URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Noiembrie 2022, 14:18

Puşcărie contra teren. Primăria Oradea va construi un pavilion de detenţie cu 80 de locuri în schimbul unui teren pentru un parc industrial

Întrunit luni, în şedinţă extraordinară, Consiliul Local Oradea a aprobat, cu votul PNL şi UDMR, în timp ce grupul PSD s-a abţinut, propunerea primarului Florin Birta privind iniţierea unui schimb de imobile între municipalitatea orădeană şi Ministerul Justiţiei prin Autoritatea Naţională a Penitenciarelor.

Pavilion de detenţie cu 80 de locuri

Potrivit hotărârii adoptate luni, municipalitatea orădeană va prelua 18,6 hectare de teren din zona Calea Sântandreiului, după trecerea peste linia ferată, pentru amenajarea unui nou parc industrial.

În schimbul amplasamentului, Primăria Oradea va construi un pavilion de detenţie cu 80 de locuri pentru deţinuţii cu regim semi-deschis care lucrează la gospodăria Penitenciarului Oradea, aflată în aceeași zonă.

„Am avut discuţii cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei prin Autoritatea Naţională a Penitenciarelor. Ministerul este de acord cu solicitarea noastră ca 18,6 hectare de teren să intre în proprietatea oraşului. În schimbul amplasamentului, oraşul se va obliga să construiască pentru Penitenciarul Oradea un pavilion de detenţie cu 80 de locuri pentru deţinuţii în regim semi-deschis care lucrează la GAZ-ul (n.r. gospodăria agro-zootehnică) Penitenciarului", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.

Un nou parc industrial

Astfel, Penitenciarul Oradea va rămâne cu clădirea situată în zona dinspre şosea, în timp ce terenul din spate, amplasat către Sântandrei, va intra în proprietatea municipalităţii orădene.

„Este vorba de un amplasament cu atât mai potrivit pentru amenajarea unui parc industrial cu cât se află în proximitatea viitorului drum expres şi a viitoarei legături cu autostrada", a spus Birta.

Potrivit primarului, Consiliul Local a fost convocat „de îndată” pentru ca juriştii municipalităţii să poată iniţia un proiect de hotărâre care să poată fi studiat de reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi înaintat Guvernului spre aprobare în una dintre şedinţele următoare.

Cu gratii la ferestre

Potrivit HCL-ului adoptat luni, Primăria Oradea şi Penitenciarul Oradea vor semna un protocol de colaborare în vederea schimbului de imobile. În schimbul terenului, municipalitatea va construi o clădire în proximitatea fermei agro-zootehnice şi a drumului de acces, astfel încât distribuţia clădirilor să formeze o grupare compactă.

„Clădirea va fi compusă din opt camere de detenţie, cu câte 10 paturi în fiecare cameră, hol de acces clădire, hol de acces camere detenţie, birou şi grup sanitar supraveghetor / şef secţie, spaţiu (sală) pentru activităţi persoane private de libertate, un spaţiu de depozitare cazarmament (magazie) şi cameră tehnică", se menţionează în Hotărârea de Consiliu Local.

Clădirea va fi legată la utilităţi şi va fi prevăzută cu gratii la ferestre, grilaje şi uşi de siguranţă la camerele de detenţie şi la accesul în cadrul secţiei, precum şi un gard perimetral din plasă metalică zincată. Numărul de camere va putea fi modificat în funcţie de condiţionările structurale ale clădirii, cu condiţia respectării capacităţii de cazare totale, de 80 de deţinuţi, cu o suprafaţă minimă aferentă de 4 metri pătraţi pe deţinut.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4826 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON