persoanä este grozavã în deciziile sale, dar mult mai slabä în executie. Aici se afla mizéria noastrâ. Bugetari nemultumiti, daca ar mai sti sa faca si altceva in afara de taiat frunza la câini, în bloc si-ar da demisie, si l-ar láss pe Puia sa conducã cum vrea.
Postat 15 Februarie 2023, 10:29 de iahim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON