URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 IANUARIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În ultimii ani, s-au dat peste 600 milioane de euro de la bugetul de stat pentru construirea de stadioane. Mai sunt pe ţeavă încă şase, printre care şi stadionul din Oradea, aşa că, până la final, statul va băga în infrastructura sportivă aproape un miliard de euro. Este remarcabil că reuşim să facem într-un timp relativ mic aşa puzderie de temple ale sportului, dar din ’90 încoace nu ne-am învrednicit să ridicăm un spital din iarbă verde.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel ca în bancurile cu olteanul care, atunci când nu are ce face, se dezbracă și își păzește hainele, Compania Națională Poșta Română - firmă de stat care, spre deosebire de oltean, are însă multe de făcut ca să iasă din înapoiere - a intentat BIHOREANULUI un proces pentru o serie de articole publicate în primăvară.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Probele medicale ar putea fi trimise cu drona de la Spitalul Județean la laboratorul din Rogerius. Ce părere aveți despre inițiativă?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finele anului trecut, Camera Deputaților, în calitatea de cameră decizională, a adoptat o propunere legislativă de modificare a legislației privind acordarea ajutorului public judiciar pentru cetățenii care nu își permit să susțină financiar un proces. Legea este trimisă Președintelui României pentru promulgare, urmând să intre în vigoare în viitorul apropiat. Pe cine ajută ea?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Indigestia sau dispepsia sunt termeni des utilizaţi de către pacienţi pentru descrierea unor simptome digestive variate, cum sunt durerea abdominală superioară (pusă frecvent în legătură cu consumul unor alimente), pirozis ("arsurile" stomacului), eructaţii (râgâituri), flatulenţă (eliminarea de gaze), balonare sau intoleranţă la unele alimente.
12 Decembrie 2022, 19:41

Dreptate amânată: Procesul fostului şef al DGASPC Bihor, Călin Puia, trenează de mai bine de un an la Curtea de Apel Oradea

Dreptate amânată: Procesul fostului şef al DGASPC Bihor, Călin Puia, trenează de mai bine de un an la Curtea de Apel Oradea CONTROVERSAT. Abuzurile din centrul DGASPC de pe strada Traian Lalescu nu au fost singura problemă a fostului director DGASPC Bihor, Călin Puia (foto). În iarna lui 2018, înainte să fie suspendat din funcţie, împotriva lui a fost declanşată o anchetă disciplinară, fiind bănuit că ar fi direcţionat bani publici spre "firme de casă", dar şi că şi-a decontat, lui personal, un curs postuniversitar la Universitatea din Bucureşti. Cercetările au fost, însă, suspendate pe durata procesului penal, care trenează...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 10 decembrie 2022 s-a împlinit un an de când completul format din judecătorii Rareş Şerban şi Denisa Vidican de la Curtea de Apel Oradea a anunţat încheierea dezbaterilor în procesul pornit pe numele a şase angajaţi ai DGASPC Bihor, acuzaţi de abuzuri revoltătoare asupra unor copii cu nevoi speciale, şi al fostului director, Lucian Călin Puia, inculpat pentru că le-a muşamalizat.

Soluţia nu a fost pronunţată nici până azi, deşi povestea este veche de aproape un deceniu şi, deci, era de aşteptat ca faptele josnice ale inculpaţilor să nici nu mai poată fi sancţionate penal.  

BIHOREANUL vă prezintă cum 18 copii cu dizabilităţi, torturaţi de educatorii care ar fi trebuit să le poarte de grijă, au ajuns adulţi pe coridoarele instanţelor, aşteptând să li se facă dreptate...

Tortură pe Lalescu

Procesul vizează abuzuri descoperite în 2013 la Centrul de Plasament pentru Copii cu Probleme Psihosociale (CPCPP) de pe Traian Lalescu din Oradea de către reprezentanţii unui ONG din Bucureşti, Centrul de Resurse Juridice. Voluntarii au discutat cu mai mulţi adolescenţi într-o vizită făcută la Oradea, iar în final au făcut public un raport ce consemna abuzuri fizice şi emoţionale comise asupra beneficiarilor din centru.

Potrivit documentului, prezentat atunci şi de BIHOREANUL, copiii au acuzat "abuzuri fizice şi bătăi" din partea unor educatori şi supraveghetori. "Dl. educator Iluţă Adrian m-a bătut cu pumnii şi picioarele în plex şi în faţă. M-a lovit aşa tare în gură că mi-a ieşit un dinte prin buză", "Dl. Costruţ Adrian şi dl. Miheş Mirel nu ne dădeau gustările", "Am fost pedepsit strângându-mi degetele la uşă", "Am fost tunsă zero şi pusă să fac 1.000 de genuflexiuni", "Am fost închisă în Centru 6 luni. N-am avut voie nici la şcoală", "Ne închideau noaptea în dormitoare şi eram obligaţi să ne facem nevoile acolo", "Dl Mirel obişnuieşte să ne bată cu bastonul", "Şeful de centru (n.r. - Ovidiu Chişe) a bătut un copil până l-a lăsat întins pe jos" - sunt doar câteva dintre poveştile de groază ale copiilor pe care raportul le-a dezvăluit.

Mizeria, sub preş

Pedagogii au şi recunoscut o parte dintre fapte. "Datorită problemelor grave moştenite de la vechea conducere, este posibil să fi luat decizia nepotrivită", spunea şeful Centrului, Ovidiu Chişe, despre bătăile aplicate adolescenţilor. "În prezent evit agresiunea fizică asupra copiilor, preferând-o pe cea verbală", s-a scăpat Iluţă, în timp ce Costruţ avea chiar şi o denumire pentru una dintre torturile aplicate copiilor: "Prin detectorul de minciuni (n.r. - strângerea degetelor la uşă) nu am maltratat pe nimeni". Pedagogii au admis şi că printre pedepsele aplicate adolescenţilor se număra inclusiv interdicţia de a merge la şcoală. "Decizia a fost luată la nivel de şef Centru", zicea Costruţ.

Deşi avea cunoştinţă despre toate aceste fapte, directorul de atunci al DGASPC Bihor, Călin Puia, acum suspendat din funcţie, s-a limitat să-l schimbe pe şeful Centrului şi să împartă avertismente şi penalizări câtorva angajaţi. Nu a denunţat abuzurile, deşi Legea 272/2004, privind protecţia copilului, îl obliga să reclame "de îndată" orice posibil caz de abuz, violenţă, exploatare sau neglijare, comis de subalterni, precum şi "să dispună îndepărtarea de copil a persoanei respective".

Puia nu a sesizat Parchetul nici măcar după ce un copil autist de 14 ani a fost violat şi apoi ţinut în acelaşi centru, printre violatori, pe motiv că doar aici existau "condiţii speciale de îngrijire". În realitate, doar aşa se putea pune "batista pe ţambal"...

Nişte penali

Chiar dacă a încercat să le ţină ascunse, abuzurile au ajuns, totuşi, în ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, după ce le-au denunţat reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice.

În 2016, în urma cercetărilor, procurorii au identificat 18 victime abuzate şi au trimis în faţa instanţei 7 persoane: pe instructorii de educaţie Mirel Miheş, Adrian Iluţa, Adrian Costruţ, Romica Toader, Ovidiu Chişe şi Crinu Boier, acuzaţi, după caz, de abuz în serviciu şi purtare abuzivă, plus pe Călin Puia, acuzat de abuz în serviciu şi omisiunea sesizării organelor judiciare.

Puia a ştiut despre "încălcarea prevederilor referitoare la standardele minime obligatorii ale serviciilor sociale" şi despre "existenţa faptelor de agresiune şi umilire a beneficiarilor centrului de către personalul angajat", au arătat anchetatorii, legat de fostul şef al DGASPC Bihor.

Proces la ralanti

Dosarul a zăcut vreme de 2 ani în Camerele preliminare ale Judecătoriei Oradea şi Tribunalului Bihor, iar apoi a fost în dezbateri alţi 2 ani. Abia pe 28 octombrie 2020, Judecătoria a pronunţat prima hotărâre în caz.

Pentru că, între timp, în 2016, Curtea Constituţională decretase că abuzul în serviciu poate constitui infracţiune doar dacă implică încălcarea unei legi, iar în acest caz nu era vorba de "încălcarea unor norme cu putere de lege", instanţa i-a achitat pe toţi educatorii legat de această acuză, iar pe cei care au fost trimişi în judecată şi pentru purtare abuzivă i-a "mângâiat" cu pedepse ridicol de mici în comparaţie cu traumele pe care le-au provocat unor copii şi aşa năpăstuiţi de soartă.

Mirel Miheş şi Adrian Iluţă au fost condamnaţi la câte 1 an şi 3 luni de închisoare, pedepse suspendate condiţionat pe un termen de încercare de 3 ani şi 3 luni, Adrian Costruţ s-a ales cu 1 an de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani, iar Ovidiu Chişe cu o amendă administrativă de 800 lei.

Manager cu avertisment

Cât despre Călin Puia, instanţa a stabilit că nu există dovezi suficiente care să ateste că a abuzat de funcţia sa nici măcar în cazul copilului violat, căci "nu avea nici competenţele şi nici prerogativa de a evalua situaţia beneficiarului ori a măsurilor de protecţie care se impun", motiv pentru care l-a achitat.

Cât priveşte omisiunea de a reclama abuzurile, judecătorul a renunţat la aplicarea unei pedepse, hotărând un banal avertisment. Motivul? Directorul a încălcat legea, dar numai pentru că "a trăit cu convingerea că nu există indicii suficiente relativ la comiterea de către angajaţi ai DGASPC a unor fapte penale". În plus, arată sentinţa, brutalităţile oricum au ajuns în anchetă, în urma reclamaţiei ONG-ului bucureştean.

Instanţa a fost zgârcită şi cu daunele morale. După 7 ani, majoritatea victimelor au capitulat, anunţând că nu mai vor nimic, singura parte vătămată rămasă în cauză primind despăgubiri de doar 1.600 euro.

În deliberări

Procesul s-a mutat, apoi, la Curtea de Apel Oradea, care a ţinut-o din amânare în amânare, ba pentru administrarea unor probe, ba pentru reaudierea unor martori, ba pentru că fie avocaţii, fie inculpaţii au avut probleme medicale. Într-un final, anul trecut, pe 12 noiembrie, apărătorii şi procurorul şi-au prezentat concluziile, iar judecătorii Denisa Vidican şi Rareş Şerban au anunţat încheierea dezbaterilor, stabilind ca termen pentru pronunţarea deciziei data de 10 decembrie 2021.

Nu au făcut-o, însă, nici până azi, după mai bine de un an, deşi conform ultimelor modificări ale Codului de procedură penală, intrate în vigoare în mai 2021, termenul la care instanţele sunt obligate să pronunţe soluţiile în procesele penale este de maximum 120 de zile de la finalizarea dezbaterilor.

Nu e singurul caz, spun reprezentanţii Inspecţiei Judiciare, organismul care verifică posibilele abateri disciplinare ale magistraţilor şi ai cărui inspectori au declanşat mai multe acţiuni disciplinare pentru tergiversarea soluţionării cauzelor pe perioade chiar mai mici de un an.

Pentru procesul de la Curtea de Apel Oradea, următorul termen de pronunţare a fost stabilit pentru 13 decembrie. Poate, totuşi, cei doi judecători îşi vor face timp şi pentru el...


BĂTAIE DE JOC
Cine răspunde la Telefonul copilului?

Fostul director al DGASPC Bihor, Călin Puia, aşteaptă să îşi reia funcţia de care a ţinut cu atâta patimă încât aproape trei ani a ascuns faptul că era trimis în judecată, în perioada 2016 - 2018 încasând nelegal salarii în valoare de 232.539 lei, după cum a stabilit Camera de Conturi Bihor, bani nici până acum recuperaţi.

DGASPC Bihor a deschis proces împotriva sa, dar l-a pierdut definitiv în toamna lui 2021, instanţele decretând pe de o parte că Puia nu ar fi avut obligaţia să anunţe personal că a fost trimis în judecată, iar pe de alta, că demersul trebuia făcut de Consiliul Judeţean Bihor, ca ordonator de credite, şi nu de DGASPC Bihor, care doar i-a virat salariul în cont. Până în prezent, CJ Bihor nu a pornit vreun proces împotriva directorului, pe motiv că acesta are raporturile de muncă suspendate.

Cât despre ceilalţi inculpaţi, trei şi-au înaintat demisiile, însă alţi trei continuă şi acum să lucreze în cadrul Direcţiei. Doi dintre aceştia, Romică Toader şi Ovidiu Chişe, au fost mutaţi la centre pentru adulţi, în timp ce Adrian Iluţă, care îi lovea pe copii cu pumnii, răspunde la... Telefonul copilului, unde sună inclusiv copii abuzaţi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Normal că procesul durează ... până intervine prescripția poate.
Omul e membru PNL și a fost susținut constant de Bolojan, până l-a dovedit potera că-i un tâlhar obraznic.
Postat 13 Decembrie 2022, 09:01 de KP
Vidican?!
Am mai citit pe aici despre aceasta distinsa judecatoare! Colegii au declarat-o, cum altfel, nevinovata. Ce sa zic.... fum fara foc nu iese!
Postat 12 Decembrie 2022, 21:00 de pinonel
Cât va mai suportăm ?????
Cum poate fi statul acesta atât de cinic ....
Postat 12 Decembrie 2022, 20:15 de sss
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4928 RON
  • 1 EUR = 4.8922 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON