URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2021, 12:23

Protest în corzi: Directoarea și angajaţii societății Băiţa Bihor s-au blocat în carieră şi cer permis pentru... muncă (VIDEO)

Protest în corzi: Directoarea și angajaţii societății Băiţa Bihor s-au blocat în carieră şi cer permis pentru... muncă (VIDEO) foto: captura video Horia Dumitraş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul general al societăţii Băiţa Bihor SA, Maria Rodica Trip, şi o parte a angajaţilor s-au blocat în carieră, începând de marţi, şi ameninţă cu greva foamei, în semn de protest faţă de refuzul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi al Ministerului Economiei de a elibera permisul de exploatare pentru cariera de calcar de la suprafaţă, astfel ca societatea să-şi poată continua activitatea. 

Trip a coborât în rapel pe corzi de alpinism şi s-a blocat în cariera de la mină, alături de mineri, marţi, pe termen nelimitat, "până la sosirea preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Daniel Grigoroiu-Norocel, şi a ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui", potrivit anunţului făcut de reprezentanţii companiei.

"Ni s-a interzis să muncim"

Protestul de la Băiţa este motivat de faptul că, din 2019, ANRM refuză să emită permisul de exploatare pentru perimetrul în care se află cariera.

"Pe de o parte, din 2015, ni s-a comunicat că perimetrul în care se află cariera de calcar este cuprins în licenţa de exploatare. Când am solicitat licenţă de exploatare, ni s-a spus că documentul e valabil doar pentru subteran, iar pentru exploatarea de la suprafaţă ne trebuie permis separat. Practic, ni s-a interzis dreptul de a munci, ne blochează toată activitatea", a declarat, pentru BIHOREANUL, directorul comercial al companiei, Lucian Popa.

În absenţa permisului de exploatare, activitatea companiei miniere se rezumă la prelucrarea calcarului deja extras. "Am avut un stoc mare, dar în 3 luni se termină şi va trebui să închidem", a mai spus directorul.

Culmea este, spune Popa, că statul român este acţionar la Băiţa Bihor SA, încasând doar anul trecut dividende în valoare de 700.000 lei, adică de 7 ori mai mult decât aportul de capital pe care îl are în societate.

"Noi nu am cerut ajutor de stat, nici în timpul pandemiei, suntem cu toate dările la zi. Pentru că nu primim permis de exploatare, nu putem accesa nici fonduri europene, pentru dezvoltare", declară directorul comercial, susţinând că protestul va continua până la deblocarea situaţiei.

"Directorul general şi angajaţii minei vor protesta până la sosirea preşedintelui ANRM şi ministrului Economiei", a spus Lucian Popa.

"Suntem nişte numere"

Într-o declaraţie făcută jurnalistului Horia Dumitraş, marţi, imediat după declanşarea protestului, Maria Trip s-a plâns de "nesimţirea" funcţionarilor statului, "plătiţi şi din banii muncitorilor noştri", care "sfidează orice regulă a bunului simţ". 

"După ce am cerşit la toate uşile mari, am tras concluzia că suntem numere. Noi, care plătim contribuţii statului român, suntem doar numere. Or, dacă suntem doar numere, vreau să vină domnul preşedinte al ANRM şi ministrul IMM-urilor să ne spună de ce nu avem dreptul să muncim. Acesta este motivul pentru care am hotărât să fac această experienţă unică în viaţa mea. N-o să renunţ la această formă de protest până vin aceşti indivizi plătiţi şi din banii muncitorilor noştri, pe sudoarea muncii noastre şi a multor români, şi care efectiv sfidează orice regulă a bunului simţ, care consideră, aşa cum spuneam, că suntem nişte numere. Ne sfidează cu nesimţirea caracteristică şi ne tratează ca nişte sclavi pe plantaţie. Este şi ţara noastră, nu doar ţara lor", a declarat directoarea minei Băiţa. 

Băiţa Bihor SA este o companie cu capital majoritar privat, în care statul român mai deţine acţiuni în procent de 6%.

Societatea are 70 angajaţi şi se ocupă de extracţia respectiv prelucrarea mineralelor, în special a calcarului, folosit ulterior la fabricarea sticlei şi a materialelor de construcţii.

Anul trecut, Băiţa Bihor SA a declarat o cifră de afaceri de 10,3 milioane lei şi un profit de 2,4 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON