URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 26 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul PSD al Sânmartinului, Cristian Laza, a anunțat că a reușit să primească prin programul Anghel Saligny fonduri nerambursabile în valoare de 88 de milioane de lei, pentru a introduce gazul în comună. Asta după ce, atunci când au fost fonduri europene prin POIM pentru așa ceva, comuna lui nu s-a calificat. Omul o spune pe șleau, că au fost privilegiate comunele liberale întrucât cei de dreapta conduc județul.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
17 Ianuarie 2019, 16:14

Fostul şef DGASPC, Călin Puia, susţine că a fost trimis în judecată din cauza unui protocol dubios între Parchet şi un ONG. Plus mesaj pentru Mang şi Pasztor: Vă am în cătare!

La o săptămână după ce vicepreşedintele PSD-ist al Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, a dezvăluit la postul Digi 24 Oradea că directorul suspendat al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, PNL-istul Călin Puia, are un dosar penal pentru care a fost trimis în judecată la sfârşitul anului 2016, deci nu mai poate exercita calitatea de funcţionar public, acesta a transmis un comunicat de presă în care se pretinde nevinovat. Puia susţine că trimiterea sa în judecată este rezultatul unei presiuni exercitate de un ONG în baza unui protocol de colaborare cu Parchetul General şi, totodată, îi transmite lui Mang că "ce semeni aia culegi", iar preşedintelui CJ, UDMR-istul Pasztor Sandor, că "ce semeni aia vei mânca".

Inculpare tăinuită

Joia trecută, în emisiunea "Vocile Bihorului" de la Digi 24 Oradea, Ioan Mang a afirmat că abia în acest an a aflat că Puia a fost trimis în judecată de Parchetul Oradea în 12 decembrie 2016, moment la care şeful DGASPC trebuia suspendat automat din funcţie, în baza Legii privind statutul funcţionarului public, ceea ce nu s-a întâmplat deoarece nici Parchetul şi nici Serviciul Juridic al DGASPC nu au comunicat acest lucru Consiliului Judeţean. "Ca urmare, doi ani de zile a semnat acte şi a luat banii, a luat salariu, neavând dreptul conform legii", a spus Mang.

Conform portalului Tribunalului Bihor, dosarul lui Puia se află în camera preliminară, judecata lui Puia urmând să înceapă "sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omisiunea sesizării organelor judiciare (…) şi infracţiunii de abuz în serviciu".

Procesul are în vedere numeroase abuzuri relatate la acea vreme de BIHOREANUL, consemnate la Centrul de Plasament pentru Copii din strada Traian Lalescu din Oradea, unde în 2013 un ONG din Bucureşti, Centrul pentru Resurse Juridice, arătase că minorii erau agresaţi fizic şi emoţional de către educatori, supraveghetori şi pedagogi, fiind bătuţi, închişi noaptea în dormitoare şi obligaţi să-şi facă nevoile în găleţi, iar un minor cu dizabilităţi psihice a fost violat fără ca angajaţii să intervină şi apoi să-l mute, în siguranţă, într-un alt centru.

La acea vreme, BIHOREANUL relata că directorul DGASPC, Călin Puia, a refuzat să-i dea pe angajaţii Centrului pe mâna procurorilor, făcând acest lucru doar după ce preşedintele CJ de atunci, Cornel Popa, a iniţiat o Hotărâre a Consiliului Judeţean în acest sens.

Denunţ de nevoie

Într-un comunicat remis miercuri presei locale, Călin Puia, suspendat din funcţie printr-o Hotărâre de Consiliu Judeţean adoptată săptămâna trecută, după ce anul trecut fusese vizat şi de alte decizii similare, afirmă că a procedat corect în urmă cu cinci ani. El spune că a fost cercetat de Parchetul Oradea şi procurorii l-au considerat nevinovat, dar că ulterior anchetarea şi apoi trimiterea sa în judecată s-ar fi făcut din cauza insistenţelor CRJ, organizaţie pe care o acuză că ar fi manipulată de UDMR şi care are un protocol de colaborare cu Parchetul General. De asemenea, Puia acuză şi faptul că fostul său adjunct de la DGASPC, UDMR-istul Szarka Arpad, nu a fost pus sub inculpare, deşi el era cel direct răspunzător de activitatea centrelor de plasament.

Potrivit comunicatului lui Puia, în 2013 a trimis corpul de control al DGASPC la Centrul de Plasament de pe strada Lalescu, constatându-se "suspiciunea unor posibile abuzuri" asupra minorilor, motiv pentru care a dispus înfiinţarea unei comisii de disciplină care să verifice angajaţii, totodată cerând "un punct de vedere de la Ministerul Muncii", care i-a comunicat că poate face un denunţ penal împotriva pedagogilor numai "dacă există probe temeinice şi nu doar suspiciuni" cu privire la angajaţi.

Puia adaugă că, după ce comisia de disciplină nu a confirmat niciun fel de abuzuri în orfelinat, lucru întărit şi de Poliţie, în baza unor rapoarte psihologice şi de medicină legală, în noiembrie 2013 a depus totuşi un denunţ penal împotriva angajaţilor la Parchetul Oradea, deoarece "acest lucru a fost cerut de Consiliul Judeţean, care a ales să nu ţină cont de concluziile controlului intern pe care DGASPC îl efectuase".

Protecţie UDMR

Puia precizează că Parchetul Oradea a clasat dosarul în octombrie 2014, iar CRJ a contestat Ordonanţa procurorului de caz, inclusiv la Judecătoria Oradea. "Până la acest moment, Puia Lucian Călin a avut calitate de denunţător şi nu i s-a reţinut nici o culpă", spune fostul director, adăugând însă că ulterior s-a întâmplat "ceva absolut ciudat şi, zic eu, nelegal", în sensul că dosarul a fost mutat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu care ONG-ul avea un protocol de colaborare, şi care a retrimis dosarul la Oradea, "cu ordine clare şi precise", astfel încât din denunţător a devenit învinuit.

Despre ONG, Puia afirmă în comunicat că ar fi controlat "prin interpuşi" de către fosta viceprimăriţă şi actuala deputată UDMR Biro Rozalia, neaducând niciun argument în afara faptului că aceasta a însoţit reprezentanţii CRJ atunci când s-au deplasat la Centrul de Plasament pentru a verifica abuzurile reclamate în 2013. "Unde mai este legea dacă un ONG de partid ajunge să fie procuror şi judecător cu acte în regulă?", se întreabă, retoric, Puia.

În schimb, este pertinentă observaţia sa că fostul adjunct de la DGASPC, Szarka Arpad, "nici nu apare între învinuiţii din dosar", cu toate că era directorul responsabil de serviciile sociale, "adică primul răspunzător conform organigramei şi fişei postului".

Nevinovat, dar inculpat

În continuare, Puia a spus că după ce i s-a stabilit calitatea de învinuit a cerut procurorului de caz să fie audiat, ceea ce nu s-a întâmplat, motiv pentru care consideră că i-a fost încălcat dreptul la apărare şi, cu toate acestea, după două săptămâni "m-am trezit trimis în judecată într-un timp record".

Din acest motiv, arată fostul director, a contestat măsura, iar Judecătoria Oradea i-a dat dreptate anul trecut, considerând nelegală inculparea sa, dar ulterior Tribunalul Bihor a "întors" decizia, fără a-i comunica minuta penală, deşi îl privea direct, documentul ajungând, în schimb, la Consiliul Judeţean la începutul acestui an.

"Pot să vă spun cu siguranţă că nu mă fac vinovat de nimic şi mă consider victima unui abuz, iar toate aceste acuzaţii vor fi demontate în instanţă, iar ciracii UDMR vor ajunge să răspundă ei pentru toate abuzurile săvârşite şi toţi ceilalţi implicaţi  pentru imixtiune în actul de justiţie", ameninţă Puia.

În comunicatul său, însă, Călin Puia nu lămurește cum a fost posibil ca trimiterea sa în judecată să nu fie adusă la cunoștința Consiliului Județean – de însuși Puia sau de Serviciul Juridic al DGASPC - timp de mai bine de doi ani de zile. Căci, deși a fost contestată, trimiterea în judecată s-a înregistrat în decembrie 2016, iar legea funcționarilor publici arată clar faptul că în aceste situații intervine suspendarea din funcție. 

"Cătare plină"

Pe de altă parte, fostul director îi "aminteşte" vicepreşedintelui CJ Ioan Mang că "nu are calitatea" de a-i da "lecţii de moralitate", deoarece este un plagiator, iar foşti colaboratori din PSD Bihor, precum fostul trezorier Dan Ardelean şi fostul secretar al organizaţiei, Ana Maria Tiron, "i-au demascat ilegalităţile comise, rămase fără rezolvare până în prezent".

Puia sugerează că Mang i-ar fi oferit posibilitatea să facă parte "din Marea Frăţie" (fără a specifica dacă se referă la masonerie sau, mai concret, la derularea împreună a unor "trânteli" pe banii DGASPC Bihor), ceea ce el a refuzat, iar într-un Post Scriptum îi transmite acestuia eliptic: "Dragă Nelu, să nu uiţi că ce semeni aia culegi!".

Tot în Post Scriptum, Puia i se adresează şi preşedintelui Pasztor Sandor, care împărtăşeşte acelaşi hobby al vânătorii, transmiţându-i în jargonul folosit de vânători mesajul că îl are în atenţie pentru repetatele încercări anterioare de a-l da jos din funcţie prin Hotărâri ale Consiliului Judeţean: "Kedves Sany, nu ţi-a reuşit cu HCJ-urile nelegale şi i-ai pasat treaba lui Nelu. Să ştii că rămâne valabilă afirmaţia pentru Nelu, ce ai semănat, aia vei mânca. Cătare plină, că a mea sigur e!".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Prostalău până la capăt ...
... fără nimic în cap. Numai bun de fezandat ... cum îi stă bine unui liberal "cinstit" !?!
Postat 17 Ianuarie 2019, 18:26 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.525 RON
  • 1 EUR = 4.9214 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON