URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 FEBRUARIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
O veste proastă pentru liberalii bihoreni. După 13 ani de înfrângeri glorioase, Ioan Mang, liderul stângii din Bihor, e tras pe dreapta. Evident, domnia sa susţine că a făcut un pas lateral, nicidecum în spate, în speranţa că partidul o să-i mai îndulcească ieşirea la pensie cu un mandat de deputat, că oricum e printre puţinii aleşi care au terminat facultatea la zi şi la timp...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel ca în bancurile cu olteanul care, atunci când nu are ce face, se dezbracă și își păzește hainele, Compania Națională Poșta Română - firmă de stat care, spre deosebire de oltean, are însă multe de făcut ca să iasă din înapoiere - a intentat BIHOREANULUI un proces pentru o serie de articole publicate în primăvară.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Probele medicale ar putea fi trimise cu drona de la Spitalul Județean la laboratorul din Rogerius. Ce părere aveți despre inițiativă?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 16 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre extrem de importantă, prin care, cel puțin pentru viitor, se repară unele nedreptăți evidente. În concret, Instanţa Supremă a stabilit că, în ipoteza unei privări de libertate în cursul unui proces penal finalizat prin soluţie definitivă de achitare, fără ca nelegalitatea măsurii privative de libertate să fi fost stabilită, soluţia de achitare este suficientă prin ea însăşi pentru acordarea de despăgubiri persoanei private de libertate şi, ulterior, achitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie.
25 Ianuarie 2023, 17:40

Buget record votat la Consiliul Județean Bihor pentru 2023. Top 20 investiții (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai puțin de trei minute le-au trebuit aleșilor bihorenilor, miercuri, pentru a aproba cu unanimitate de voturi proiectul de buget propus de conducerea Consiliului Județean pentru anul în curs, când administrația județeană ar urma să realizeze venituri, dar și cheltuieli, la un nivel fără precedent, de peste 1,32 miliarde lei.

Tot fără egal sunt alocările prevăzute pentru investiții: mai mult de 72% din întregul buget, adică peste 953 milioane lei.

Unanimitate

Pentru a treia oară la rând după instalarea în 2020 a actualei conduceri, aleșii din CJ Bihor au votat bugetul fără nicio obiecție, niciunul dintre reprezentanții opoziției formate din PSD și UDMR neexprimând un vot împotriva proiectului sau de abținere.

Practic, procedura de vot a durat mai puțin de trei minute, interval în care a fost citită denumirea integrală a proiectului de hotărâre, s-au exprimat și numărat voturile și a fost consemnată unanimitatea.

Ce-i drept, însă, proiectul bugetului consolidat al județului pe anul în curs – adică atât al aparatului propriu al administrației județene, cât și al instituțiilor subordonate – a fost publicat cu o lună în urmă, inclusiv pe site-ul CJ Bihor, iar persoanele care au dorit să facă sugestii au putut să le transmită ori să le depună la Registratura instituției.

Economii la „funcționare”

Potrivit unor explicații date înaintea reuniunii aleșilor bihorenilor, într-o conferință de presă susținută de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, și de vicepreședintele Călin Gal, responsabil peste Direcția Economică, bugetul pe 2023 este mai mare cu 51% față de cel din anul trecut, iar principiul în baza căruia a fost întocmit este același avut în vedere și în precedenții doi ani: reducerea cât mai mult posibil a cheltuielilor de funcționare, concomitent cu creșterea ponderii cheltuielilor pentru dezvoltare, adică pentru investiții, acestea însumând 72,5% din totalul cheltuielilor.

De altfel, dacă județul a avut în 2022 cheltuieli de funcționare de 307,681 milioane lei, în 2023 acestea sunt prevăzute la 368,638 milioane lei, creșterea de aproximativ 19% fiind determinată de creșterea salariilor și a costurilor în asistența socială.

Procentual, capitolul de cheltuieli de funcționare este mai subțire pentru al treilea an la rând: în 2019 nu mai puțin de 74% din bugetul județului era cheltuit pentru funcționarea instituțiilor (fără investiții), în 2020 – 70%, în 2021 – 58%, în 2022 – 51%, pentru ca în 2023 doar 28% din banii județului să meargă pe funcționarea administrației.

Mai puțin pentru instituții

Evident, invers proporțional au crescut alocările pentru dezvoltare, la 72,5% din totalul bugetului în acest an (953,837 milioane lei), față de 49% anul trecut, 42% în urmă cu doi ani, 30% în 2020 ori numai 26% în 2019.

„Dinamica cheltuielilor de funcționare și cea a cheltuielilor pentru dezvoltare s-a inversat”, a punctat vicepreședintele Călin Gal, responsabilul bugetelor din ultimii trei ani.

Acesta a subliniat că, din cheltuielile de funcționare, cele pentru salarizare vor crește în acest an de la 139,086 milioane lei la 179,781 milioane lei ca urmare a creșterilor salariale prevăzute de legislație, în schimb cheltuielile pentru carburanți vor rămâne la fel de scăzute. De altfel, potrivit unei sinteze puse la dispoziția presei, dacă în 2020 CJ Bihor avea 29 de mașini care au „ars” 27.500 litri de combustibil, în 2021 parcul auto al instituției a fost redus la 16 mașini, care au consumat 12.590 litri, iar anul trecut 13.460 litri, în condițiile în care activitatea în teren a fost mai ridicată datorită proiectelor de investiții, pentru 2023 fiind prevăzută o cantitate similară, de 13.500 litri.

Mai mult pentru investiții

În ce privește sursele alocărilor pentru cheltuielile de dezvoltare, din totalul de 953,837 milioane lei prevăzute la acest capitol cea mai mare parte a banilor sunt fonduri externe nerambursabile (691,077 milioane lei), pe următoarele locuri fiind bugetul propriu al CJ Bihor (166,952 milioane), împrumuturile (71 milioane lei rămași necheltuiți dintr-un credit de 100 milioane lei contractat la finele anului 2021) și bugetul de stat (20 milioane lei).

Conform prezentării făcute de vicepreședintele Gal, principalele domenii de investiții urmează să fie infrastructura de transport (cu o creștere de la 203,909 milioane lei anul trecut la 757,366 milioane lei anul acesta), protecția mediului (de la 13,228 milioane lei în 2022 la 85,432 milioane lei în 2023), asistența socială (creștere în acest an la 9,740 milioane lei de la 3,714 milioane lei anul trecut) și sănătatea (8,347 milioane lei în 2023 față de 5,004 milioane lei anul trecut).

Sunt însă și domenii în care anul acesta investițiile vor fi mai mici decât cele de anul trecut, ca de pildă învățământul (32,857 milioane lei în 2022, iar anul acesta 14,338 milioane) sau doar cu puțin peste cele de anul trecut, cum e cultura (în 2022 investiții de 14,040 milioane lei, iar anul acesta de 14,338 milioane lei).

20 de proiecte majore

Tot înaintea reuniunii CJ Bihor, în aceeași conferință de presă, președintele Ilie Bolojan a prezentat cele mai importante 20 de proiecte de investiții pentru acest an, unele fiind începute în mandatul trecut sau anul trecut.

Cel mai mare, valoric, este cel pentru construirea Drumului Expres Oradea – Arad (10,7 miliarde lei, cu finanțare europeană), unde până la finele anului vor fi stabiliți constructorii, urmat de centura Beiuș (403,2 milioane lei), încă blocată în contestațiile între firme, de cele trei noi drumuri județene din Zona Metropolitană Oradea, ce vor lega de oraș localitățile Oșorhei, Sântandrei și Nojorid (304,2 milioane lei), inelul rutier metropolitan (289,4 milioane lei), la care lucrările ar putea începe în toamnă, centura Sânmartin (263,8 milioane lei), aflată în execuție, dar în pericol de „ieșire din termen” în ce privește finalizarea deoarece proprietarul unui teren expropriat din Băile 1 Mai a contestat în instanță întâi exproprierea, iar apoi executarea sa silită.

Pe lista celor 20 proiecte mari mai sunt extinderea terminalului de pasageri al Aeroportului (212,8 milioane lei) și a pistei (79,4 milioane lei), finalizarea Drumului Apusenilor (173,2 milioane lei), prevăzută pentru această vară, realizarea centurii Aleșd (145 milioane lei), reabilitarea DJ 764 Aștileu – Roșia, construirea Centrului Cultural Multifuncțional din Oradea, realizarea centurii Biharia – Paleu, a campusului școlar pentru învățământul dual, reabilitarea DJ 795 Salonta – Tinca, construirea parcurilor industriale din Beiuș, Ștei, Aleșd și Mareghita, lărgirea de la două la patru benzi a DN 19 și DN 79 la intrarea în oraș (în parteneriat cu CNAIR), construirea a 32 centre de colectare a deșeurilor voluminoase în tot atâtea localități din județ, reabilitarea fostei Policlinici Mari, înființarea Parcului Științific și Tehnologic de lângă Universitate și reabilitarea DJ 767 Dobrești – Vârciorog.

Proiectul de buget pentru anul 2023, prezentat pe capitole (sursa: CJ Bihor):

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Finantari externe atrase: de 6x mai mari pe PNDL si de 5x mai mari pe UE, in primul an!
Altfel de 11x pe PNDL si de 53x mai mari pe UE. Cand vine Pasztor si face si el cate ceva, nu poti zice ca nu a facut nimic, de 13 mil lei fonduri UE, si apoi vine Bolojan si atrage 688 mil lei, orb sa fii sa nu vezi diferenta. Da, e bugetul propus, nu bugetul executat. Vedem la final de an, dar si daca realizeaza 50% din propus anu asta si 50% anul viitor, tot e o crestere inzecita, de 27x.
Postat 26 Ianuarie 2023, 15:16 de unu
lărgirea de la două la patru benzi a DN 19 și DN 79 la intrarea în oraș (în parteneriat cu CNAIR) - nu uitati si de largire la DN1 spre Cluj, Osorhei
Cresc alocarile de investitii in protectia mediului de 7x mai mari, in asistenta sociala de 3x mai mai, +40% la cultura. Dar ignoram realitatea, bolo e beton-anti-verde ca vrea de 7 ori mai mult verde, dar nu aici ci in alta parte..
Postat 26 Ianuarie 2023, 15:09 de unu
Si unii se leaga ca madina unui directir executiv era parcata d’seara pe unde era, dar trec cu vederea ca e folosita mai putin, dor de sefi, nu mai primeste masina orice femeie de servici
dacă în 2020 CJ Bihor avea 29 de mașini care au „ars” 27.500 litri de combustibil, în 2021 parcul auto al instituției a fost redus la 16 mașini, care au consumat 12.590 litri, iar anul trecut 13.460 litri, în condițiile în care activitatea în teren a fost mai ridicată datorită proiectelor de investiții, pentru 2023 fiind prevăzută o cantitate similară, de 13.500 litri.
Postat 26 Ianuarie 2023, 15:01 de unu
Mare diferenta de abordare a administratiei publice intre Bolojan si alianta anterioara, UDMR-PSD
în 2019 nu mai puțin de 74% din bugetul județului era cheltuit pentru funcționarea instituțiilor (fără investiții), în 2020 – 70%, în 2021 – 58%, în 2022 – 51%, pentru ca în 2023 doar 28% din banii județului să meargă pe funcționarea administrației.
Postat 26 Ianuarie 2023, 14:59 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.557 RON
  • 1 EUR = 4.9036 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON