URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 26 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul PSD al Sânmartinului, Cristian Laza, a anunțat că a reușit să primească prin programul Anghel Saligny fonduri nerambursabile în valoare de 88 de milioane de lei, pentru a introduce gazul în comună. Asta după ce, atunci când au fost fonduri europene prin POIM pentru așa ceva, comuna lui nu s-a calificat. Omul o spune pe șleau, că au fost privilegiate comunele liberale întrucât cei de dreapta conduc județul.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
14 Ianuarie 2019, 12:44

Șeful DGASPC Bihor, Călin Puia, inculpat în dosarul abuzurilor constatate la Centrul de Plasament pentru Copii cu Probleme Psihosociale din Oradea

Șeful DGASPC Bihor, Călin Puia, inculpat în dosarul abuzurilor constatate la Centrul de Plasament pentru Copii cu Probleme Psihosociale din Oradea NO COMMENT! În alte situaţii extrem de vorbăreţ, Călin Puia n-a răspuns la telefon, pentru a explica de ce a ţinut secret faptul că a fost trimis în judecată
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Controversatul şef al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Călin Puia, acum detaşat la Direcţia Tehnică a CJ Bihor, a fost trimis în judecată la finalul anului 2016, pentru abuz în serviciu, dar a ascuns acest lucru, în complicitate cu Serviciul Juridic al instituţiei, pentru a nu fi suspendat din funcţie.

Dezvăluirea a fost făcută joia trecută de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, în cadrul emisiunii Vocile Bihorului de la Digi24 Oradea, care a precizat că suspendarea lui Puia va fi propusă în şedinţa de săptămâna aceasta a aleşilor judeţeni.

Abuzurile de pe Lalescu

Ioan Mang, preşedintele PSD BihorÎn emisiune, vicepreşedintele CJ a susţinut că tocmai aflase că şeful DGASPC Bihor, detaşat între timp ca director adjunct la Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean, a fost trimis în judecată încă din 12 decembrie 2016, de către Parchetul Oradea. "Conform statutului funcţionarului public, când a luat la cunoştinţă trebuia să ne informeze şi să intervină suspendarea de drept a dumnealui din funcţia publică şi, automat, şi din funcţia de director. Practic, dânsul a stat doi ani de zile pe acest post fără să spună la nimeni, atât dumnealui, cât şi serviciul juridic de la DGASPC, nu a informat pe nimeni că a intervenit această problemă. Ca urmare, doi ani de zile a semnat acte şi a luat banii, a luat salariu, neavând dreptul conform legii", a afirmat Ioan Mang (foto).

BIHOREANUL a verificat afirmaţiile lui Mang şi acestea se confirmă. Pe portalul Tribunalului, Călin Puia apare ca inculpat în dosarul întocmit pentru abuzurile, bătăile şi torturile de la Centrul de Plasament pentru Copii cu Probleme Psihosociale din Oradea (CPCPPO), strada Traian Lalescu. La acea vreme, în 2013 şi în 2014, BIHOREANUL a scris pe larg despre acestea, iar trimiterea în judecată a fost făcută printr-un raport al Parchetului Oradea la finele lui 2016.

Doi ani de amânări

Judecarea propriu zisă a dosarului n-a început, însă, nici acum, deoarece dosarul a stat timp de doi ani (!) în cameră preliminară, întâi la Judecătoria Oradea şi apoi la Tribunalul Bihor. Conform datelor disponibile pe portalul instanţelor, dosarul a fost înregistrat la Judecătorie pe 22 decembrie, dar primul termen în camera preliminară l-a avut abia pe 12 mai 2017. Au urmat apoi mai multe şedinţe în care ba au lipsit părţile, ba s-au cerut acte în completare, ba s-au dispus amânări, pentru ca pe 13 iulie 2018 judecătorul să dispună restituirea dosarului la Parchet întrucât conţinea anumite proceduri şi acte nelegale.

Decizia a fost contestată de câteva dintre victime, contestaţia fiind judecată la Tribunal, unde a avut primul termen pe 27 septembrie 2018. La finalul anului trecut, adică pe 21 decembrie 2018, instanţa a dispus, în fine, judecarea dosarului.

În încheiere se arată că urmează începerea judecăţii împotriva mai multor angajaţi ai Centrului de pe Traian Lalescu şi ai DGASPC Bihor. Faţă de inculpatul Puia Lucian Călin judecata va începe "sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omisiunea sesizării organelor judiciare (…) şi infracţiunii de abuz în serviciu".

Suspendare de drept

Aşa cum a afirmat şi vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, în mod legal Puia trebuia suspendat din funcţie pe perioada procesului. Potrivit legii privind Statutul Funcţionarului Public, "raportul de serviciu de suspendă de drept (…) în cazul în care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h)", articol care cuprinde şi infracţiunile "de serviciu sau în legătură cu serviciul".

Legea este, deci, clară: funcţionarii trimişi în judecată pentru mai multe tipuri de infracţiuni, inclusiv de serviciu, vor fi suspendaţi din funcţii de la sesizarea instanţei până la încheierea procesului. Tot conform legii, suspendarea va fi dispusă de "persoana care are competenţă legală de numire în funcţia publică".

Doar că, susţine Ioan Mang, Consiliul Judeţean n-a fost înştiinţat asupra situaţiei juridice a lui Călin Puia nici de către acesta, nici de către Serviciul Juridic al DGASPC Bihor, care ar fi primit o informare din partea Parchetului Oradea. "Parchetul spune că nu are obligaţia să ne înştiinţeze. A trimis informare către DGASPC, la Serviciul Juridic, şi domnului Puia, şi ei nu ne-au informat", a spus Ioan Mang.

Mang a spus că marţi, 15 ianuarie, în şedinţa ordinară a CJ, Puia va fi suspendat din funcţie: "Va trebui să decidem suspendarea dumnealui până la judecarea cauzei. Dacă instanţa va spune că e nevinovat o să revină, dar asta poate dura şi ani de zile".

Acte nule?

Vicepreşedintele CJ a adăugat că, deocamdată, Serviciul Juridic al CJ Bihor nu a putut spune clar ce se întâmplă cu actele semnate de Puia în cei doi ani în care trebuia să fie suspendat, opinând, însă, că acestea ar putea fi considerate nule.

 "Astăzi oricine, dacă dă în judecată DGASPC pentru o decizie luată de directorul Puia în aceşti doi ani, ea este nulă de drept şi ne va câştiga în instanţă şi va trebui să şi suportăm penalităţile pe care ni le va impune instanţa. E o problemă delicată, de care am luat cunoştinţă abia azi (n.r. - joia trecută), am fost informat de Serviciul Juridic al Consiliului Judeţean", a spus Mang.

Despre prevederea ce impune suspendarea de drept a funcţionarilor publici în cazul trimiterii în judecată, Mang a afirmat că nu ştie "dacă e o lege dreaptă": "PSD anul trecut a încercat să modifice legea, dar a fost respinsă de Iohannis. Ca urmare ea trebuie aplicată".

De fapt, PSD-istul s-a referit la faptul că preşedintele României a formulat o obiecţie de neconstituţionalitate la legea prin care se încerca modificarea în sens contrar a Statutului funcţionarilor publici, aşa încât să se elimine această suspendare. Sesizarea preşedintelui a fost admisă de Curtea Constituţională a României, aşadar suspendarea a rămas în vigoare.   

No comment

BIHOREANUL a încercat să-l contacteze în repetate rânduri pe Călin Puia, dar fără succes. Vineri, directorul DGASPC Bihor n-a răspuns nici la telefon, nici la mesajul transmis de reporter, iar sâmbătă avea telefonul închis.

În schimb, colegul de partid al lui Puia şi în acelaşi timp liderul PNL-iştilor din Consiliul Judeţean, Ionel Avrigeanu, a spus că a aflat din presă despre situaţie şi că nu are prea multe comentarii de făcut.

"Nu am ce comenta aici. Trebuie văzut cine avea obligaţia să informeze Consiliul Judeţean. Dacă nu a respectat legea şi legea spune că el trebuia să informeze Consiliul Judeţean, e greşeala lui. Îmi pare rău pentru el că este în situaţia asta", a spus Avrigeanu.

"Ne bate cu bastonul"

În noiembrie 2013, în articolul "Complici la tortură", BIHOREANUL scria cum luni întregi directorul executiv al DGASPC Călin Puia şi directorul adjunct Szarka Arpad au încercat să muşamalizeze bătăile şi abuzurile de toate felurile de la Centrul din strada Traian Lalescu.

Brutalităţile din CPCPP Oradea ieşiseră la iveală în octombrie 2013, când aşezământul fusese vizitat de reprezentanţii unei ONG din Capitală, Centrul pentru Resurse Juridice, care au dezvăluit că minorii erau "abuzaţi fizic şi emoţional" chiar de educatori, pedagogi şi supraveghetori. CRJ a citat din declaraţiile celor 17 adolescenţi internaţi: "Am fost dat cu capul de pereţi, călcat în picioare", "Domnul C. ne-a băgat cu mâinile la uşă", "Domnul M. ne bate cu bastonul", "şeful de centru a bătut un copil cu genunchii în burtă până a căzut pe jos".

Raportul consemna că minorii erau închişi noaptea în dormitoare şi obligaţi să-şi facă nevoile în găleţi. Cel mai înfiorător, un copil cu dizabilităţi psihice a fost violat fără ca supraveghetorii să intervină şi fără ca apoi minorul să fie mutat în alt centru, în siguranţă.

BIHOREANUL a dezvăluit şi detalii dintr-un alt raport care ajunsese cu câteva luni înainte de izbucnirea scandalului la conducerea DGASPC, actul cuprinzând mărturiile şocante ale copiilor şi tinerilor care îi demascau cu nume pe supraveghetorii abuzatori. Pe care Puia, ca de altfel şi Szarka, direct responsabil cu asemenea centre, nu i-a denunţat...


DIRECTOR CONTROVERSAT
Mutat de la şefie

În ultimii doi ani şi jumătate, actuala conducere a CJ Bihor i-a adus mai multe acuze şefului DGASPC Bihor, Călin Puia, şi a înfiinţat comisii de disciplină care să arate că acesta nu-şi îndeplineşte rolul aşa cum ar trebui.

La finalul lunii noiembrie a anului trecut, Puia a fost detaşat a doua oară, de data aceea pe post de director adjunct al Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean. Oficial, el a primit postul deoarece ar fi nevoie de cunoştinţele sale în aparatul propriu al instituţiei, deşi în realitate şefii CJ l-au învinuit de nelegalităţi în fruntea DGASPC, atât preşedintele Pásztor Sándor, cât şi vicepreşedintele Traian Bodea dezvăluind că instituţia a încheiat pe bandă rulantă contracte prin achiziţie directă, cu firme preferate. Tot despre el, şefii CJ au mai spus că a mers la vânătoare în timp ce se afla în concediu medical, că şi-a plătit din bani publici studii la Bucureşti şi a creat o gaşcă în DGASPC care îi făcea pe plac.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.525 RON
  • 1 EUR = 4.9214 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON