URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Mai 2021, 16:52

Oradea rămâne un oraş „recomandat investițiilor”. Fitch Consulting menține calificativul urbei

Oradea rămâne un oraş „recomandat investițiilor”. Fitch Consulting menține calificativul urbei foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania de audit Fitch Consulting a reconfirmat vineri calificativul „BBB minus”, de oraș „recomandat investițiilor”, pentru Oradea.

Acesta este cel mai înalt calificativ pe care îl poate obține municipiul având în vedere că notarea nu poate depăși rating-ul țării, de „BBB minus” cu perspectivă negativă.

„Având în vedere actualele circumstanțe, în care economia este afectată de pandemia de Covid-19, menținerea calificativului pentru Oradea la nivelul anului trecut poate fi văzută ca o realizare”, a declarat pentru BIHOREANUL, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Potrivit Fitch Consulting, confirmarea rating-ului reflectă aşteptările companiei de audit că performanţa economică a acestuia în 2021 va rămâne „robustă şi rezilientă” la scăderea activităţii economice cauzate de pandemie.

Auditorii Fitch Consulting au apreciat că economia oraşului este mai puţin dependentă de ciclul economic decât alte oraşe industrializate. Aceștia au apreciat și că Oradea şi-a diversificat profilul economic şi a înfiinţat un parc industrial, care a devenit cel mai mare angajator al oraşului, în urma unor investiții private de peste 300 milioane de euro, iar publice în valoare de 25 milioane de euro.

„În pofida unei economii mai slabe în 2020-2021, din cauza impactului pandemiei, Oradea încă arată un profil financiar solid, sustenabilitatea datoriei rămânând în categoria "aa". Rezultatele din 2020 sprijină rezilienţa fiscală a oraşului la şocuri”, se menționează în raportul Fitch Consulting.

Compania de audit a avertizat însă că „această evaluare ar putea fi revizuită în scădere” în cazul în care încetinirea economiei la nivel global va dura mai mult decât se estima.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
KP
Schimba orasul
Postat 11 Mai 2021, 11:13 de Sandu2100
Sandu
Ce are standardul și regăsirea ta de măscărici, cu ratingul orașului care folosește strict la obținerea de credite pentru lucrări publice? În funcție de un rating sau altul se acordă credite cu un anumit nivel de dobânzi. Oradea nu are cum obține un rating mai mare decât România, eventual mai mic în perspectivă, iar dobânzile la BBB (minus) vor fi tot mai mari. Și tot tu o să mârâi de foame când o să-ți crească taxele și impozitele locale...
Postat 11 Mai 2021, 06:44 de KP
KP
E simplu la Oradea, nu te integrezi in noile standarde, te muti la Vaslui sau Teleorman, nu te mai regasesti in Oradea sau nu te-ai regasit niciodata pleaca, lasa-ne, lasa-ne. Nu o sa stam in gunoaie si dezordine pt ca tu nu si altii nu va integrati. Vrei o tara ca afara, primul lucru tre sa-ti faci curat in casa, apoi sa te speli zilnic .
Postat 10 Mai 2021, 22:19 de Sandu2100
"Acesta este cel mai înalt calificativ pe care îl poate obține municipiul având în vedere că notarea nu poate depăși rating-ul țării, de „BBB minus” cu perspectivă negativă."
pe langa explicatia pentru KP, inca o veste buna: "au apreciat că economia oraşului este mai puţin dependentă de ciclul economic decât alte oraşe industrializate. Aceștia au apreciat și că Oradea şi-a diversificat profilul economic"
Postat 10 Mai 2021, 17:59 de unu
Geniul Bihoreanului a atins cotele cele mai înalte.
În urmă cu 12 ani, așadar pentru 2008 ca exercițiu financiar evaluat pe perioada 2005-2008 și estimat pe 2008-2011, agenția de rating Fitch a acordat orașului Oradea calificativul BBB+ (plus). Același rating a avut și România, în ansamblu. Acum s-a acordat la Oradea, evaluând perioadele 2018-2021 și estimarea pe 2021-2024, calificativul BBB- (minus). Între cele două calificative mai există BBB (fără plus și fără minus). Între cele două este o diferență ca între nota 7 (șapte) și nota 4 (patru) . Așadar, nu bateți câmpii. Pentru că e groasă rău.
Postat 10 Mai 2021, 17:44 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON