URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 12 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2023, 17:22

PSD-istul Madar aruncă cifre care pun la egalitate Bihorul cu Teleormanul în atragerea de fonduri UE: „Nu suntem nici mai buni, nici mai răi decât alții”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cifre prezentate de consilierul municipal orădean Adrian Madar, de la PSD, ar arăta, susține acesta, că județul Bihor este „în aceeași linie”, adică la egalitate, cu Teleormanul în ce privește atragerea de fonduri europene, și mult sub Buzău ori Dolj.

Tot Madar spune că în 2024-2025 Oradea va ajunge la limita superioară a gradului de îndatorare, iar asta pentru a concluziona că „nu suntem nici mai buni, nici mai răi decât alții”.

Contra „performanței providențiale”

După mai bine de două săptămâni de când a organizat o conferință de presă pentru a afirma că Primăria Oradea vinde „iluzii financiare” și că în 2022 municipalitatea ar fi, de fapt, la același nivel cu Alexandria sau Craiova la atragerea de fonduri europene, consilierul local Adrian Madar a declarat, luni, tot într-o conferință de presă susținută la sediul PSD Bihor, că și județul nostru stă mai slab decât altele la acest capitol.

„În ultimii ani s-a creat o anumită credință într-o performanță providențială”, a spus Madar, cu referire la administrația liberală din Oradea și la cea a județului, după care a proiectat de pe laptop pe un ecran cifre care i-ar sprijini afirmația potrivit căreia, la fel cum Oradea este sub Craiova ori Buzău, și Bihorul este în urma județului Buzău, „în aceeași linie” cu Teleorman. „Ei (n.r. - aceste județe) atrag cam aceleași sume pe cap de locuitor”, a afirmat Madar.

Ce zic cifrele

Potrivit prezentării lui Madar, anul trecut județul Bihor ar fi atras doar 43,32 milioane lei din fonduri europene, ceea ce ar însemna că administrația județeană a atras doar 79 lei pe locuitor, iar fondurile UE atrase ar reprezenta doar 6% din întregul buget, de 693,943 milioane lei.

Aceleași cifre avansate de Madar ar arăta că județul Teleorman a atras 21,567 milioane lei, adică 67 lei/locuitori, fondurile europene reprezentând 5% din bugetul de 455,863 milioane lei. În ce privește județul Dolj, anul trecut acesta ar fi accesat 119,219 milioane lei, adică 119 lei/locuitor, fondurile europene însemnând 19% din bugetul județului, de 653,021 milioane lei.

Consilierul local PSD nu a precizat de unde și-a luat informațiile, însă este de subliniat că, potrivit CJ Bihor, anul trecut fondurile europene atrase în județul nostru nu au fost de 43,32 milioane lei, ci de 70,948 milioane lei.

De asemenea, Madar nu a interpretat cifrele decât pentru a spune că „nu stăm nici mai bine, nici mai rău decât alții”, chiar el recunoscând că „nu am pregătit o analiză a bugetului Consiliului Județean Bihor, în schimb am făcut o poză a județelor”, pentru a-și face comparațiile.

„Abordare politicianistă”

Madar nu a mai discutat alți parametri financiari ai administrației județene și nici nu a putut răspunde unei întrebări simple adresate de BIHOREANUL, și anume de ce în Teleorman sau în alte județe despre care spune că au cifrele mai bune ori egale cu Bihorul nu se văd investițiile europene.

„Nu văd sensul acestei întrebări. Ei, hai...”, a spus Madar, insistând că a vrut „doar să ieșim din paradigma comparației cu Clujul, de aceea am făcut și o poză cu Teleormanul, care economic este mult sub noi”.

În schimb, el a revenit la cifrele despre municipalitatea orădeană, pentru a acuza administrația că „a avut o abordare politicianistă” în atragerea de fonduri europene când raporta că „din 10 lei investiți în Oradea, 5 lei au fost din fonduri europene”, realitatea fiind, spune Madar, că doar 2 din 10 lei investiți în oraș au fost din bani europeni.

De asemenea, el a profețit că gradul de îndatorare a Oradiei, care în prezent este sub 8%, va fi la limita legală de 30% în următorii ani, „deci capacitatea de îndatorare a orașului este la limită”.

Joacă cu cifre

Potrivit unui raport al Direcției Economice a Primăriei, gradul de îndatorare a Oradiei a fost anul trecut de 7,2%, sub cel de 12,2% în 2021 și de 9,9% în 2020, iar asta după ce anul trecut orașul s-a împrumutat cu 19,5 milioane euro și anul acesta va mai împrumuta încă 21 milioane euro, ceea ce, într-adevăr, va ridica gradul de îndatorare, însă departe de pragul maxim de 30%.

De altfel, chiar Madar a prezentat un grafic potrivit căruia în 2023 gradul de îndatorare a Oradiei va fi de 12,83%, iar în 2024 de 26,36%, pentru a scădea progresiv în fiecare an și a ajunge în 2030 la 11,88%, iar în 2033 la 7,77%.

Ce „uită” Madar

Consilierul PSD a „ratat”, însă, detaliul că banii din împrumuturile contractate de oraș sunt cheltuiți nu pentru așa numitele „pomeni”, ci pentru finanțarea proiectelor de investiții cu fonduri europene, iar apoi sunt recuperați și rambursați către bănci pe măsură ce proiectele sunt finalizate, în vreme ce cheltuielile sunt decontate din fondurile UE, mecanism deja obișnuit în fiecare ciclu de finanțare european.

De altfel, la ultima reuniune a Consiliului Local Oradea, când s-a dezbătut proiectul de realizare de către un investitor privat a parcării supraetajate din Nufărul, nu de către Administrația Domeniului Public Oradea din bani împrumutați de la bănci, un alt consilier PSD, Liviu Sabău Popa, a și remarcat că Oradea are un indice scăzut al datoriei publice, de numai 7,3%, argument pe care l-a și invocat pentru a cere ca investiția să fie făcută din bani pe care Primăria să-i împrumute.

La respectiva reuniune a CL, primarul Florin Birta a și taxat modul în care reprezentanții PSD jonglează cu cifrele, făcând afirmații contradictorii despre situația financiară a orașului. „Vă rog să mai discutați între dvs și, când ieșiți în public, să vă reglați discursurile”, a spus edilul adresându-se consilierilor PSD.

Trebuie precizat, de asemenea, că Madar nu a putut răspunde nici la o altă întrebare a BIHOREANULUI, și anume de ce, dacă Oradea este mai apăsată de datorii decât alte orașe, are un rating mai bun (BBB minus, adică recomandat investițiilor) din partea agențiilor internaționale.

„Acesta este un non-subiect. Este o discuție tehnică, credeți că ăsta e un subiect?”, a fost răspunsul reprezentantului PSD.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Nici nu ma asteptam la altceva de la Dom’ Abrudan…
vesnic sceptic la afirmatiile opozitiei, axiomatic la cele ale puterii.
Postat 01 Martie 2023, 06:23 de User anonimizat
Baga tare Madar ::::)))
Se pare ca el îl va inlocuii pe Mango. Referitor la Bihor daca e jos asa cum spune Madar, e din cauza PZD, voi fugiti si de curățenie ardă-va supa.
Postat 28 Februarie 2023, 14:20 de Sandu2100
Nu pot fi de acord cu Madar.
Asta pentru că una este atragerea de fonduri publice la Teleorman, pentru lucrări necesare și așteptate de contribuabili ... și cu totul altceva a Bihor, recte Oradea unde jumătate dintre străzi sunt desfundate și unde se vede de departe inutilitatea unor investiții care întăresc principiul ofertei "ieftinirii prețului la mălai, dar scumpirii celui pentru tărâțe".
Postat 28 Februarie 2023, 08:42 de KP
Speculeaza si bine face!
Atat timp cat in ultimii 15 ani la primaria Oradea nu s-a facut un audit de catre o entitate independenta (aiurelile pe care le indruga birtinezul&birtasul si slugile lui nu le crede nimeni!), madar si altii pot indruga ce vor, nu pot fi contrazisi cu argumente solide!
Postat 28 Februarie 2023, 07:46 de pinonel
cata propaganda, struto-camila
deci sa intelegem ca Teleorman e modelul la care vrea PSD sa ne aduca, ocndus tot de ei. Vine consilierul local de la primarie sa se planga ca fondurile europene la judet sunt scazute in executia reala din anii trecuti, uitand ca Mang-Pastor au fost la conducere in ultimii ani si au pregatit "numeroase" proiecte europene care sa se execute in urmatorii 2-3 ani. Este un delay, o intarziere la fiecare schimbare de administratie, pe care socialistii o prezinta ca esec la lui Bolojan in loc sa se vada in oglinda ca e vina lor la cate proiecte au depus anterioara administratie judeteana.
Postat 27 Februarie 2023, 19:18 de unu
pasare
fiecare madár pe limba ei piere...
Postat 27 Februarie 2023, 18:18 de sssss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON