Întrunit luni, în şedinţă extraordinară, Consiliul Local Oradea a aprobat, cu votul PNL şi UDMR, în timp ce grupul PSD s-a abţinut, propunerea primarului Florin Birta privind iniţierea unui schimb de imobile între municipalitatea orădeană şi Ministerul Justiţiei prin Autoritatea Naţională a Penitenciarelor.
Pavilion de detenţie cu 80 de locuri
Potrivit hotărârii adoptate luni, municipalitatea orădeană va prelua 18,6 hectare de teren din zona Calea Sântandreiului, după trecerea peste linia ferată, pentru amenajarea unui nou parc industrial.
În schimbul amplasamentului, Primăria Oradea va construi un pavilion de detenţie cu 80 de locuri pentru deţinuţii cu regim semi-deschis care lucrează la gospodăria Penitenciarului Oradea, aflată în aceeași zonă.
„Am avut discuţii cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei prin Autoritatea Naţională a Penitenciarelor. Ministerul este de acord cu solicitarea noastră ca 18,6 hectare de teren să intre în proprietatea oraşului. În schimbul amplasamentului, oraşul se va obliga să construiască pentru Penitenciarul Oradea un pavilion de detenţie cu 80 de locuri pentru deţinuţii în regim semi-deschis care lucrează la GAZ-ul (n.r. gospodăria agro-zootehnică) Penitenciarului", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.
Un nou parc industrial
Astfel, Penitenciarul Oradea va rămâne cu clădirea situată în zona dinspre şosea, în timp ce terenul din spate, amplasat către Sântandrei, va intra în proprietatea municipalităţii orădene.
„Este vorba de un amplasament cu atât mai potrivit pentru amenajarea unui parc industrial cu cât se află în proximitatea viitorului drum expres şi a viitoarei legături cu autostrada", a spus Birta.
Potrivit primarului, Consiliul Local a fost convocat „de îndată” pentru ca juriştii municipalităţii să poată iniţia un proiect de hotărâre care să poată fi studiat de reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi înaintat Guvernului spre aprobare în una dintre şedinţele următoare.
Cu gratii la ferestre
Potrivit HCL-ului adoptat luni, Primăria Oradea şi Penitenciarul Oradea vor semna un protocol de colaborare în vederea schimbului de imobile. În schimbul terenului, municipalitatea va construi o clădire în proximitatea fermei agro-zootehnice şi a drumului de acces, astfel încât distribuţia clădirilor să formeze o grupare compactă.
„Clădirea va fi compusă din opt camere de detenţie, cu câte 10 paturi în fiecare cameră, hol de acces clădire, hol de acces camere detenţie, birou şi grup sanitar supraveghetor / şef secţie, spaţiu (sală) pentru activităţi persoane private de libertate, un spaţiu de depozitare cazarmament (magazie) şi cameră tehnică", se menţionează în Hotărârea de Consiliu Local.
Clădirea va fi legată la utilităţi şi va fi prevăzută cu gratii la ferestre, grilaje şi uşi de siguranţă la camerele de detenţie şi la accesul în cadrul secţiei, precum şi un gard perimetral din plasă metalică zincată. Numărul de camere va putea fi modificat în funcţie de condiţionările structurale ale clădirii, cu condiţia respectării capacităţii de cazare totale, de 80 de deţinuţi, cu o suprafaţă minimă aferentă de 4 metri pătraţi pe deţinut.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.