URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2021, 16:52

Oradea rămâne un oraş „recomandat investițiilor”. Fitch Consulting menține calificativul urbei

Oradea rămâne un oraş „recomandat investițiilor”. Fitch Consulting menține calificativul urbei foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania de audit Fitch Consulting a reconfirmat vineri calificativul „BBB minus”, de oraș „recomandat investițiilor”, pentru Oradea.

Acesta este cel mai înalt calificativ pe care îl poate obține municipiul având în vedere că notarea nu poate depăși rating-ul țării, de „BBB minus” cu perspectivă negativă.

„Având în vedere actualele circumstanțe, în care economia este afectată de pandemia de Covid-19, menținerea calificativului pentru Oradea la nivelul anului trecut poate fi văzută ca o realizare”, a declarat pentru BIHOREANUL, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Potrivit Fitch Consulting, confirmarea rating-ului reflectă aşteptările companiei de audit că performanţa economică a acestuia în 2021 va rămâne „robustă şi rezilientă” la scăderea activităţii economice cauzate de pandemie.

Auditorii Fitch Consulting au apreciat că economia oraşului este mai puţin dependentă de ciclul economic decât alte oraşe industrializate. Aceștia au apreciat și că Oradea şi-a diversificat profilul economic şi a înfiinţat un parc industrial, care a devenit cel mai mare angajator al oraşului, în urma unor investiții private de peste 300 milioane de euro, iar publice în valoare de 25 milioane de euro.

„În pofida unei economii mai slabe în 2020-2021, din cauza impactului pandemiei, Oradea încă arată un profil financiar solid, sustenabilitatea datoriei rămânând în categoria "aa". Rezultatele din 2020 sprijină rezilienţa fiscală a oraşului la şocuri”, se menționează în raportul Fitch Consulting.

Compania de audit a avertizat însă că „această evaluare ar putea fi revizuită în scădere” în cazul în care încetinirea economiei la nivel global va dura mai mult decât se estima.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
KP
Schimba orasul
Postat 11 Mai 2021, 11:13 de Sandu2100
Sandu
Ce are standardul și regăsirea ta de măscărici, cu ratingul orașului care folosește strict la obținerea de credite pentru lucrări publice? În funcție de un rating sau altul se acordă credite cu un anumit nivel de dobânzi. Oradea nu are cum obține un rating mai mare decât România, eventual mai mic în perspectivă, iar dobânzile la BBB (minus) vor fi tot mai mari. Și tot tu o să mârâi de foame când o să-ți crească taxele și impozitele locale...
Postat 11 Mai 2021, 06:44 de KP
KP
E simplu la Oradea, nu te integrezi in noile standarde, te muti la Vaslui sau Teleorman, nu te mai regasesti in Oradea sau nu te-ai regasit niciodata pleaca, lasa-ne, lasa-ne. Nu o sa stam in gunoaie si dezordine pt ca tu nu si altii nu va integrati. Vrei o tara ca afara, primul lucru tre sa-ti faci curat in casa, apoi sa te speli zilnic .
Postat 10 Mai 2021, 22:19 de Sandu2100
"Acesta este cel mai înalt calificativ pe care îl poate obține municipiul având în vedere că notarea nu poate depăși rating-ul țării, de „BBB minus” cu perspectivă negativă."
pe langa explicatia pentru KP, inca o veste buna: "au apreciat că economia oraşului este mai puţin dependentă de ciclul economic decât alte oraşe industrializate. Aceștia au apreciat și că Oradea şi-a diversificat profilul economic"
Postat 10 Mai 2021, 17:59 de unu
Geniul Bihoreanului a atins cotele cele mai înalte.
În urmă cu 12 ani, așadar pentru 2008 ca exercițiu financiar evaluat pe perioada 2005-2008 și estimat pe 2008-2011, agenția de rating Fitch a acordat orașului Oradea calificativul BBB+ (plus). Același rating a avut și România, în ansamblu. Acum s-a acordat la Oradea, evaluând perioadele 2018-2021 și estimarea pe 2021-2024, calificativul BBB- (minus). Între cele două calificative mai există BBB (fără plus și fără minus). Între cele două este o diferență ca între nota 7 (șapte) și nota 4 (patru) . Așadar, nu bateți câmpii. Pentru că e groasă rău.
Postat 10 Mai 2021, 17:44 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON